Endurace FI 550x90px

Wiggins halusi lopettaa ryminällä

wiggins mvphotosBradley Wiggins lähti Ranskan ympäriajoon suurimpana ennakkosuosikkina ja vastasi huutoon häkellyttävän ylivoimaisella tavalla.

wiggins mvphotosBradley Wiggins. Kuva: MVphotosBrittien kaksoisvoitto kruunaa historiallisen saavutuksen

Bradley Wiggins lähti Ranskan ympäriajoon suurimpana ennakkosuosikkina ja vastasi huutoon häkellyttävän ylivoimaisella tavalla.

Wiggins ja hänen maanmiehensä Chris Froome tekivät vakuuttavaa jälkeä niin vuoristossa kuin tasamaalla. Sky-tallin kaksikon johtoasema ei ollut uhattuna viimeisen Tour-viikon aikana, mutta vielä viimeisellä varsinaisella kilpailuetapillakin he jaksoivat lyödä luun kurkkuun vastustajilleen.

Lauantain 53,5 kilometrin aika-ajossa Wiggins kellotti ajan 1.04.13 ja jätti kakkoseksi ajaneen Froomen 1.16 minuutin päähän. Kolmanneksi ajoi Espanjan Luis Leon Sanchez (–1.50), kokonaiskilpailun lähimmät uhkaajat jäivät paljon kauemmaksi.

–Halusin lopettaa tämän ryminällä, Wiggins kertoi.

–Parempaa käsikirjoitusta ei voisi kirjoittaa, hän jatkoi.

Sunnuntaina ympäriajon ohjelmassa on Pariisiin huipentuva päätösetappi, mutta sillä on perinteisesti vain näytösluonteinen rooli. Wiggins, 32, päättänee pyöräilyurakkansa Champs-Elyseelle samppanjalasi kädessään.

Touria ei ole aiemmin voittanut kukaan britti. Nyt tulee kerralla kaksoisvoitto.

–Pinnassa on paljon tunteita ja paljon helpotusta. Unelmasta on tullut totta, mutta olenkin tehnyt voiton eteen töitä viimeiset viisi vuotta. Työ on tehty, melkein, Wiggins tunnelmoi.

Evans hyytyi

Ennen ympäriajon viimeistä taivalta Wigginsin etumatka Froomeen on 3.21 minuuttia ja kolmantena olevaan Italian Vincenzo Nibaliin 6.19 minuuttia.

–Olimme asettaneet tavoitteen, että viiden vuoden sisällä puhdas brittiajaja voittaa tämän kilpailun. Olemme onnistuneet siinä. Se voi olla yllätys kaikille muille, mutta ei meille, Sky-tallin päällikkö Dave Brailsford sanoi.

Wigginsin tietä voittoon tasoitti runsas kolarointi kilpailun alkupuolella. Italian ympäriajon tänä vuonna voittanut Ryder Hesjedal joutui keskeyttämään, ja moni muukin kärsi pienempiä tai suurempia haavereita. Wiggins vältti pahimmat rytäkät.

Odotusten alle ajoi viime vuoden mestari Cadel Evans. Alkumatkasta kärjen tuntumassa roikkunut aussi hyytyi loppua kohti. Ennen lauantain etappia Evans oli kuudentena alle kymmenen minuuttia Wigginsin perässä, mutta aika-ajossa tuli takkiin lähes kuusi minuuttia lisää ja pudotusta yhden sijan verran.

(STT–AFP)

Premiumsport.fi

ulvang banneri