Tuore ylioppilas Samuli Öhman tahtoo pyöräilyammattilaiseksi

Tuore ylioppilas Samuli Öhman tähtää urallaan eteenpäin. Kuva: Akilles Cycling

Tuore ylioppilas Samuli Öhman tähtää urallaan eteenpäin. Kuva: Akilles Cycling

Pyöräily on omalla tavallaan kestävyysurheilun raa´in laji. Pahimmillaan isoissa ympäriajoissa joudutaan viikkotolkulla kiusaamaan itseään äärirajoille niin fyysisesti kuin henkisestikin. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, mikä saa nuoren pyöräilyn harrastajan haaveilemaan yhdestä maailman rajuimmasta ammatista. Mistä tämä haave kumpuaa ikäluokkansa huipulle nousseella Akilleen Samuli Öhmanilla?

Alussa oli koulupyörä ja verkkarit

Samuli ”Samppa” Öhmanin pyöräilijän ura alkoi ensimmäisissä kilpailuissa tavallisella koulupyörällä ja rennoissa verkkareissa. Sitä ennen koulupyörä oli jo saanut kyytiä Hyvinkään kodin lähimetsissä ja hiekkapitoisten kankaiden luontaisissa hyppyreissä. Sampan innostus ja isä-Ismon ohjaus vei pojan ensimmäisiin kisoihin. Siitä lähtien pyöräkilpailuista tuli isän ja pojan yhteinen harrastus. Koulupyörä vaihtui pian maastopyörään ja aktiivisempaan kisoissa käymiseen. Ensimmäinen ulkomaan kisamatka tehtiin isoon ruotsalaiseen maastopyöräkilpailuun Borlänge Touriin 11-vuotiaana.

Maantiepyörän poika sai 12-vuotiaana ja oma valmentaja tuli mukaan kuvaan parin vuoden päästä. Silloin harjoittelu muuttui innostuneesta ajelemisesta systemaattiseksi ja tavoitteelliseksi. Samana vuonna Samuli sai kunnian edustaa maataan Suomen U15-maajoukkueessa junioreiden EM-maastokilpailussa Itävallan Grazissa, sijoitus mukavasti keskivälin paremmalla puolella. Harvalle koulupojalle suodaan tällainen kunnia.

Isä-Ismo kertoo itsekin yllättyneensä poikansa voimakkaasta kilpailuvietistä.

– Jokin hurma ja veto siihen kilpailemiseen liittyy, kaipa se on menestyksen myötä vain kasvanut. Itselläni ei ole ollut mitään kilpailuhalua, joten kyllä tämä yllätys minullekin aikanaan oli.

Käännekohtana liittyminen Akilleen junnutiimiin

Uran käännekohta oli hyvinkääläisen Kari Myyryläisen valinta Akilleen maantiepyöräilyjoukkueen päävalmentajaksi syksyllä 2016. Samuli aloitti nyt vakavamman ja pitkäjänteisen harjoittelun perinteikkäässä Akilleessa entisen pyöräilyammattilaisen ohjauksessa. Myyryläisen valmennusfilosofiana on koulia pojista menestyjiä pitkällä jänteellä ja jättää lyhyen aikavälin tulokset omaan arvoonsa. Tämä ei estänyt Samulia menestymästä jo seuraavana kesänä U17-sarjassa. Tuloksena maantiellä pari SM-hopeaa.

Siirtyminen viimeiseen junnuluokkaan U19-sarjaan ei katkaissut mitalisadetta, SM-hopea maantieltä ja pronssi aika-ajosta. Hyvistä näytöistä tuli kutsu nuorten maajoukkueeseen, Fincycling-tiimiin ja sen mukana osallistuminen U19 World Tourin, Nations Cupin, päätösosakilpailuun Etelä-Koreaan. Koreassa Samppa huomasi pysyvänsä kovassa kansainvälisessä kisassa hyvin vauhdissa, paras sijoitus oli etapin nelossija.

Viime vuonna Öhman oli SM-kisoissa selvästi ikäluokkansa paras - SM-kultaa maantiellä, SM-hopeaa aika-ajossa ja kortteliajossa. Juniorien U6 Cykel Tourilla Ruotsissa Samuli taisteli loppuun asti kokonaiskilpailun voitosta sijoittuen lopulta kolmanneksi. Lisäksi Samuli pääsi edustamaan Suomea sekä EM- että MM-kisoissa sekä jälleen Etelä-Korean Nations Cupissa. Näissä tärkeissä kisoissa Samulilla oli rutkasti epäonnea, kaatumiset pilasivat kisat.

Menestys ruokkii pyöräilyunelmaa

Kun ystävällisen jopa lempeän oloisen Samuli Öhmanin tapaa, syntyy enemmänkin mielikuva naapurissa asuvasta joka tytön toivevävystä kuin kovan kilpailuvietin omaavasta ja kipua sietävästä taistelijasta.

– Samppa on siinä mielessä helppo valmennettava, että hän tekee kaiken, mitä valmentaja pyytää. Kehitys on ollut koko ajan hyvää. Tiedän, että hänen haaveensa on tulla ammattilaiseksi, ja kyllä hänellä siihen on edellytykset. Olen itse sitä mieltä, että hänen kannattaa sinne aktiivisesti seuraavina vuosina haluta ja pyrkiä, kuvailee suojattiaan Kari Myyryläinen.

Mitä miettii itsestään pyöräilijänä Samuli Öhman tilanteessa, jossa kaikki tiet ovat vielä auki.

– Olen ollut aina aika kilpailuhenkinen niin koulussa kuin urheilussakin. Sitä aina vain haluaa olla paras, se tunne on vienyt pikkuhiljaa eteenpäin. Olen huomannu, että maailman tasollakaan kaverit ei oo sen kummempia. Koen olevani pyöräilyn joka osa-alueella aika hyvä. Pitkien kilpailujen tuskaa siedän hyvin ja loppumetreillä löytyy nopeita jalkoja, jos kirikamppailuun joudutaan.

– Seuraava askel ja suunta minulla on ammattilaiseksi, ulkomaille pitää päästä kehittymään. Vaikka pääsinkin sisään Aalto Yliopistoon, niin insinööriksi ehtii lukea sitten myöhemminkin. Tästä kaudesta näyttää tulevan lyhyt, mutta onneksi syksyllä saan keskittyä täysipainoisesti pyöräilyyn, kun pääsin armeijan urheilujoukkoihin. Toivottavasti keväällä pääsisin irtautumaan johonkin hyvään tiimiin, tuumii tulevaisuudestaan ylioppilas Öhman.

Samassa erässä urheilujoukkoihin lähtee mukaan joukkuetoverit Antti-Jussi Juntunen ja Veeti Vainio.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri