Jaakko Hännisen MM-starttia lyhennetään, jotta voittaja ehtii maaliin ennen pimeää

Sää ei ole suosinut kilpailijoita eikä katsojia Yorkshiressä. Kuva: SWPix.com

Sää ei ole suosinut kilpailijoita eikä katsojia Yorkshiressä. Kuva: SWPix.com

Maantiepyöräilyn MM-kilpailut ovat käynnissä Iso-Britannian Yorkshiressä. Järjestäjien, yleisön ja kilpailijoiden haasteena on ollut sateinen sää, joka on aiheuttanut monia vaaratilanteita.

Sään ohella ja osin sen myötä uudeksi ongelmaksi on muodostumassa pimeys.

Järjestäjät ovat päättäneet lyhentää 23-vuotiaiden perjantaista yhteislähtökilpailua. Startissa on mukana viime vuoden pronssimitalisti, Suomen Jaakko Hänninen.

Reitin lyhennystä perustellaan turvallisuudella. Alun perin U23-kilpailun oli ennakoitu päättyvän hieman iltaseitsemän jälkeen paikallista aikaa. Järjestäjät ovat nyt päättäneet, että kilpailu alkaa 10 minuuttia ilmoitettua aiemmin. Lisäksi rataa lyhennetään noin 14 kilometrin verran.

Sateet hidastavat keliä ja pimentävät entisestään

Järjestäjien mukaan ongelmana on se, että epäsuotuisissa olosuhteissa kilpailijat eivät ehdi maaliin ennen pimeän tuloa. Aurinko laskee Yorkshiren Harrogatessa perjantaina hieman ennen seitsemää. Ajoaikaa saattaa hidastaa ja olosuhteita pimentää alueelle ennustettu rankkasade.

Päätöstä perustellaan urheilijoiden turvallisuuden lisäksi myös sillä, että laadukas televisiotuotanto tarvitsee hyvät valaistusolosuhteet.

Maantiekilpailussa ajetaan Doncasterin kaupungista Harrogateen, jossa kilpailijat ajavat vajaan 14 kilometrin kierrosta. Alle 23-vuotiaiden oli alun perin tarkoitus ajaa kolme kierrosta Harrogatessa, mutta järjestäjät päättivät ottaa yhden kierroksen pois. Näin ollen kilpailulle tulee mittaa 170 kilometriä.

Kilpailu käynnistyy perjantaina kello 14.00 paikallista aikaa. Startin aikaistaminen ei ollut aivan yksinkertaista, sillä saman päivän aamuna ajetaan naisjunioreiden maantieajo. Maajoukkueet käyttävät molemmissa kilpailuissa samoja huoltoautoja, joilta kestää ajaa tunnin verran takaisin Doncasteriin naisjunioreiden kilpailun jälkeen.

MM-kilpailujen televisiointiaikataulun ja pimeyden kanssa tasapainoilu ei ole ainutkertaista. Viimeksi elokuussa suunnistuksen MM-kilpailujen miesten viesti käytiin Norjan Östfoldissa vasta iltamyöhällä naisten kilpailun jälkeen. Muun muassa Tsekin Milos Nykodym vei tuolloin viestiä otsalamppu päässä. TV-lähetyksen päätyttyä lajin ns. kehitysmaiden, muun muassa Hong Kongin, Turkin ja Brasilian ankkurismiehet toivat joukkueensa maaliin pilkkopimeässä.

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri