Grail FI 550x90px

Italian ympäriajon 2. kilpailujakso

GirodItalia140512 lapresseSeuraavassa vetooo tekee kattavaa katsausta tulevaan Giron toiseen kilpailujaksoon.


GirodItalia140512 lapresseKuka laittaa seuraavana Giron Rosa-paidan ylleen? Kuva: LaPresseSeuraavassa vetooo tekee kattavaa katsausta tulevaan Giron toiseen kilpailujaksoon.

Giron 2. kilpailujaksoon voi katsoa kuuluvan etapit 9.-15. Ne jakautuvat seuraavasti: 3 tasamaaetappia (9., 11., 13.), 2 keskivaikeaa vuoristoetappia (10., 12) ja 2 vaativaa vuoristoetappia (14., 15).

Osuuksien ripottelu on onnistunut mainiosti. Kaikille erikoisajajaryhmille - kirimiehille, irtiottajille ja mäkimiehille - on jälleen jotain mielenkiintoista. Italian ympäriajon suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti kokonaiskilpailuun. Pinkkipaidan taistossa on edessä ensimmäiset hyvin merkitykselliset vuoristopäivät.

Mark Cavendish hakee kahdelle etappivoitolleen jatkoa heti 9. osuudella. 166 kilometrin urakka San Giorgio del Sanniosta Frosinoneen on lähes tasaprofiilinen. Pientä kritiikkiä herättäneet tekniset viimeiset kilometrit voivat vaikuttaa myös 9. etapin ratkaisuhetkiin.

Loppusuora on vain 450 metriä pitkä, jota edeltää tiukka vasemmalle kaartuva mutka. Etappivoittoa hamuavien on tultava mutkaan aivan kärkitiloilla. Cavendish on selkeä ykkössuosikki voittajaksi.

Rodriguez rosa-paitaan?

10. osuus Civitavecchia - Assisi (186 km) sopii Joaquim Rodriguezille kuin nenä päähän. Keskivaikean vuoristoetappi huipentuu 1,2 kilometrin jyrkkään (8,6 %) nyppylään. Rodriguezin parhaat avut tulevat parhaiten esille juuri tämänkaltaisessa maastossa. Maalissa jaossa olevat hyvityssekunnit lisäävät päivän merkitystä ja kokonaiskisan suosikkien arvellaan ratkovat parhaat sijoitukset. Toisena mahdollisuutena on irtioton onnistuminen pitkän kaavan kautta.

Rodriguez on kaikkien hämmästykseksi GC:ssä kakkosena vain 9 sekuntia Hesjedalia perässä. Espanjalaisella on oiva tilaisuus ajaa ammattilaisuran parhaaseen yhteiskisasijoitukseen.

Giron pisin etappi, 255 km, on vuorossa 11. kilpailupäivänä. Assisista Montecatini Termeen vievä urakka on maratonmatkansa vuoksi hankalasti kontrolloitava kirimiesten joukkueille. Vaativuutta lisäävät kaksi 4. kategorian nyppylää, joista jälkimmäinen sijaitsee vain 11 kilometriä Montechatini Termestä. Mark Cavendishille 3,3 km, 5,2 % -nousu voi olla liikaa. Vaikka britti pysyisi pääjoukossa, jalkoihin tuleva maitohappo vie helposti parhaan terän.

12. etappi Seravezza - Sestri Levante (155 km) on ihanteellinen loppuun saakka kestävälle irtiotolle. Neljä luokiteltua nousua ja lähestyvä kahden vuoristoetapin viikonloppu pitävät huolen, että hatkan onnistumismahdollisuudet ovat suuret.

Italian ympäriajon lyhin kilpailupäivä, 13. etappi Savona - Cervere (121 km), on kirimiesten viimeinen mahdollisuus päästä juhlimaan ykköstilaa. Pitkä lähes 3 kilometrin loppusuora on otollinen kenttä Mark Cavendisihn Team Sky -junan ylivoimalle.

Giron ratkaisun hetket lähestyvät - viikonloppuna kaksi raatelevaa vuoristoetappia

Toisen täyden kisaviikon suurin mielenkiinto kohdistuu viikonlopun kahdelle täydelle vuoristoetapille. Lauantaina ja sunnuntaina on ohjelmassa brutaaleja nousuja. Giron voittotaiston ensimmäiset merkittävät suuntaviivat saadaan Cherascosta Cerviniaan johdalla 14. etapilla, joka päättyy 2 001 metrin korkeuteen merenpinnasta. Kahden mäkihirviön, Col de Joux'in (22,4 km, 5,6 %) ja Cervinian (27,0 km, 5,5 %) yhteismatka on lähes 50 kilometriä.

Pyöräilijöitä koetellaan rankasti 14. osuudella. Maalinousu Cervinia ei ole keskijyrkkyydeltään kovimmasta päästä, mutta valtava kilometrimäärä takaa urakan vaativuuden. Vain kovimmat GC-tekijät pystyvät havittelemaan etappivoittoa. Oletettavasti pienehkö 5-10 ajajan eliittiryhmä ratkaisee ykköstilan Cerviniassa.

Jopa 14. osuutta merkittävämpi päivä on edessä sunnuntaina. Ratamestari on laatinut taipaleelle 4 luokiteltua nousua (1 kpl 1. kat., 2 kpl 2 kat., 1 kpl 3 kat.) ja maali on luonnollisesti nousun laella. Pian dei Resinelli (7,8 km, 7,8 %) antavat otollisen tilaisuuden kovimmille kiipijöille aggressiiviseen ajotyyliin.

Giron järjestäjät luokittelevat 15. etapin vaikeusasteikolla 4 tähteä. Kokonaiskilpailun tilanne alkaa hahmottua 15 osuuden jälkeen. Viimeiselle kilpailuviikolle jää vielä paljon avoimia kysymyksiä, mutta Pian dei Resinelli on eräänlainen vedenjakaja.

Tutut suosikit säilyneet

Giron suurimmat voittajasuosikit pysyivät ennallaan ensimmäisen kisajakson päätyttyä. Michele Scarponi on yhä suurin ehdokas kokonaisvoittajaksi. Hänen takanaan on laaja rintama: Ivan Basso, Roman Kreuziger, Joaquim Rodriguez, Fränk Schleck, Domenico Pozzovivo, Jose Rujano ja kumppanit.

Eräs mielenkiintoisimmista kysymyksistä on se, että mikä on kolmen kovan GC-polkijan ykkösmäkimiehen hierarkia (Scarponi - Niemiec, Basso - Szmyd, Kreuizger - Tiralongo). Liquigaso hääri viime viikonlopun semivaikeilla vuoristoetapeilla. Lampre pysytteli melko piilossa koko ajan. Astanasta on jäänyt yritteliäs kuva. Heillä on monasti ollut pääjoukon kärjessä useita ajajia.

Rosa-paitaisen Ryder Hesdjedalin juhlapäivät alkavat olla ohi. Kanadalainen ei tule kestämään kovavauhtista menoa ja lähes 10 %:n keskijyrkkyyksisissä pitkissä nousuissa. Onko Joaquim Rodriguez seuraavan rosa-paidan haltija?

Jussi Veikkanen (FDJ) on pyrkinyt tukemaan tallinsa kirimiehiä. Veikkanen on yhteiskisassa sijalla 157. ja jäänyt Hesjedalille 1.05.37.

Italian ympäriajon 2. jakson etapit

ma 14.5., 9. etappi, San Giorgio del Sannio - Frosinone, 166 km
ti 15.5., 10. etappi, Civitavecchia - Assisi, 186 km
ke 16.5., 11. etappi, Assisi - Montecatini Terme, 255 km
to 17.5., 12. etappi, Seravezza - Sestri Levante, 155 km
pe 18.5., 13. etappi, Savona - Cervere, 121 km
la 19.5., 14. etappi, Cherasco - Cervinia, 206 km
su 20.5., 15. etappi, Busto Arsizio - Pian dei Resinelli, 169 km

Italian ympäriajon kokonaiskilpailun tilanne 8. etapin jälkeen

1. Ryder Hesjedal (CAN / Garmin) 32.23.25
2. Joaquim Rodriguez (ESP / Katusha) + 0.09
3. Paolo Tiralongo (ITA / Astana) + 0.15
4. Roman Kreuziger (CZE / Astana) + 0.35
5. Benat Intxausti (ESP / Movistar) + 0.35
6. Ivan Basso (ITA / Liquigas) + 0.40
7. Damiano Caruso (ITA / Liquigas) + 0.45
8. Dario Cataldo (ITA / OP-QS) + 0.46
9. Frank Schleck (LUX / RadioShack) + 0.48
10. Eros Capecchi (ITA / Liquigas) + 0.52
12. Michele Scarponi (ITA / Lampre) + 0.54
13. Domenico Pozzovivo (ITA / Colnago-CSF) + 0.55
34. Jose Rujano (VEN / Androni) + 2.39
157. Jussi Veikkanen (FIN / FDJ) + 1.05.37

- vetooo

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri