Grail FI 550x90px

Wiggins harppasi kohti Tourin voittoa

BradleyWiggins090712 mvphotosBritti Bradley Wiggins otti maanantaina lujan otteen maantiepyöräilyn Ranskan ympäriajon voitosta, vaikka yli puolet kisasta on vielä polkematta. Wiggins polki ylivoimaiseen voittoon aika-ajossa ja kasvatti johtonsa hallitsevaan mestariin Cadel Evansiin melkein kahteen minuuttiin.

BradleyWiggins090712 mvphotosBradley Wiggins oli vakuuttava aika-ajossa ja tarttui tiukasti kiinni Tourin voittoon. Kuva: MVphotosBritti Bradley Wiggins otti maanantaina lujan otteen maantiepyöräilyn Ranskan ympäriajon voitosta, vaikka yli puolet kisasta on vielä polkematta. Wiggins polki ylivoimaiseen voittoon aika-ajossa ja kasvatti johtonsa hallitsevaan mestariin Cadel Evansiin melkein kahteen minuuttiin.

Yhdeksättä etappia pidettiin etukäteen kriittisenä Wigginsin ja Evansin taistelun kannalta. Loistavana aika-ajajana tunnettu Wiggins oli 41,5-kilometrisen etapin alusta loppuun huippuvauhdissa ja jätti Evansia peräti minuutin ja 43 sekuntia.

Ero britin ja australialaisen välillä kasvoi näin 10 sekunnista minuuttiin ja 53 sekuntiin. Ero on sitä luokkaa, että Evansilla on edessään todella vaikea tehtävä, jos hän mielii kuroa Wigginsin etumatkan kiinni vuoristoetapeilla. Etenkin, kun etapilla 19 on luvassa vielä yksi pitkä aika-ajo.

– Tavoitteeni oli tehdä minuutti eroa Cadeliin. Eroa tuli vähän enemmän, mikä on bonusta, Wiggins sanoi.

– Olin fyysisesti parhaassa iskussani. Tämä oli luultavasti paras aika-ajoni ikinä.

Etappivoitto oli 32-vuotiaalle britille uran ensimmäinen Tourilla. Se ei kuitenkaan ollut pääasia.

– En lähtenyt voittamaan etappia. Ajattelin enemmänkin kokonaiskilpailun taistelua (Vincenzo) Nibalin ja Cadelin kanssa, Wiggins kertoi.

Evans myönsi, että etapin tulos oli kova isku.

– Tilanne on mikä se on. Tämä ei ollut paras aika-ajoni. En aio luovuttaa, mutta meidän on oltava realistisia.

Seuraavaksi Alpeille

Toiseksi Art-ec-Senansista Besanconiin poljetulla etapilla sijoittui Wigginsin maanmies Christopher Froome, joka hävisi Sky-tallitoverilleen 35 sekuntia.

Sveitsiläinen aika-ajospesialisti Fabian Cancellara oli kolmas hävittyään Wigginsille 57 sekuntia. Evans oli etapin kuudes.

Hienoa Touria polkeva Froome nousi kokonaistilanteessa kolmanneksi, 14 sekunnin päähän Evansista. Italialainen Vincenzo Nibali on neljäntenä, kaksi minuuttia ja 23 sekuntia Wigginsistä.

Tour jatkuu lepopäivän jälkeen keskiviikkona Alpeilla 194-kilometrisellä etapilla, joka sisältää kovia nousuja. Wiggins muistutti, että kisa on vielä pahasti kesken.

– Lepopäivän jälkeen peli on taas aivan uusi. Mitä vain voin tapahtua, jollekin voi sattua huono päivä tai joku voi kolaroida, joten edetään päivä kerrallaan.

Besancon, Ranska:

Maantiepyöräilyn Ranskan ympäriajo:

Etappi 9/20, Arc-et-Senans–Besancon, 41,5 km aika-ajo: 1) Bradley Wiggins Britannia 51.24, 2) Christopher Froome Britannia jäljessä 35 sekuntia, 3) Fabian Cancellara Sveitsi –0.57, 4) Tejay Van Garderen USA –1.06, 5) Sylvain Chavanel Ranska –1.24, 6) Cadel Evans Australia –1.43, 7) Peter Velits Slovakia –1.59, 8) Vincenzo Nibali Italia –2.07, 9) Denis Mentshov Venäjä –2.08, 10) Andreas Klöden Saksa –2.09.

Tilanne kokonaiskilpailussa: 1) Wiggins 39.09.20, 2) Evans –1.53, 3) Froome –2.07, 4) Nibali –2.23, 5) Mentshov –3.02, 6) Haimar Zubeldia Espanja –3.19, 7) Maxime Monfort Belgia –4.23, 8) Van Garderen –5.14, 9) Jürgen van der Broeck Belgia –5.20, 10) Nicolas Roche Irlanti –5.29.

Tiistaina kilpailussa on välipäivä. Keskiviikkona 194,5 kilometrin etappi.

(STT–AP–AFP)

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri