Vinokouroville maantiepyöräilyn olympiakultaa

vinokourov mvphotosKazakstanin kokenut Alexandr Vinokourov voitti hieman yllättäen miesten maantiepyöräilyn olympiakultaa Lontoon olympialaisten ensimmäisessä pyöräilytapahtumassa. Hopeaa sai Kolumbian Rigoberto Uran Uran ja pronssia Norjan Alexander Kristoff.

vinokourov mvphotosVinokourov matkalla voittoon. Kuva: MVphotosKazakstanin kokenut Alexandr Vinokourov voitti hieman yllättäen miesten maantiepyöräilyn olympiakultaa Lontoon olympialaisten ensimmäisessä pyöräilytapahtumassa. Hopeaa sai Kolumbian Rigoberto Uran Uran ja pronssia Norjan Alexander Kristoff. Suomen Jussi Veikkanen tuli pääjoukossa maaliin 40 sekuntia Vinokourovin jälkeen ja oli 64.

Vinokourov ja Uran pääsivät kahdestaan irti kärkiryhmästä noin kahdeksan kilometri ennen maalia ja ratkoivat keskenään olympiakullan kohtalon. Siinä kokenut ja uransa jo kertaalleen lopettanut 38-vuotias Alexander Vinokourov pääsi yllättämään Uranin ja tekemään ratkaisevan eron sata metriä ennen maalia. Näin Vinokourov kirkasti Sydneyn 12 vuoden takaisen hopeamitalin kultaiseksi mitä ilmeisemmin uransa viimeisellä kaudellaan ja oli erittäin liikuttunut Buckinhamin palatsin edustalla olevalla maalialueella. Norjan Alexander Kristoff oli takaa-ajoryhmän kovin ja nappasi pronssimitalin Norjaan.

Olympiahistorian pisimmässä maantieajon kilpailussa (249,5 km)Yhdentoista ajajan ryhmä otti varhaisessa vaiheessa, 20 kilometrin kohdalla irtiottokirin, joka kasvoi enimmillään 121 kilometrin tienoilla kuuteen minuuttiin. Pääjoukko, jossa olivat mukana muun muassa kaikki kovat brittiajajat ja Suomen Jussi Veikkanen, oli kaventanut vajaan 140 kilometrin kohdalla eron kolmeen ja puoleen minuuttiin.

Noin viisikymmentä kilometriä ennen maalia, 183,9 kilometrin kohdalla irtiottoryhmä oli kasvanut 18 ajajan mittaiseksi. Pääjoukkoon oli matkaa puolitoista minuuttia. 22 kilometriä ennen loppua parinkymmenen ajajan karkulaisjoukko oli repinyt eron liian laiskasti polkeneeseen pääjoukkoon 55 sekuntiin. Ja näin lopulta tämä joukko ratkoi Lontoon olympialaisten maantiepyöräilyn kirkkaimmat sijoitukset.

Ennakkosuosikeista Iso-Britannian taktiikka epäonnistui, eivätkä he koskaan saaneet kärkiryhmää enää kiinni. Näin ehkä suurin ennakkosuosikki Mark Cavendish joutui tyytymään 29.sijaan. Tour de Francen viikko sitten voittanut Bradley Wiggins löytyy sijalta 102. Sveitsin aika-ajon puolustava olympiavoittaja Fabian Cancellara oli epäonninen kaaduttuaan keulapaikalta yhden mutkan mennessä pahasti pitkäksi. Hän oli kilpailun 106.

Olympiavoittaja Alexander Vinokourov oli ikionnellinen voitettuaan vielä arvokilpailun ennen uran päättymistä.

– Aivan uskomatonta. Olin Ranskan ympäriajon jälkeen väsynyt, mutta olympialaisiin minun piti tulla. Tämä oli sellaista ylä- alamäkeä koko kisa. Oli ihan liikaa väkeä ja vaarallista.

– Tiesin, että jos pysyn pääjoukossa, minulla ei ole mitään mahdollisuuksia kirissä. Työskentelimme hyvin Uranin kanssa. Tähän urani loppuu, Vinokurov kertoi.

Taktiikka ei toiminut

Kilpapyöräilijän ja kansansuosikin Mark Cavendishin itseluottamusta ja kylmäpäisyyttä piti olla hankala horjuttaa Lontoon olympialaisten 250 km:n maantieajossa lauantaina. Cavendishin piti tuulettaa Buckinghamin edustalla voittoa. Toisin kävi. Hän oli 29:s, kun joukkueen taktiikka petti.

Cavendishille pedattu olympiavoitto suli joukkueen epäonnistuneeseen taktiikkaan. Brittien kehutun joukkueen kilpailu meni pilalle muiden ansiosta. Brittien uho alkoi vettyä heti kisan alussa, kun 12 miehen porukka lähti irti ja pysyi muilta karussa aina 180 km:n tienoille. Tuolloin ryhmä lihoi 20–30 miehen joukoksi, joka teki sen jälkeen hyvin yhteistyötä. Britit heräsivät ajamaan karkulaisia kiinni liian myöhään.

– Taisivat lähteä kisaan hieman ylimielisinä, sijalla 65 maaliin tullut Jussi Veikkanen oletti.

Veikkanen hävisi voittajalle 40 sekuntia ja tuli maaliin samassa ryhmässä kuin Cavendish.

– Ajoin suunnitellun taktiikan mukaan, säästelin ja katselin ja yritin kiristää. Toisaalta oli tavoitteena, että haluan tulla maaliin siinä porukassa, jossa ajetaan voitosta. En tullut, joten siinä mielessä olen pettynyt.

– Olin ehkä vähän nukuksissa. Olisi pitänyt katsoa ehkä vähän tarkemmin, kun noita kovia jätkiä lähti, mutta ei voi mitään.

– Näin kävi nyt. Oli rutiinisuoritus, ei loistoa, mutta ei ollut mikään huono ajo. Se oli sellainen, mihin tänään näillä jaloilla pystyi,.

Liian kovat karkurit

Pääjoukossa britit kontrolloivat tarkasti vauhtia ja toimia.

– Siellä karussa vain oli liian kovia kavereita ja liian iso porukka, joka sai yhteistyön hyvin toimimaan, Veikkanen sanoi.

Yksi brittien taktiikan romauttajista oli belgialainen Philippe Gilbert, joka piti yllä kovaa vauhtia, pilasi siinä omat mahdollisuutensa, mutta esti brittejä pääsemästä mukaan kisaan. Australialainen konkari Stuart O'Grady uurasti myös paljon kärjessä ja tuli maaliin kuudentena.

– Britit uskoivat että ajavat pääjoukon kiinni. Kierrokset (yhdeksän mäkinousua Box Hillissä) olivat kuitenkin niin kuluttavia, etteivät ne vain saaneet kiinni.

– Reitin kovuus ja kuluttavuus yllätti. Lisäksi oli yllättävän lämmintä. Ajo oli hermostunutta koko päivän, Veikkanen selvitti.

– Yleensä tuollainen parinkymmenen hengen porukka ei pysty toimimaan hyvin yhdessä, mutta nyt siellä oli sellaisia kavereita, jotka halusivat ajaa voitosta. Se oli ainoa mahdollisuus viedä Cavendishiltä voitto ja he onnistuivat, Veikkanen arvioi.

Suosikeista lähes kaikki epäonnistuivat. Andre Greipel oli 27:s, Peter Sagan 34:s ja Fabian Cancellara siis kaatui ja oli 106:s.

Tulokset miehet maantiepyöräily Lontoon olympialaiset 2012 28.7. 249,5 km.

1 Alexandr Vinokourov (Kazakhstan) 5:45:57
2 Rigoberto Uran (Colombia) sama aika
3 Alexander Kristoff (Norway) + 00:08
4 Taylor Phinney (USA)
5 Sergey Lagutin (Uzbekistan)
6 Stuart O'Grady (Australia)
7 Jurgen Roelandts (Belgium)
8 Gregory Rast (Switzerland)
9 Luca Paolini (Italy)
10 Jack Bauer (New Zealand)
11 Lars Boom (Netherlands)
12 Jakob Fuglsang (Denmark)
13 Rui Costa (Portugal)
14 Luis Leon Sanchez (Spain)
15 Roman Kreuziger (Czech Republic)
16 Sergio Henao (Colombia)
17 Andriy Grivko (Ukraine)
18 Alejandro Valverde (Spain)
19 Philippe Gilbert (Belgium)
20 Sylvain Chavanel (France)
...
64. Jussi Veikkanen + 00:40

>> Tulokset

>> Lontoon olympialaisten kisasivut

- Hevoskuuri - YLE Urheilu - STT/JUHANI HEIKKILÄ

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri