Vos rutisti voittoon, Sundstedt 20:s

voss mvphotos290712Marianne Vos voitti naisten maantieajon sateisessa Lontoossa ennen britti Elizabeth Armitsteadia ja Venäjän Olga Zabelinskajaa.

voss mvphotos290712Marianne Voss tuulettaa kultaa sateisessa Lontoossa. Kuva: MVphotosRatapyöräilyssä olympiavoiton neljä vuotta sitten Pekingissä ottanut Hollannin Marianne Vos on nyt olympiavoittaja myös maantiepyöräilyssä. Vos voitti naisten maantieajon sateisessa Lontoossa ennen britti Elizabeth Armitsteadia ja Venäjän Olga Zabelinskajaa. Kolmikko iski karkuun muilta noin 40 kilometriä ennen maalia, ja loppukirissä Vos oli selkeästi vahvin. Pääjoukossa maaliin ajoi myös Suomen Pia Sundstedt, joka sijoittui 20:nneksi.

25-vuotias Marianne Vos voitti juniori-ikäisenä maantieajon MM-kultaa vuonna 2006 ja oli tämän jälkeen uskottomasti viisi kertaa peräkkäin MM-hopealla maantieajossa. Nyt oli taas vihdoin kullan vuoro kilpailun suurimmalle ennakkosuosikille.

Vos iski karkuun noin 40 kilometriä ennen maalia ja sai matkaansa vaaralliset Britannian Elizabeth Armitsteadin, USA:n Shelley Oldsin ja Venäjän Olga Zabelinskajan. Ero kasvoi pääjoukkoon nopeasti puoleen minuuttiin. Ods putosi myöhemmin nelikosta.

Pääjoukko ei saanut enää karkulaisia kiinni, vaan ero kieppui irtiottoryhmään pääosin noin 40–50 sekunnissa, vaikka lopussa ero kaventui. Kolmikon välisessä kiritaistossa vahvin oli Vos, joka palkittiin MM-mitaleiden jatkoksi olympiakullalla. Hopea meni Armitsteadille ja pronssi Zabelinskajalle.

Yhteistyö on voimaa

Ryhmän yhteistyö oli mallikasta. Olds kesti vauhtia vain 10 km ja jäi jälkeen. Kärkikolmikko kasvatti eron pääjoukkoon tuota pikaa 40–50 sekunniksi. Maalissa eroa oli 27 sekuntia.

–Olin hermostunut. Annoimme kaikkemme irtiotossa. Väkeä oli niin paljon Mallilla, että tuntui kuin olisi ajanut ääniseinää vasten.

–Tätä olen halunnut Pekingistä lähtien. Ajattelin neljä vuotta kultamitalia. Uskomatonta, että onnistuin, Vos iloitsi.

Pekingissä Vos oli maantieajossa kuudes ja pettyi, vaikka voitti kultaa radalla pisteajossa. Vos on maailmanlistan ykkönen.

Hopeanaista Armitsteadia jäi askarruttamaan se, lähtikö hän kiriin liian myöhään.

–Kiitos silti Emma Pooleylle. Hän teki sen, mitä (britit) pyysimme. Halusimme ärhäkkään kisan, Armitstead sanoi.

Sundstedt näkyvästi esillä

Kokkolalainen kokenut 37-vuotias Pia Sundstedt teki 140 km:n maantieajossa taivalta näyttävästi valtaosan pääjoukossa ja välillä jopa kärjessä. Naisten reitti oli sama kuin miehillä. Aurinko ja varsinkin sadekuurot värittävät kilpailua sunnuntaina.

Hollantilainen Ellen van Dijk yritti moneen otteeseen irtiottoa, mutta ei saanut alkumatkasta muilta riittävästi apua.

Puolimatkan krouvissa Sundstedt tuli Box-Hill -nousuihin koko joukon kärjessä, mutta kukaan ei ollut halukas karkumatkalle. 74,7 km:n kohdalle Sundstedt tuli neljäntenä. Tässä vaiheessa pääjoukossa oli mukana vielä 49 naista.

Brittikatsojat päivittelivät, kun hetkeä myöhemmin Pekingin olympiavoittaja, Britannian Nicole Cookilla oli jostain syystä suuria vaikeuksia pysyä kärkijoukossa.

Sundstedt koki kovia oltuaan noin 30. sijalla pääjoukossa, kun kiinalaispolkija Liu Xin ja USA:n Kristin Armtrong kolaroivat hänen edessään. Suomalainen joutui pysähtymään ja menetti rytäkässä sekunteja. Sundstedt hukkasi voimiaan, vaikka pystyi kuromaan eron nopeasti kiinni pääjoukkoon.

Pia Sundstedt tuli maaliin toisessa ryhmässä ja sijoittui 20:nneksi, sijaa paremmin kuin 12 vuotta sitten Sydneyssä. Pääjoukon kirin voitti saksalainen sprintteri Ina Teutenberg, joka oli neljäs.

–20:s sija on ihan ookoo. Oli ihan hyvät jalat tänään. Lopussa ajettiin tosi kovaa, Sundstedt kertoi.

Sundstedt yritti yhdeksisen kilometriä ennen maalia päästä irti pääjoukosta, mutta ei onnistunut.

–Piti silti yrittää, vaikka tiesin, ettei se onnistu. Olisi jäänyt paha mieli, jollen olisi yrittänyt, Sundstedt sanoi.

Kilpailussa oli irtiottoyrityksiä tuhkatiheään. Etenkin hollantilaiset ja britit sekoittivat vauhtia. Vasta Zabelinskaja onnistui. Hänet ottivat tuota pikaa kiinni Vos, Armitstead ja yhdysvaltalainen Shelley Olds. Matkaa maaliin oli silloin reilut 40 km.

Kovavauhtinen kisa

Kilpailu oli sateesta sekä märästä ja liukkaasta tiestä huolimatta kovavauhtinen.

–Saksalaiset ja ruotsalaiset kyllä yrittivät (ottaa kärkeä kiinni), mutta kärki ajoi niin kovaa, etteivät saaneet. Me ajettiin viimeiset 40 kilometriä 45–50 km tunnissa, mutta kovaa mentiin kärjessäkin, Sundstedt kertoi.

Keskiviikkona Sundstedt pyöräilee aika-ajon

Pia Sundstedt oli olympialaisten maantieajossa joukon takaosassa, kun Olga Zabelinskaja lähti karkuun. Sundstedt halusi olla lähempänä kärkeä, mutta joutui hidastamaan vauhtia edessään ajaneen kaaduttua.

Kisan aikana Sundstedt sai heikosti tietoja tilanteesta, eikä hän huomannut heti, kun kärki karkasi. Sää ei suomalaista haitannut, vaikka olot ja rata olivat vaativat, ja mutkat piti ajaa tosi varovaisesti.

Sundstedtin toiveena oli ajaa lopussa ryhmässä, joka ajaa voitosta.

–Valitettavasti jäin toiseen ryhmään. Sellaista tämä urheilu on. Parhaat lähti irti, joten mikäs siinä, Sundstedt hymähti.

Sundstedtille yleisömäärä oli uusi kokemus.

–Porukkaa oli hirveästi. Sitä oli ihan kananlihalla kun ajeli. Koko reitillä oli jengiä. En ole kokenut tällaista koskaan. Hienoa, että sai tällaisen kokea, Sundstedt sanoi.

Sivulaji

Sundstedtille maantiejo on sivulaji. Hän on maastoajon spesialisti, jonka lajissa olympiapaikat jaetaan maapisteiden perusteella, eikä hänellä ollut mahdollisuuksia päästä yhden naisen joukkueena mukaan.

–Maastossa olisi täällä kiva ajaa, mutta kun ei saa, ei saa, Sundstedt naurahti.

Olympialaisissa Sundstedtilla on vielä jäljellä aika-ajo (29 km) keskiviikkona Hampton Courtin lähellä. Aika-ajossa hän tavoittelee kymmenen joukkoon.

Lontoon olympialaiset

Tulokset NAISET, MAANTIEAJO, 140 KM 29.07.2012

1 Marianne Vos (Netherlands) 3:35:29
2 Elizabeth Armitstead (Great Britain) 3:35:29
3 Olga Zabelinskaya (Russian Federation) 3:35:31
4 Ina Teutenberg (Germany) 3:35:56
5 Giorgia Bronzini (Italy) 3:35:56
6 Emma Johansson (Sweden) 3:35:56
7 Shelley Olds (United States of America) 3:35:56
8 Pauline Ferrand Prevot (France) 3:35:56
9 Liesbet De Vocht (Belgium) 3:35:56
10 Aude Biannic (France) 3:35:56
20. Pia Sundstedt FIN 3:35:56

>> Tulokset

- Hevoskuuri – YLE Urheilu - STT /Juhani Heikkilä

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri