Breakaway FI 550x90px Cycling and other

99° Tour de France

tour21Kahden suuren tapahtuman, EM-futiksen ja Olympialaisien väliin mahtuu sopivasti vielä yksi iso urheilutapahtuma, Tour de France. Perinteisesti sitä ajetaan heinäkuussa ja niin kuin joka vuosi, kisa tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen!

tour21Viime vuoden kärkikolmikko. Kuva: Getty ImagesKahden suuren tapahtuman, EM-futiksen ja Olympialaisien väliin mahtuu sopivasti vielä yksi iso urheilutapahtuma, Tour de France. Perinteisesti sitä ajetaan heinäkuussa ja niin kuin joka vuosi, kisa tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen!

Tämän vuoden Ranskan ympäriajo on yhteensä noin 3500 kilometriä pitkä ja näin ollen reilusti lyhyempi kuin pisin reitti, joka oli 5744km vuonna 1926. Noin 3500km on kuitenkin yleisin pituus nykyaikana. Ohjelmassa on yhteensä kolme aika-ajoa, joista yksi on prologi eli lyhyt aika-ajo ensimmäisenä päivänä. Kirimiehien mahdollisuudet ovat korkealla yhdeksällä eri etapilla ja lisäksi löytyy neljä etappia, jotka eivät ole kategorisoitu mäkisiksi ja loput viisi ovat mäkisiä.

Tour de France alkaa tänä vuonna Belgian Liegestä 30. kesäkuuta ja ensimmäinen lepopäivä on 10. heinäkuuta. Viimeinen lepopäivä on sitten 17. kesäkuuta. Lepopäivät tulevat sopivasti ja kovimmat mäet löytyvät lepopäivien väliltä tai heti toisen lepopäivän jälkeen. Lepopäivien sijoittaminen on tärkeätä ajajien kannalta, jotta he saavat niistä eniten hyötyä.

Tourilta löytyy paljon eri kilpailuja, mutta tärkeimmät ovat kokonaiskisa, pistekilpailu, mäkikilpailu ja nuorten kilpailu. Nuorten kilpailussa saamme ehkä nähdä jonkun uuden tähden nousevan esiin, kuten viime vuonna ranskalainen Pierre Roland.

Mäkikilpailu on usein ratkaistu irtiotoilla ja kokonaiskisaan tähtäävät eivät ole yrittäneet tavoittaa sitä kunniaa. Myös tänä vuonna uskon käyvän samalla tavalla.

Pistekilpailussa nähdään muutama kirimies taistelemassa voitosta ja jos Peter Sagan jaksaa ajaa loppuun asti, on hän ennakkosuosikki. Tärkeimmät haastajat ovat Boasson Hagen, Goss, Gilbert ja Rojas, mutta aina voi löytyä muutama muu yllättäjä.

Kokonaiskilpailussa tänä vuonna löytyvät kaksi suurta ennakkosuosikkia ja muutama vaarallinen ehdokas taisteluun. Ennakkosuosikit ovat viime vuoden voittaja australialainen Cadel Evans BMC-tallista ja englantilainen Bradley Wiggins Sky-tallista. Nämä kaksi ovat suurimmat ennakkosuosikit pitkien aika-ajojen takia. He pystyvät ajamaan erittäin kovaa aika-ajossa ja vielä ajamaan kohtalaisen hyvin mäkiä ylös.

Myös Denis Menchov ja Toni Martin pystyvät ajamaan erittäin hyvin aika-ajoa, mutta eivät ehkä kiipeä yhtä hyvin mäessä. Toni Martinin osalta ylämäkiajo on vielä suurempi arvoitus ja hän luultavasti tavoittelee olympiakultaa juuri aika-ajossa, voittihan hän siinä viime vuonna MM-kultaa. Jotta hän pystyisi taistelemaan voitosta, pitäisi hänen luultavasti olla hiukan tavallista laihempi ja silloin yleensä häviää hiukan aika-ajo ominaisuuksia.

Tärkeimmät haastajat kokonaiskisassa ovat Vincenzo Nibali, Samuel Sanchez, Fränk Schleck, Robert Gesink, Jürgen Van den Broeck ja Ivan Basso. Mutta lista on vielä pitkä mahdollisista muista haastajista, esimerkkeinä Leipheimer, Kreuziger, Klöden ja Giron voittaja Hesjedal. Tärkeätä kaikille haastajille on pystyä ajamaan tasaisesti joka päivä ilman isoja aikatappioita ja joku päivä iskeä mäessä. Saamme kuitenkin nähdä noin viikon jälkeen kuka ei pysty taistelemaan voitosta, mutta joudumme luultavasti odottamaan viimeiseen aika-ajoon asti ennen kuin voittaja selviää.

Tour de France on tärkein kilpailu kaudella ja yleensä se myös tarkoittaa paljon paineita ajajille joukkueelta ja sponsoreilta. Joka ikinen vuosi tapahtuu paljon kaatumisia. Viime vuonna moni kokonaiskisaan tähtäävä ajaja hävisi joko paljon aikaa tai joutui keskeyttämään kolarin takia. Näin tapahtui esimerkiksi Vinokuroville jonka piti lopettaa uransa viime vuoden Tourin jälkeen, mutta on mukana vielä tänä vuonna.

Tourilla joukkueen merkitys on iso, varsinkin kokonaiskisaa ajatellen. Tänä vuonna vahvimmat joukkueet paperilla ovat Sky, Astana ja ehkä BMC. Radioshack olisi ollut erittäin kova joukkue jos molemmat veljekset Schleck olisivat ajaneet, mutta nuorempi Andy loukkaantui aikaisemmin ja ei pysty lähtemään mukaan.

Tour de France päättyy perinteiden mukaan Parisiin Champs-Élyséelle ja siellä ajetaan muutama kierros viimeisenä päivänä. Päästääkseen sinne on kärsittävä kolme viikkoa, mutta tunne kun sinne jaksaa, on kärsimyksen arvoinen. Tuleeko Wigginsistä ensimmäinen englantilainen voittaja vai jaksaako Evans paremmin? Lopussa se voi olla henkisestä puolesta kiinni. Kenen halu voittaa on kovin!?

-Kjell Carlström

Premiumsport.fi

ulvang banneri