Lotta Henttalan vinkit ensimmäisen maantiepyörän ostoon

Lotta Henttala antaa vinkit ensimmäisen maantiepyörän ostoon. Kuva: Trek-Segafredo

Lotta Henttala antaa vinkit ensimmäisen maantiepyörän ostoon. Kuva: Trek-Segafredo

(Artikkeli julkaistu yhteistyössä Trek Sweden AB:n kanssa)
Maantiepyöräilyn ammattilainen Lotta Henttala antaa vinkit ensimmäisen maantiepyörän ostosta haaveileville.

Ensimmäisen maantiepyörän osto ei ole välttämättä helppo homma. Tarjontaa on paljon, osasarjat eivät ole välttämättä tuttuja ja koon valintakin tuottaa harmaita hiuksia.

Henttalan ensimmäinen neuvo on, että kannattaa kysyä itseltään onko maantiepyörä juuri paras valinta itselle. Jos samaa pyörää haluaa käyttää myös työmatkaliikuntaan saattaa cyclocross- tai gravel-pyörä olla monelle parempi ratkaisu. Niillä liikkuminen sorateillä ja ulkoilureiteillä on sujuvampaa ja ajoasento vähän mukavampi.

Pyörien tilaaminen verkkokaupasta on helppoa ja vaivatonta. Myös hinnat saattavat näyttäytyä kilpailukykyisinä. Henttala suosittelee kuitenkin, että jos kokemus maantiepyöräilystä ja -pyöristä on vähäinen ei pyörää kannata tilata verkkokaupasta.

– Ehdottomasti suosittelen kääntymään asiantuntevan ja palvelevan pyöräliikkeen puoleen. Hän osaa tarjota sopivan kokoista pyörää testattavaksi. On tärkeää päästä testaamaan ajotuntumaa ennen ostopäätöstä. Asiantunteva myyjä osaa auttaa myös sopivien säätöjen hakemisessa. Kun säädöt ovat kunnossa, on ajaminen rennompaa, tehokkaampaa ja mukavampaa, sanoo Henttala.

Henttala sanoo, että yleisin virhe pyörän säädöissä tehdään satulan korkeudessa. Monella satula on liian korkealla, jolloin polkeminen saattaa olla liikaa varpailla kurottelua.

Lukkopolkimet ovat ehdottoman suositeltava investointi maantiepyörän oston yhteydessä. Lukkopolkimien myötä jalkojen lihakset aktivoituvat monipuolisemmin, oikeaoppinen pyörittäminen on mahdollista eikä jalka lipeä polkimelta.

– Ennen liikenteeseen siirtymistä kannattaa lukkojen kiinnittämistä ja avaamista harjoitella pari kertaa.

Pyörän ostopäätöstä ohjaa useimmiten käytössä oleva budjetti. Pyörän hintaan vaikuttaa eniten runkomateriaali ja osasarjat.

– Alumiinirunkoinen pyörä on edullisin. Hiilikuiturunko tuo pyörään keveyttä ja jäykkyyttä. Kalliimmat osasarjat ovat luotettavampia, kevyempiä ja kestävämpiä, mutta joka tapauksessa ne ovat paljon pyöräilevälle käyttötavaraa, joita tarvitsee uusia aika ajoin.

Henttala vinkkaa, että jokaisen pyöräilijän kannattaa varustautua lenkille esimerkiksi satulan alle kiinnitettävällä pienellä varustepussilla, josta löytyy vararengas ja välineet renkaan vaihtoon.

Jos budjetti ei rajoita liikaa pyöränostoa, tarjoaa ainakin Trek mahdollisuuden pyörän hyvinkin tarkkaan suunniteluun omien mieltymysten mukaan aina rungon väristä alkaen. Project Oneen on mahdollista tutustua Trekin verkkosivuilla tai jälleenmyyjien luona.

Gravel-pyörien suosio kovassa kasvussa

Sorateille suunniteltujen gravel-pyörien suosio on kasvanut voimakkaasti parin viime vuoden aikana.

Pyörävalmistaja Trek teki vuonna 2018 maantielle suunnitellusta Domane-mallista tukevamman gravel-version ja vuonna 2019 yksinomaan sorateille suunnitellun Checkpoint-malliston. Suomessa sorateille suunniteltujen mallien myynti on kaksinkertaistunut vuosittain.

– Checkpoint on mukavasti muotoiltu monipuolinen pyörä, joka tehty tukevaksi. Se ei ole edelläänkään suurien massojen pyörä, mutta erityisesti seuroihin kuuluvat aktiivipyöräilijät ovat ottaneet sen syksyn ja kevään harjoituspyöräksi, viestitään Trekiltä.

Gravel-pyörä on varteenotettava vaihtoehto Suomen kattavan sora- ja metsäautotieverkoston valloittamiseen. Gravel-pyörä on maastopyörää nopeampi vaihtoehto sorateillä ajoon maantiepyöristä tutun niin sanotun droppitangon ansiosta. Maantiepyörää leveämpi rengas tuo ajoon mukavuutta ja pitoa. Se myös kestää huomattavasti maantiepyörän rengasta paremmin soratien rasitukset.

– Gravel-pyörissä on aavistuksen maantiepyörää pystympi ja mukavampi ajoasento. Lisäksi on huomioitava, että gravel-pyörään on mahdollista vaihtaa maantiekiekot, mikä tekee siitä monipuolisen ja houkuttelevan vaihtoehdon monelle harrastajalle, sanoo Henttala.

Henttala näkee, että gravel-pyörä laajentaa lenkkireittejä tuo mukavaa vaihtelua kokeneempienkin maantiepyöräilijöiden harrastukseen.

Apua pyörän valintaan?

Jos pyörän osto on harkinnassa, löytyy Trekin sivuilta pyöränvalintaopas, joka auttaa oikean ja sopivan pyörämallin valinnassa.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri