Ranskan ympäriajon 2020 reitti julki – aika-ajomiehet ja sprintterit heikoilla

Ranskan ympäriajo alkaa ensi kesänä jo poikkeuksellisesti kesäkuun puolella. Kolmeviikkoinen Tour käynnistyy lauantaina 27. kesäkuuta Nizzasta ja päättyy sunnuntaina 19. heinäkuuta Pariisiin.

Aikaistuksen syynä on Tokion olympialaiset, jotka käydään Tourin perinteisen ajankohdan kanssa päällekkäin. Järjestäjät haluavat antaa kilpailijoille mahdollisuuden matkustaa olympialaisten maantiekisaan, joka on vuorossa seuraavana lauantaina 25. heinäkuuta.

Ranskan ympäriajon 2020 tärkeimmät parametrit näyttävät tältä:

  • 3470 kilometriä
  • 29 kategorisoitua nousua
  • 5 loppunousuun päättyvää etappia
  • 1 aika-ajo

Ensi kesänä reitti kiertää kaikki suurimmat Ranskan vuoristot. Alkupuolella käydään Alpeilla, Ranskan keskiylängöllä ja Pyreneillä. Lopuksi siirrytään takaisin Alpeille, jonka kautta poljetaan Jura-vuoristoon. Kilpailun voitto ratkeaa viimeistä edellisellä etapilla Vogeeseilla. Lauantaina 18. heinäkuuta poljetaan 36 kilometrin aika-ajo, joka huipentuu kuuden kilometrin mittaiseen La Plance De Belles Fillesin nousuun.

Tour2020ReittiRanskan ympäriajon reitti. Kuva: ASO

Legendaariset nousut kuten Mont Ventoux ja Alpe D’Huez on säästetty tuleville vuosille, eivätkä ne toimi ensi kesän pyöräilynäyttämöinä. Sen sijaan reitillä on neljä sellaista nousua, joita ei ole koskaan aiemmin poljettu Ranskan ympäriajossa.

Aika-ajo- ja kirimiehet ovat ensi kesänä selvästi sivuroolissa, sillä aika-ajoja poljetaan vain yksi, ja sekin ylämäkeen. Tasamaaksi merkittyjä etappeja on yhdeksän, eikä niistäkään kaikki ole kirimiehille optimaalisia. Ranskan ympäriajo 2020 on mäkimiesten koitos.

Ensi vuoden reittiä pääsee tarkemmin tutkailemaan tapahtuman virallisilta sivuilta.

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri