Samuli Öhman ja Veeti Vainio haluavat välttää kolarit aggressiivisessa MM-kisassa – ”Kaveriin vierellä ei voi luottaa yhtään”

Veeti Vainio ja Samuli Öhman EM-kilpailuissa. Kuva: Porvoon Akilles

Veeti Vainio ja Samuli Öhman EM-kilpailuissa. Kuva: Porvoon Akilles

Samuli Öhmanin ja Veeti Vainion erinomainen kausi huipentuu maailmanmestaruuskilpailuhin Englannin Yorkshiren Harrogatessa.

Edessä on Yorkshiren nummi- ja maalaismaisemassa ajettava juniorikisaksi pitkä 150 kilometrin matka.

Kumpikin näkee kisan olevan luonteeltaan kova taistelu paremmista pelipaikoista. Taistelu muistuttaa poikien mielestä melkein enemmän painia kuin pyöräkisaa. Suomea edustaa myös U23-luokassa viime vuoden pronssimitalimies Jaakko Hänninen.

Kumpuilevia mäkiä nummimaisemissa

Junioreiden kisa ajetaan tänään torstaina. Lähtö tapahtuu Richmondista kello 14.00 Suomen aikaa ja päättyy 148 kilometrin jälkeen kisan keskuspaikkaan Harrogateen. U23-kisa ajetaan perjantaina. Lähtö tapahtuu Doncasterista päättyen jälleen Harrogateen. Matkan pituus on 192 kilometriä. Naisten 150 kilometrin kisa ajetaan lauantaina ja miesten peräti 285 kilometrin kilpailu sunnuntaina. Kisan reiteille tyypillistä ovat kumpuilevat mäet ja terävät nousut pelto- ja nummimaisemissa sekä kauniissa kylämiljööissä.

- Tunnelmat on hyvät, vaikka vähän jännittää, kun en ole juuri ajanut näitä yhden päivän junnukisoja, eikä kahteen viikkoon ole ollut mitään kisaa, voi olla, että tulee oikein hyvää tai huonoa. Multa nyt ei kuitenkaan ehkä mitaliakaan odoteta, siten ei ole ihan sairaita paineita, Vainio tiivisti kilpailun ennakkotunnelmat seuransa Porvoon Akilleksen tiedotteessa.

Kansainväliset juniorikisat ovat tunnetusti kovatasoisuudessaan erityisen haastavia. Lähtöviivalle asettaudutaan UCI-pisteiden mukaisessa järjestyksessä: Suuret pyöräilymaat Hollanti, USA, Belgia, Englanti, Italia ensin, jonka jälkeen Suomen tapaiset pienet maat asettautuvat 150 kilpailijan joukon hännille.

Kolareita luvassa?

Ensimmäinen tehtävä kisassa on raivata tiensä vähitellen parempiin asemiin kärjen tuntumaan. Ongelmana on se, että tätä yrittävät kaikki. Seurauksena on aggressivinen yrittäminen, joka helposti kostautuu kapeilla teillä kasoina eli kolareina. Näin kävi juuri tämän vuoden EM-kisassa, jossa ensimmäinen kasa syntyi jo vajaan kahden kilometrin ajon jälkeen. Tuolloin kolari päätti Samuli Öhmanin kisan lyhyeen.

- Junnukisoissa ajo on hektistä ja vaikeeta. Paljon on aktiviteetteja joukossa ja paljon kasoja. Kaveriin vierellä ei voi luottaa yhtään, ehkäpä meidän kisat Suomessa ovat kiltimpiä, kyttäillään rauhassa pääjoukossa. Ulkomailla on aina hirveä taistelu paikoista, Vainio kuvailee.

VainioOhmanSMKortteliPorvooCykelVeeti Vainio ja Samuli Öhman ottivat kaksoisvoiton SM-korttelissa. Kuva: Porvoon Akilles

MM-kisa on junioreille pitkä, 150 kilometriä. Menestyäkseen pyöräilijän on oltava sijoittuneena oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

- Jos paikoille päästään, annetaan ehdottomasti isojen maiden, Hollannin ja USA:n asettaa vauhti ainakin ensimmäiset sata kilometriä. Jenkeillä on nyt niin kova maajoukkue, että sitä kaikki kyttää. Saa nähdä, itsellä on ollut tosi hyvä kausi, kun nyt tarkemmin mietin, ei ole tullut edes yhtään keskeytystä, mutta nyt pitää jo koputtaa lujasti puuta, Vainio jatkoi.

Öhman haluaa kunnialla maaliin

Samanoloisilla fiiliksillä on matkaan lähdössä myös varovaisemmin kommentoiva Samuli Öhman.

- Periaatteessa ihan hyvillä fiiliksillä lähdetään. Omia lähtökohtia vähän heikentää pitkäkestoinen flunssa, treenejä on ollut pakko jättää vähän väliin. Olis kyllä kaivannu alle kovia treenejä, mutta nyt niitä ei tullut. Mennään nyt ja katotaan, mitä saadaan aikaan. Paljon hatkoja on varmasti tulossa. Lähtöpaikka on meillä tosi takana, pitää hivuttautua ja painia itsensä ylös sieltä yli sadan riskejä ottavan kuskin takaa. Kaikki haluu kärkeen, ei auta ku painia tie ylös, Öhman miettii.

Tavoitteena toisella suomalaisella on ainakin päästä kunnialla maaliin.

- EM-kisassa ja Tour de DMZ:ssä siihen ei ollut mahdollisuutta. Vähän on ollut koko kauden epäonnea ja kaatumisia, jotta vähempikin olis riittäny. Mutta muuten hyvä kausi ja olen mennyt selvästi eteenpäin, Öhman jatkoi.

Myyryläinen: kolareita tulee, tuuriakin tarvitaan

Päävalmentaja Kari Myyryläinen lähtee paikan päälle katsomaan poikien kisaa.

- Kisasta tulee kyllä rankka, juomahuollon pitää toimia hyvin, jotta energiat pysyy kohdallaan. Tämä tulee olemaan jossain määrin haasteellista pitkällä reitillä. Sää on muuttumassa sateiseksi, mikä tulee liukastuttamaan tien pintaa, kaatumisia ja kasoja on tulossa enemmän. Juniorikisoissa tulee muutenkin niin paljon kolareita, että hyvää tuuria tarvitaan, toivottavasti pojat selviävät ehjin nahoin maaliin. Mulla ei ole tässä mielessä mitään erityisiä odotuksia. Samppa oli Koreassa kolarissa, eikä pystynyt siellä ajamaan ja sitten sai vielä flunssan. Veeti on paremmassa kunnossa, mutta kisassa tosiaan tarvitaan onnea kosolti. Katsotaan, mitä tuleman pitää, aprikoi Myyryläinen.

Kilpailua voi seurata suorana kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n Youtube-kanavalta.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri