Giro di Boa

rodriquezItaliassa on tapana sanoa "Siamo al giro di boa!" joka tarkoittaa että olemme päässeet puoliväliin. Kilpailijoille se on tärkeä hetki, koska silloin tietää että on enää puolet jäljellä. Toki tänä vuonna kovimmat etapit ovat vasta edessä!

rodriquezJoaguin Rodriquez on kunnossa. Kuva: Fabio Ferrari - LaPresseItaliassa on tapana sanoa "Siamo al giro di boa!" joka tarkoittaa että olemme päässeet puoliväliin. Kilpailijoille se on tärkeä hetki, koska silloin tietää että on enää puolet jäljellä. Toki tänä vuonna kovimmat etapit ovat vasta edessä!

Tähän mennessä etapit ovat olleet kohtalaisen helppoja. Alussa lyhyt aika-ajo ja kaksi tasamaaetappia Tanskassa ja sitten siirto Italiaan. Lepopäivän jälkeen ajettiin joukkue aika-ajo, jossa ei kuitenkaan tullut isoja eroja kokonaiskisaa ajatelleen.

Tämän jälkeen ajettiin vielä yksi kirimiesten etappi, missä Cavendish otti toisen voittonsa tässä Girossa. Muutenkin ensimmäisten etappien aikana hallitsivat englanninkieliset ajajat Phinney ja Goss Cavendishin lisäksi.

Sitten tuli kolme vähän kovempaa etappia. Ensimmäinen niistä oli maastollisesti kovin ja sen lisäksi kuuma päivä teki siitä vielä kovemman. Voittaja oli yllättäen irtiotosta irtaantunut Chavez. Seuraavien etappien aikana ei tapahtunut yllätyksiä paitsi maanantain etapilla viimeisessä mutkassa tapahtuneen kolarin takia.

Kokonaiskisaa ajatellen kukaan ei ole ollut selkeästi parempi kuin muut. Scarponi näytti vaarallisuutensa ollen toinen yhdellä etapilla ja pieni, mutta pippurinen Pozzovivo voitti yhden etapin. Ennakkosuosikit Basso ja Kreuziger ovat ajaneet maltillisesti, mutta heidän ajotyylistään huomaa, että he ovat hyvässä kunnossa ja viimeisten kymmenen päivän aikana saamme varmasti nähdä, että he osaavat ajaa kovaa mäkiä ylös.

Kokonaiskisaan tähtääville oikea Giro d'Italia alkaa vastaa seuraavien päivien aikana. Lauantaina ja sunnuntaina on luvassa kaksi kovaa päivää vuoristossa ja silloin nähdään oikeasti kenellä on ja kenellä ei ole mahdollisuuksia taistella voitosta.

Tähän mennessä Girossa ei ole ollut isoja ongelmia. Isoimman virheen teki Ferrari, joka viimeisellä Tanskassa ajetulla etapilla teki virheen loppukirissä kaataen muun muassa Cavendishin. Siitä puhuttiin muutama päivä, mutta sitten Cavendish voitti ja se oli jo unohdettu juttu. Toinen virhe tuli yhdeksännellä etapilla kun Pozzato arvioi vauhtia väärin ja kaatui viimeisessä mutkassa. Cavendish oli taas mukana siinä, niin myös Goss, mutta Pozzatolle kävi pahiten ja murtaen käsivartensa. Ferrari voitti kuitenkin 11:sta etapin, joten hänelle voitto oli varmaan iso helpotus. Muuten hänen virhe olisi ollut ainoa aihe mistä puhua.

Meidän Jussi Veikkasella ei ole ollut helppo alku Girossa. Hän ajaa revähtäneellä reisilihaksella ja silloin on ymmärrettävistä syistä vaikeata pärjätä muille. Toivottavasti hän pystyy ajamaan seuraavia päiviä maaliin ja reisilihas paranee sen verran, että pystyy viimeisen viikon aikana lähtemään irtiottoon. Se tulee olemaan vaikeata, mutta se on Jussille ainoa mahdollisuus tavoittella etappivoittoa!

Giro on ollut erittäin kontrolloitu kirimiesten joukkueilta ja jonkin verran myös kokonaiskisaan tähtäävien joukkueiden puitteesta. He ovat ajaneet kaikki irtiottoyritykset kiinni paitsi Chavezin ja Pozzoviivon voittamilla etapeilla. Seuraavien päivien aikana voi tapahtua yllätyksiä, mutta uskon että taktiikka pysyy samanlaisena. Harmiton irtiotto annetaan mennä alussa ja sitten ajetaan sitä kiinni etapin loppuvaiheessa.

Todennäköisesti vasta vuoristoetapeilla saadaan seuraavan kerran nähdä irtiotto, joka menee loppuun asti. Vuoristossa myös sää vaikuttaa paljon taktiikkaan ja jos keli on erittäin surkea, on suurempi todennäköisyys, että etapin voittaja tulee irtiotosta.

Jää nähtäväksi onko ennakkosuosikeilla tarpeeksi potkua jaloissa juuri oikeaan aikaan vai nouseeko yllätysvoittaja korkeimmalle palkintokorokkeelle Milanossa!?

Saluti dal Giro!

-Kjell Carlström

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri