Peter Selinille pyöräily on työ, harrastus ja intohimo

peterselin080512 introHevoskuurilla oli ilo ja kunnia haastatella legendaarista pyöräilyselostaja Peter Seliniä, joka on tullut tunnetuksi kaikille suomalaisille pyöräilyn ystäville Eurosportin pyöräilylähetyksistä.

peterselin080512Peter Selin työpisteensä äärellä. Kuva: Hevoskuuri.fiHevoskuurilla oli ilo ja kunnia haastatella legendaarista pyöräilyselostaja Peter Seliniä, joka on tullut tunnetuksi kaikille suomalaisille pyöräilyn ystäville Eurosportin pyöräilylähetyksistä.

Fillarifoorumilla on monisivuinen faniketju Selinin lausahduksista ja mies on saanut suitsutusta myös kollegoilta. Esimerkiksi viime viikolla Mika Saukkonen nosti Peter Selinin kolmen parhaan urheiluselostajan joukkoon yhdessä Anssi Kukkosen ja Mauri Myllymäen rinnalle.

Selinistä oli tarkoitus tulla hiihtäjä

Peter Selin itse innostui pyöräilystä nuorena lukiessaan hiihtoaiheisesta lehdestä hiihtäjien harjoittelusta.

– Minusta piti tulla hiihtäjä. Luin lehdestä, että pyöräily on hyvä harjoitusmuoto hiihtäjille ja siitä kipinä syttyi. Pian olinkin mukana kisoissa ja pyöräilystä tuli päälaji, kertoo Selin.

Hiihto jäi sivuosaan, kun talvet etelässä olivat huonoja.

– Lisäksi välineet olivat hiihdossa liian ratkaisevassa roolissa. Sen sijaan jokainen voi ostaa kaupasta pyörän, jolla on mahdollista ajaa voittoon isommissakin pyöräilykilpailuissa.

Selin valittelee pilke silmäkulmassa, että nykyisin työ haittaa harrastusta. Pyöräkisojen ja selostusten yhteensovittaminen on osin hankalaa. Pyörän mittariin kertyy vuodessa kuitenkin kunnioitettavat 10 000 kilometriä.

– Niinhän se on, että juoppo tarvitsee sen päivittäisen ryyppynsä ja samalla lailla tässä on riippuvainen harjoittelusta. Pyöräilyn lisäksi talvella on ohjelmassa hiihtoa ja jonkin verran muutakin liikuntaa, valottaa Selin liikkumistaan.

Selostushommiin Selin päätyi 13 vuotta sitten. Selin ei ollut ikinä haaveillutkaan selostamisesta ja hän pitää itseään jopa ujona. Alkusysäyksen antoi Ylen Heikki Leppänen, jolta kysyttiin apua asiantuntevan pyöräilyselostajan etsinnässä. Selin sai soiton Eurosportilta ja sillä tiellä ollaan edelleen.

– Alkuvaiheessa päivätöiden ja selostamisen kanssa oli yhteensovittamista ja pian selostamisesta tuli päätyö.

Vuosien aikana lajivalikoimaan on tullut myös ampuhiihto ja taitoluistelu ja pyöräilylähetystenkin määrä on ollut koko ajan kasvussa.

– Pyöräily on minulle harrastus, työ ja intohimo. Tunnen olevani etuoikeutettu saadessani tehdä tätä työtä, kehuu Selin.

Asiantuntevan pyöräilyselostuksen taustalla on huolellinen valmistautuminen

Yksi Selinin suosion salaisuuksista on se huikea tietomäärä, jonka hän pystyy jakamaan katsojille reittien kierrellessä ympäri isäntämaata. Matkan aikana tulee kerrattua niin paikallinen historia, nähtävyydet kuin ruokakulttuurikin. Tarinat kertovat jopa vanhoista mummoista, jotka ovat alkaneet seuraaman pyöräilyä Selinin selostuksista lumoutuneena. Selin kertoo, että pohjatyö kesän lähetyksiin alkaa jo marraskuussa, silloin kun reitit julkistetaan.

– Perehdyn reitteihin huolellisesti etukäteen ja teen muistiinpanoja. Niitä pyritään pitämään ajan tasalla, jotta niitä voi kaivaa esiin seuraavanakin vuonna.

Selin näkee tärkeänä sen, että lähetykseen löytyy muutakin kuin pelkästään pyöräilyyn liittyvää kerrottavaa.

– Välillä kisassa ei tapahdu katsoja kannalta juuri mitään mielenkiintoista. Lisäksi tiedän, että löytyy monia ihmisiä, jotka seuraavat kartalta ympäriajojen etenemistä. Olen välillä saanut postikortteja, jossa katsojat kertovat, kuinka ovat käyneet siellä, mistä edellisvuoden lähetyksessä kerroin, naureskelee Selin.

Selin on myös käynyt ajamassa niin ympäriajojen kuin kevätklassikoidenkin reittejä ja tämä tuo myös omalta osaltaan selostuksiin asiantuntevuutta. Seliniä itseään viehättävät erityisesti vuoret ja niiden jylhyys.

Pidemmissä lähetyksissä Selinin apuna kuullaan poika Christiania, jolla on useiden hiihdon ja pyöräilyn suomenmestaruuksien lisäksi kokemusta ammattipyöräilystä. Parivaljakon hyväntahtoinen naljailu toimii loistavasti ja sen myöntää Selin itsekin.

– Christian tuon mukanaan hiukan lisää näkökulmaa, joka on tarttunut ammattilaisvuosien myötä. Olemme pystyneet lähetyksissä unohtamaan isä-poikasuhteen ja pystyneet toiminaan kuin työkaverit. Lisäksi tietty tuoreus on säilynyt, kun Christian ei ole läheskään kaikissa lähetyksissä mukana, uskoo Selin.

Pyöräilyn suosio nousussa Suomessa

Seliniltä tulee varma vastaus, kun Hevoskuuri tiedustelee hänen näkemystään pyöräilyn tämän hetkisestä suosiosta.

– Se on vahvassa kasvussa! Erityisesti naiset ovat heränneet pyöräilyyn ja he panostavat myös välineisiin. Pyöräilykoulussa näkee monenlaisia ihmisiä ja nämä ihmiset haluavat oppia ajamaan porukassa ja sosiaalinen puoli ja yhteislenkkien merkitys korostuu. Lisäksi Suomen eri pyörätapahtumien osaottajamäärät ovat kovassa kasvussa.

Myös Eurosportin pyöräilylähetysten suosio on kasvanut selvästi, vaikka Eurosportilla ei tarkkoja lukuja olekaan katsojamääristä.

– Tuntuma on se, että esimerkiksi Tourin katsojamäärät ovat kasvaneet merkittävästi. Lisäksi suomalaisia ja Suomen lippuja näkee yhä enemmän paikan päällä isoissa ympäriajoissa, mikä on hieno asia. Lisäksi olen huomannut, että monet ihmiset suhtautuvat intohimoisesti pyöräilyyn ja esimerkiksi minuun saatetaan ottaa yhteyttä ja kysyä miten Ferrari voi tehdä noin ja mitä rangaistuksia on luvassa, sanoo Selin viitaten Giro d'Italian maanantaiseen kolariin päättyneeseen etappiin.

Peter Selin löytää myös haasteita ja kehityskohteita suomalaisesta pyöräilystä.

– Sisävelodromi olisi kova juttu. Nyt Kivistöön suunnitteilla oleva bmx-crossirata on loistava homma. Noin yleisellä tasolla pyöräilyn olisi syytä unohtaa kuppikuntaisuus eri alalajien, seurojen ja paikkakuntien välillä. Minun mielestäni ei ole väliä miten pyöräillään, kunhan pyöräillään!

Pyöräily tarvitsee myös esikuvia.

– Mielestäni meille on rakentumassa yhä vahvempi pyöräilykulttuuri. Muutama kansainvälisen tason pyöräilijä lisää ja menestystä olisi viimeinen vaadittava piristyruiske, pohtii Selin.

Kansainvälistä tasoa haettaessa Selin näkee ongelmana ajankäytön.

– Esimerkiksi juoksu on ajankäytöllisesti tehokasta, mutta pyöräily vaatii jopa kuuden tunnin harjoituksia. Siinä ei päivään enää paljon muuta mahdu ruokailun ja nukkumisen lisäksi.

Parhaillaan käynnissä olevaan Giro d'Italiaan Selin ei löydä yhtä selkeää ennakkosuosikkia.

– En usko, että Michele Scarponi pärjää tänä vuonna. Hän jäi avausetapilla niin paljon ja sellaiseen ei pitäisi olla varaa edes kovalla mäkimiehellä. Ivan Basso on ollut alkukaudesta vaisu, enkä usko oikein Fränk Schleckinkään. Hänkin on ajanut alakanttiin ja Giro tuli ohjelmaan Jakob Fugelsangin loukkaannuttua. Joaquin Rodriguez voisi olla sellainen kaveri, joka voi tehdä mäkietapeilla isompia eroja, pohtii todellinen pyöräilyn asiantuntija.

Selin uskoo myös, että tämän vuoden Giro suosii enemmän mäkimiehiä kuin vahvoja aika-ajajia ja heittää vielä Roman Kreuzingerin nimen potentiaalisten menestyjien joukkoon.

Hevoskuuri kiittää Peter Seliniä haastattelusta. Hän, jos kuka, on kestävyysurheilun asialla. Peter Seliniä voit kuulla toukokuussa iltapäivisin Eurosportin Giro d'Italia lähetyksissä.

- Petri Ikävalko

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri