Testissä CykelVasan

cykelvasan2Hevoskuuri testasi Ruotsin suurimman maastopyöräilytapahtuman CykelVasanin.cykelvasan2CykelVasanin lkähtöpaikan tunnelmaa. Kuva: VasaloppetCykelVasan on Ruotsin suurin maastopyöräilytapahtuma, joka ajettiin tänä vuonna elokuun toisena viikonloppuna. Tapahtuma myytiin viime syksynä loppuun parissa vuorokaudessa, ilmoittautumisjärjestelmän kaatumisesta huolimatta. Hevoskuuri.fi onnistui samaan tapahtumaan takaoven kautta starttipaikan keväällä ja käytti tilaisuuden hyväkseen.

Taustaa

CykelVasanista puhuttaessa ei voi sivuuttaa Vasaloppetia, maailmaan suurinta ja legendaarisinta pitkän matkan hiihtoa, ovathan tapahtumat saman organisaation järjestämiä. Vasaloppetin historia on liki satavuotinen, mutta CykelVasan järjestettiin nyt vasta neljättä kertaa. Mistä idea CykelVasaniin syntyi?

Maastojuoksuviesti Vasastafettenia on järjestetty jo 90-luvulta, mutta viime vuosikymmenen lopussa Vasaloppetin organisaatio halusi entistä voimallisemmin panostaa talviviikon lisäksi myös kesäviikkoon.

- Vasaloppetin osakeyhtiön omistajat (IFK Mora ja Sälens IF, toim. huom.) halusivat taloudelle toisen kivijalan talviviikon lisäksi. Päätimme panostaa entistä enemmän Vasastafetteniin ja toimme rinnalle CykelVasanin ja StavgånsVasanin (sauvakävely), kertoo Vasaloppetin PR- ja informaatiojohtaja Per Strid.

CykelVasanin syntyyn vaikutti myös maastopyöräilytapahtumien ja lajin suuri suosio Norjassa.

- Teemme paljon yhteistyötä ja vaihdamme kokemuksia Norjan Birkebeiner-tapahtumien kanssa. Heidän esimerkkinsä innoitti meitä myös CykelVasania luodessa, valottaa Strid.

Ensimmäinen CykelVasan ajettiin vuonna 2009 ja tapahtumaan ilmoittautui 1911 pyöräilijää. Tämän jälkeen tapahtuma on kasvanut joka vuosi, ja kuten mainittua tämän vuoden tapahtuma myytiin parissa vuorokaudessa loppuun, osanottokiintiön ollessa päämatkalla 9000 pyöräilijää. Puolimatka ja nuorten tapahtuma mukaan lukien mukaan ilmoittautui 12 604 pyöräilijää.

- Ensi vuodeksi päämatkan osanottokiintiötä tullaan jonkin verran kasvattamaan ja Morassa nähdään noin 15 000 osallistujaa, kertoo Strid.

cykelvasannumeroPakolliset tilpehöörit. Kuva: Hevoskuuri.fi
Itse suoritus

Talvisen Vasaloppetin tapaan CykelVasanin lähtö on Sälenistä ja maali on Morassa. Pituutta reitille tulee 94 kilometriä. Lähtöjärjestelyt on hoidettu niin, että "kilpailuluokka" lähtee tasan 9:00 ja siihen pääsee 1000 parasta aiempien meriittien perusteella. Tämän jälkeen osanottajat on jaettu 38:aan noin 200 hengen lähtöryhmään, jotka lähtevät viiden minuutin välein.

Hevoskuurin koekaniinille oli siunaantunut lähtönumero 4595 lähtöryhmässä 13, 55 minuuttia ykkösryhmän perään. Lähtöryhmä oli pyhitetty vain yhdelle Vasaloppetin yhteistyökumppanille. Koska mitään aiempaa kokemusta pyöräilytapahtumista ei ollut, pyöri päässä monta kysymystä. Kuinka kovaa vauhtia kannattaa lähteä, jotta ei hyydy? Kuinka kovaa reitillä voi ajaa, kun eteen on lähtenyt 4000 muuta ja miten välttää kolarit?

Taktiikka kuitenkin selveni nopeasti, kun tuli ilmi, että lähtöryhmässä on veturit neljän tunnin, viiden tunnin ja kuuden tunnin juniin. Siis neljän tunnin letkaan katsomaan, miten homma etenee. CykelVasanin ensimmäiset kilometrit ovat suhteellisen tiukkaa nousua, mikä on hyvä asia turvallisuuden kannalta. Lähdön jälkeen saattoi edestä bongata neljän tunnin veturit. Kolme ohutjalkaista kaveria Trek Sweden Racing asuissa ja pieni oranssi "4h" lippu pyörän perässä.

Ensimmäiset 10 kilometriä olivat ruuhkaisia ja yhtenäistä letkaa. Mikäli menohaluja olisi ollut, ei ohittaminen olisi ollut turhan helppoa, sillä alkumatkan metsätiet olivat irtosoraa, mikä ainakin noviisista tuntui siltä, kuin olisi kuulalaakereilla ajanut.

Hoikkien poikien jäädessä jossain vaiheessa odottelemaan hitaampia, oli aika taittaa matkaa "yksin." 20 kilometriä ennen maalia neljän tunnin vetomiehet tulivat kuitenkin helpon näköisesti takaa ohi eikä itseltä löytynyt enää jalkoja siihen letkaan.

Maali saavutettiin ajassa 3:42:12 hyvillä fiiliksin. Tällaista maastopyöräilyn kuuluu olla!

CykelVasanin suosion salaisuudet

CykelVasanin suosioon on nopeasti löydettävissä muutamia tärkeimpiä syitä. Tässä listattuna:

Vasaloppetin perinne ja organisaatio
Vasaloppetin talviviikon huikea suosio, ammattimainen organisaatio ja vakaa talous mahdollistivat sen, että jo ensimmäinen CykelVasan keräsi yli 1900 osallistujaa. Valtava asiakastietokanta, 30-40 täyspäiväistä työntekijää ja perinteet ovat jotain, mitä millään muulla tapahtumalla ei ole käytössä.

Miljöö
cykelvasanmiljoTyypillistä Taalainmaan miljöötä. Kuva: Hevoskuuri.fi
CykelVasan ajetaan hienolla reitillä. Lähtö on tunturimaisemista ja reitti sivuaa kauniita järviä, jokia, puroja ja soita. Koska tosissaan pyöräilevä ei maisemista välttämättä ehdi nauttimaan, on huomattava, että Taalainmaassa on jotain ainutlaatuista, joka on aistittavissa heti kun auton nokka ohittaa maakunnan rajapyykin. Tuskin missään muualla Ruotsissa on onnistuttu säilyttämään samalla tavalla kauniita vanhoja hirsisiä ulkorakennuksia, joita on kaikkialla. Myös turvekattoisia rakennuksia näkee monessa paikkaa. Näissä maisemissa voi kokea perinteisen Ruotsin. Täällä tuntee olevansa kaukana Rosengårdista, Rinkebystä tai Södertäljestä.

Riittävän helppo reitti
CykelVasanin reitti on teknisesti erittäin helppo. Yhtään niin sanottua "single trackiä" reitillä ei ole, vaan joka paikassa pystyy ajamaan kaksirinnan. Vaikka teknistä vaativuutta reitillä ei ole, luovat kohtuulliset korkeuserot ja matkan pituus riittävästi haastetta kaikille.

Järjestävät panostivat reitin kehittämiseen pari vuotta sitten yli miljoonalla kruunulla, rakentaen teitä ja siltoja sekä ajaen 4000 kuutiometriä soraa reitille.
vasaloppsarenanVasaloppetin "areenaan" on panostettu paljon. Kuva: Vasaloppet.

Allekirjoittanutta on ihmetyttänyt, miksi Suomesta ei ole löytynyt vastaavaa tapahtumaa. Suomessa laji ja tapahtumat ovat onnistuneet luomaan itsestään mielikuvan, että jos et osaa ajaa kivikossa ja juurakossa, on parempi pysyä kotona. Samoin olen ihmetellyt, miten jotkut ovat kehuneet kuinka Tampereen Kaupin polut ovat hienoja maastopyöräilyn harrastamiseen. Minusta kun ne ovat aivan ajokelvottomia. Mitä järkeä on ajaa poluilla, joilla pääsee nopeammin juosten?!

Ruotsalaisuus
Vasaloppetin tarina on kansallishistoriaa ja tuntuu, että ruotsalaiselle on kunnia asia hiihtää ainakin kerran elämässään Vasaloppet. Tämä on nähtävissä myös kesätapahtumissa.

Kuntourheilubuumi
Juuri nyt Ruotsissa on ennennäkemätön kuntourheilubuumi. Vasaloppet, Vätterrundan, Lidingöloppet, Tukholman maraton... hienot tapahtumat ruokkivat innostusta kuntoiluun ja toisinpäin.

CykelVasanilla suuri merkitys lajille

Kun CykelVasan kerää yhtenä viikonloppuna Taalainmaalle yli 10 000 osallistujaa, on tapahtumalla iso merkitys myös lajille.

- Ennen CykelVasania lajin suurimmissa tapahtumissa oli mukana noin tuhat osallistujaa. Ulkopuolisen silmin katsottuna laji ei kehittynyt, näkee Strid.

CykelVasanin yhteistyökumppanin Trekin maajohtaja Kaj Vestman puolestaan sanoo, että CykelVasanilla on valtava merkitys, kun tarkastelee Ruotsissa syntynyttä kuntopyöräilybuumia.
kajvestaman200812Trekin Kaj Vestman perjantain messuilla. Kuva: Hevoskuuri.fi

- Vasaloppetin ja Vätterrundanin suosiosta on ollut toki vetoapua, mutta myös CykelVasanilla itsessään on ilman muuta ollut suuri merkitys pyöräilybuumiin.

- CykelVasanin tekee ainutlaatuiseksi Vasaloppetin historia ja se, että CykelVasanin reitti on niin helppo, että kaikki voivat siitä selviytyä. Tapahtuma on kuitenkin riittävän suuri haaste, mutta ei niin suuri, etteikö sitä varten löytyisi tarpeeksi aikaa harjoittelulle.

Entä CykelVasanin kaupallinen merkitys? Per Strid uskoo, että tapahtuma näkyy suoraan Ruotsin pyörämyynnissä.

- Yhä useammat ihmiset omistavat kaksi pyörää. Maantiepyörällä osallistutaan Vätterrundaniin. Tämän lisäksi ostetaan maastopyörä, jolla osallistutaan CykelVasaniin.

Kaj Vestmanilla ei ole esittää suoria lukuja koko alan kasvusta, mutta kertoo Trekin tilanteesta.

- Yksi malleistamme on virallinen CykelVasan-malli. Voin paljastaa, että mallia myydään monta kertaa enemmän kuin vastaavan hintaluokan toista mallia, joka ei ole virallinen CykelVasan-malli. Lisäksi jälleenmyyjiltä on tullut raporttia, että juuri tapahtuman alla ja sen aikana renkaiden myynti nousee räjähdysmäisesti, kertoo Vestman ja jatkaa:
- Lisäksi on selvästi nähtävissä ilmiö, että ihmiset ostavat yhä parempia pyöriä, joilla ajaminen parempi kokemus kuin edullisemman hintaluokan pyörillä, jotka ovat olleet suosittuja ei-kuntoilijoiden keskuudessa.

Peter Selinin kommentit

Tapahtuman jälkeen oli otettava yhteyttä todelliseen asiantuntijaan eli Eurosportin selostajaan Peter Seliniin. Hän nimittäin pyöräili CykelVasanin sekä viime että tänä vuonna.

peterselin080512Peter Selin on jo kokenut CykelVasanin kävijä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Mikä sinusta on CykelVasanin merkitys ruotsalaiselle maastopyöräilylle?

- Kyllä se on suuri ja kuinka suuri se tulee vielä olemaankaan jos tapahtuma tuosta vielä kasvaa! Mielestäni he ovat tehneet asiat oikein jos halutaan massoja mukaan. Reitillä ei ole teknisiä osia ollenkaan, mutta muutama ahdistusta aiheuttava ylämäki tuo haastetta reitille, arvio Selin.

Selin korostaa, että huiput menevät mistä vaan, mutta tällaista tapahtumaa luodessa on mentävä massan ehdoilla.

- Reitin on oltava turvallinen. Liian monessa tapahtumassa tulee tunne, että kestääkö kalusto ja oma terveys. Monelle jo maatiekuntoajoon osallistuminen aiheuttaa jännitystä, kun pelätään kaatumista, sanoo Selin.

Selin toivoo myös, että Suomessa nähtäisiin jotain vastaavaa.

- Maastopyöräilylle olisi hyvä asia jos vaikka Jämi tai joku muu tapahtuma löisi samalla tavalla läpi, näkee Selin.

Entä löydätkö CykelVasanista mitään negatiivista? Lyhyen miettimisen jälkeen Selin löytää yhden huomauttamisen arvoisen asian.

- Se, että lähtö ja maali ovat 94 kilometrin päässä toisistaan aiheuttaa sekä järjestäjille, että osallistujille ylimääräistä vaivaa. Itse olin majoittuneena 40 kilometriä maalikaupunki Morasta, joten siinä saa herätä kukonlaulun aikaan jos mielii ajoissa starttipaikalle. Samasta keskuksesta ajettava tapahtuma olisi helpompi, mutta samalla on myönnettävä, että onhan tuossa reitissä jo historiansa takia oma hohtonsa, sanoo Selin.

Hevoskuuri.fi totesi käteväksi majoittua Lindvalleniin lähdön tuntumaan. Kisan jälkeen tulee kiire, mikäli haluaa iltalaivalla koti-Suomeen. Varteenotettava vaihtoehto on palata Lindvalleniin nauttimaan hienoista tunturimaisemista muutamaksi päiväksi.

Lopuksi

Hevoskuuri suosittelee tapahtumaa kaikille. Viisi tähteä.

-Petri Ikävalko

P.S. Hyvä blogikirjoitus (på svenska) CykelVasanista ja kuvia:
http://happymtb.org/2012/08/13/cykelvasan-betraktelser-fran-20e-startled/

cykelvasan1jpgVauhdin hurmaa. Kuva: Vasaloppet

P.S.2. Mikäli tapahtumasta herää kysymyksiä, pistäkää alle kommenttia. Vastaan mielelläni.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri