Cyclocrossin SM-kisat käytiin Olarin liukkaalla radalla – Heikkilä ja Salmela yleisen sarjan mestarit

Elias Hämäläinen polki 17-vuotiaiden mestariksi Olarissa. Kuva: Hannu Hämäläinen

Elias Hämäläinen polki 17-vuotiaiden mestariksi Olarissa. Kuva: Hannu Hämäläinen

Cyclocrossin SM-mitalit jaettiin sunnuntaina liukkaissa olosuhteissa Espoon Olarissa.

Miesten mestari oli Ounaksen Pyörä-Poikien Niko Heikkilä. Hopea meni Porvoon Akilleen Veeti Vainiolle ja pronssi Hyvinkään Pyöräilijöiden Antti Kuitolle.
Naisten SM-kultaa otti Korson Kaiun Kajsa Salmela. Hopealle polki Susanna Laurila (LaPy) ja pronssille Minna-Maria Kangas (IK-32). Naisten kilpailun nopein Olarissa oli Viron Laura Lizette Sander, joka polki SM-kilpailun ulkopuolella.

Cyclocross-kilpailuissa kierretään yleensä noin 2-3 kilometrin rataa, joka kulkee vaihtelevassa maastossa. Pyöräilijän on usein joissain vaiheessa reittiä jalkauduttava ja kannettava pyörä esteen yli.

Kilpailujen kesto on yleensä puolesta tunnista tuntiin ja ajettava matka vaihtelee reitin mukaan. Lajilla on vahva asema perinteisissä maantiepyöräilymaissa, kuten Belgiassa ja Ranskassa ja erityisesti Flanderissa. Cyclocross muistuttaa paljon maastopyöräilyn maastoajoa ja monet cyclocrossia ajavat kilpailevat esimerkiksi maastopyöräilyssä.

Hämäläinen ja Heinikainen mestarit nuorissa miehissä

Junioreiden sarjassa juhli Porvoon Akilles, jonka ajajille meni kultamitalit sekä 19-vuotiaiden että 17-vuotiaiden sarjassa. Elias Hämäläinen oli 17-vuotisten nopein.

- Tosi hauska rata. Lähdin reippaasti liikkeelle ja huomasin pian, että eroa oli tullut toisena ajavaan Viron Oskar Küütiin, joka osallistui SM-kisaan ulkopuolisena. Ensimmäisellä kierroksella sormet hikosivat ja toisella kierroksella ne jäätyivät ja olivat aivan tunnottomat. Ajoin kuitenkin omaa kovaa vauhtia, ja sormet lämpenivät jälleen kolmannen kierroksen aikana, kertoi Hämäläinen seuransa tiedotteessa.

19-vuotiaiden sarjassa kultaa meni Akilleen Oskari Heinikaiselle, jolla oli tiukka kisa Valkeakosken Aksel Rantasen kanssa.

- Alkuun lähdettiin rivakasti Viron Janek Kukkin johdolla, mutta Aksel ja minä karkasimme vahvalla vauhdinpidolla liukkaalla radalla vajaan kahden minuutin etumatkaan. Matkaa taitettiin vuorovedolla ja molempien kaatuillessa liukkaudessa vuorotahtiin. Maalisuoralle tultaessa Aksel Rantanen oli repinyt minuun viiden metrin etumatkan. Avasin pellit ja sain suoralla puristettua välimatkan kiinni ja puristin ohi aivan viimeisten metrien aikana. Nautittava voitto, seuraavaksi perusharjoitteluun keskittyvä Heinikainen totesi.

Kaikki SM-cyclocrossin tulokset on katsottavissa järjestävän seuran IK-32:n sivuilta.

Edit: Juttua muokattu. Miesten voittajan nimi ja seura korjattu.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri