Tour de Helsingissä ennätysosanotto

TdH2011 lahtoSuomen suurin pyöräkisa Tour de Helsinki ajetaan sunnuntaina. Mukana ovat kaikki suomalaishuiput ja virolainen pyöräilylegenda Jaan Kirsipuu.

TdH2011 lahtoLähtötunnelmia vuonna 2011. Kuva: Leila OksaSuomen suurin pyöräkisa Tour de Helsinki ajetaan sunnuntaina. Mukana ovat kaikki suomalaishuiput ja virolainen pyöräilylegenda Jaan Kirsipuu. Tapahtuma aiheuttaa liikennekatkoja läpi Uudenmaan

Sunnuntaina kello 11 Helsingistä lähtevään, Suomen suurimpaan pyöräkisaan on ilmoittautunut ennätysmäärä, 2400 polkijaa. Kova osallistujalista on kisan historian nimekkäin. Parhaita suomalaispyöräilijöitä haastamaan saapuu joukkue nuoria virolaisajajia, kapteeninaan maineikas Jaan Kirsipuu.

Tour de Helsinki starttaa Helsingin Käpylästä, 60 vuotta sitten pidettyjen olympialaisten velodromilta. 140 kilometrin jälkeen kisan maali on samassa paikassa. Kisan alku ajetaan yhteissaattueessa Espoon Karakallioon, minkä jälkeen varsinainen kilpa-ajo alkaa. Kisa kiertää Uudenmaan hienoimpia pyöräilyreittejä pitkin Espoosta Nurmijärven, Tuusulan, Sipoon ja Vantaan kautta takaisin Helsinkiin. Kisan kärki ajaa yli 40 km/h vauhtia ja on maalissa noin kello 14.30. Viimeiset kuntoajajat saapuvat Velodromille kello 18 mennessä.

Tour de Helsinki aiheuttaa erikoisjärjestelyjä liikenteessä kisan aikana reitin varrella. Autoilijoiden kannattaa huomioida tämä. Poliisi ja liikenteenohjaajat ohjaavat liikennettä. Vastaantulevaa liikennettä pysäytetään koko reitillä, reitin loppupäässä Koskelantien ja Intiankadun risteys on kokonaan suljettu kello 14-18 välisenä aikana.

Tänä vuonna Tour de Helsinkiin osallistuu sen historian nimekkäin pyöräilijä, virolainen Jaan Kirsipuu (CFC Cycling Team). Kirsipuu on voittanut yli 130 ammattilaiskisaa, muun muassa neljä Ranskan ympäriajon etappia. Vuonna 1999 hän piti kuusi päivää johtavan keltaista paitaa. Helsinkiin Kirsipuu saapuu nuorten virolaispyöräilijöiden ryhmän mukana. Kirsipuu on yksi kaikkien aikojen kirimiehiä, joten muut pyöräilijät joutuvat ajamaan tosissaan alusta asti ja vauhti nousee varmasti kovaksi.

Virolaisia huippupyöräilijöitä on kisassa mukana muitakin, muun muassa viime vuonna Tour de Helsingin voittanut Mihkel Räim (SJK Viiking) sekä tänä vuonna Porvoon ajot voittanut Janek Tombak (SJK Viiking).

Suomalaispyöräilijöistä mukana on kaikki kärkipyöräilijämme Jussi Veikkasesta (Française des Jeux) ja vielä vuosi sitten Bradley Wigginsin kanssa samassa tallissa ajaneesta Kjell Carlströmistä (TWD-Länken) Jarmo Rissaseen (Kuopion soutajat), Kimmo Kanaseen (Team Velocitor) ja Marek Salermoon (Team Velocitor). Mukana ovat myös tuoreet maantieajon suomenmestarit Jarkko Niemi (Team Chebici) ja Lotta Lepistö (Porin Tarmo).

Jaan Kirsipuu tähtää joukkoineen kisan voittoon.

- Taktiikkanamme on saada meiltä ajaja mukaan jokaiseen irtiottoyritykseen. Tarkkailemme erityisesti muutamia nimimiehiä, kuten Jussi Veikkasta ja Janek Tombakia. Jos vain pysymme muiden mukana, uskomme olevamme kovia loppukirissä, kertoo Kirsipuu

Huippupyöräilijöiden lisäksi tapahtumaan starttaa iso joukko kuntopyöräilijöitä. Tänä vuonna Tour de Helsingin ennakkoilmoittautuneiden määrä on kisan historian suurin 2400 pyöräilijää, 208 naista ja 2192 miestä. Joukkuekisaan osallistuu peräti 86 joukkuetta. Vuosi sitten ennakkoilmoittautuneita oli 2017.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri