Lotta Henttalan erilainen kevät

Lotta Henttala avasi kautensa tammikuussa Australiassa. Kuva trek-Segafredo

Lotta Henttala avasi kautensa tammikuussa Australiassa. Kuva trek-Segafredo

Suomen maantiepyöräilyn tämän hetken kirkkain tähti Lotta Henttala on harjoitellut koronapandemian ajan Suomessa. Toistaiseksi on epävarmaa missä vaiheessa kausi taas jatkuu.

Henttala ehti avata kautensa Australiassa ja kilpailla sen jälkeen Euroopassakin, mutta kilpailutoiminnan keskeydyttyä Trek-Segafredon ammattilainen on keskittynyt perusharjoitteluun ja enemmän ”normaaliin elämään” matkapäivien vähennyttyä. Tässä vaiheessa kautta takana olisi normaalitilanteessa kymmeniä startteja.

– Suomessa ollaan tosiaan oltu. Arki on ollut aika erilaista aiempiin vuosiin verrattuna. On ihan kiva, että on saanut olla Suomessa. Tehtiin asuntokaupat ja muutettiin vähän isompaan asuntoon, kertoo Henttala.

Tällä hetkellä kilpailutoiminta on edelleen pysähdyksissä. Henttala ennakoi, että todennäköisesti heinäkuussa ei tapahdu vielä mitään. UCI:n kalenterista löytyy kuitenkin koko joukko kilpailuja elokuullle.

– Toinen päivä elokuuta olisi Strade Bianche Italiassa ja sitä ennen varmasti leireillään tallin kanssa. Ne ovat toki vain tämän hetken suunnitelmia. Katsotaan mitä tuleman pitää.

Trek-Segafredon talli on ollut onnellisessa asemassa, sillä ketään ei ole lomautettu eikä palkkoja ole jouduttu leikkaamaan.

– Palkka tulee saman lailla tilille koko tiimillä, eikä leikkauksia ole tullut. Meillä ollut kyllä palavereja, ja niissä on kerrottu missä mennään.

Maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut on määrä ajaa Sveitsissä syyskuun lopussa. Kävi niiden osalta miten vain, eivät ne kuulu Henttalan kauden päätavoitteisiin.

– Saa nähdä siirtyvätkö nekin. Reitti on joka tapauksessa niin vaativa, ettei se sovellu minun ominaisuuksilleni mäkinaisia vastaan, vaikka miten harjoittelisin.

Tommi Martikaisen valmentama Henttala on keskittynyt harjoittelussaan perustekemiseen. Yhteistyö Martikaisen kanssa on tiivistä ja yhteyttä pidetään käytännössä päivittäin.

Onko koronapandemia vaikuttanut motivaatioosi, kun ei ole varmoja kilpailuja edessä mihin tähdätä?

– Totta kai asia vähän kolkuttelee takaraivossa, mutta toisaalta tämän antaa mahdollisuuden rakentaa peruskuntoa uudelleen kaikessa rauhassa. Jossain vaiheessa ajetaan kuitenkin taas kilpaa. On se sitten syksyllä tai ensi vuonna. Pitää antaa kiitosta, että olympialaisetkin siirrettiin hyvissä ajoin ensi vuoteen. Pikaiset päätökset ovat olleet hyvä asia ja ne ovat selkeyttäneet tilannetta, sanoo Henttala.

Niin, miten ne ensi vuonna edessä siintävät olympialaiset? Miten niiden reitti soveltuu sinulle?

– Tokiossa on pitkiä nousuja, mutta ei niin jyrkkiä. Jos kunto on hyvä ja olen lopussa mukana, niin saumoja on, sanoo Henttala.

SM-kilpailut Syötteellä

Maantiepyöräilyn SM-kisat käydään koronatilanteen salliessa todennäköisesti 21.-23. elokuuta Syötteellä. Suomen Pyöräily ry vahvistaa asian kokouksessaan 15. kesäkuuta. UCI on toivonut kaikkien maiden järjestävän mestaruuskilpailunsa kyseisenä viikonloppuna.

-Petri Ikävalko

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri