Jaan Kirsipuu voittoon Tour de Helsingissä

TdH2012 Maaliintulo LeilaOksaTour de Helsingissä oli mukana ennätysmäärä osallistujia. Voittoon ajoi virolaislegenda Jaan Kirsipuu.


TdH2012 Maaliintulo LeilaOksaIloisia maalintulijoita Tour de Helsingissä. Kuva: Laila OksaVirolainen pyöräilylegenda Jaan Kirsipuu (CFC) tarjosi helsinkiläisyleisölle harvinaista herkkua näyttäessään, että yksi pyöräilyn historian kovimpia kirimiehiä on edelleen vahva lopputaisteluissa. Virolaiset hallitsivat muutenkin tasoltaan Tour de Helsingin historian kovinta miesten kisaa; kahdeksan joukossa oli kuusi etelänaapurin polkijaa. Naisissa suomalaiset vastasivat ottamalla Lotta Lepistön johdolla kaksoisvoiton.

Erinomaisessa syyssäässä ajettuun 140 km kisaan osallistui ennätysmäärä pyöräilijöitä, ilmoittautuneita oli liki 2600, matkaan heistä lähti 2300. Suuresta osallistujamäärästä huolimatta kisa sujui hyvin ja joitakin
joukkokolareita lukuun ottamatta ongelmilta vältyttiin.

Neljä kertaa Tour de Francen etappivoitoilla kirivoimansa näyttänyt Jaan Kirsipuu korjasi voiton odotetun käsikirjoituksen mukaan. Nuorten virolaispyöräilijöiden ryhmä piti jo matkalla koko kisan historian kovinta vauhtia, ja loppukiritaistossa Käpylän Olympiavelodromilla Kirsipuu oli taas kerran vahvin.

- Me pystyimme lähes alusta asti hallitsemaan kisaa suunnitelmiemme mukaan, kertoi Jaan Kirsipuu maalissa. – Joukkueemme oli niin vahva, että onnistuimme koko ajan kontrolloimaan pääjoukkoa.

Loppukirivoitto vaati Kirsipuulta kunnollisen hyökkäysen.

-Tällä kertaa se meni todella täpärälle; Janek Tombak (SJK Viiking) oli myös erittäin vahva ja jouduin ajamaan aivan tosissani. Minun on nyt kerättävä ilmeiset voittoni, sillä tilaisuuksia ei enää kohta tarjota. Nuoremmat virolaispyöräilijät kehittyvät niin nopeasti, Kirsipuu antoi tunnistusta nuoremmille joukkuetovereilleen.

Lotta Lepistö naisten voittoon

Naisten kisakin ratkesi loppukiritaistelussa, jossa Lotta Lepistö (Porin Tarmo) kukisti loppukirissä Maija Rossin (TWD). Naisissa suomalaiset saivatkin revanssin virolaisvieraista.

- Päätimme Maijan kanssa tehdä yhteistyötä, että saimme voiton Suomeen, Lotta Lepistö myhäili.

Velodromin rajat tulossa vastaan

Urheilullisesti historian kovinta vauhtia pitäneen kärjen takana lähes kaksi ja puolituhatta kuntoilijaa sai nautti erinomaisesta syyssäästä, sateiden lakattua aamulla ennen starttia. Täydellä Velodromilla kisan jälkeen kilpailunjohtaja Tuomas Pernu pohti jo tapahtuman jatkoa.

- Nykyisillä järjestelyillä Tour de Helsinki on aika lähellä rajojansa. Suuri ongelma on maalissa, Velodromille ei yksinkertaisesti mahdu enempää ihmisiä. Jos kilpailu kasvaa tulevaisuudessa, on mietittävä muita ratkaisuja.

Huippupyöräilijöille Tour de Helsinki on perinteisesti merkinnyt kilpakauden päättymistä, sadoille maantiepyöräilyn harrastajille se on kauden huippukohta, johon harjoitellaan koko kesä.

- Tänään oli aivan ihanaa, hymyili tv-kasvo Mikko 'Peltsi' Peltola maalissa.

- Sää oli aivan loistava, ei olisi voinut olla parempi. Ajoin rauhallisesti kaveriporukassa ja juttelimme koko matkan. Tunnelma oli hieno. Tuntuu, että maantiepyöräilyn yleistyessä, sen harrastajista on tullut aiempaa rennompia, ennenkin Tour de Helsingin ajanut Peltsi kiitteli.

140 kilometrin reitin lähtö ja maali olivat Käpylän historiallisella Olympiavelodromilla. Itse kisa poljettiin yhtenä lenkkinä, joka kiersi lännen kautta Järvenpään pohjoispuolelle ja sieltä Sipoon kautta Helsinkiin kauniissa alkusyksyn maalaismaisemissa.

Tapahtumatietoja:

Ilmoittautuneita: 2591
Startanneita: 2291
Maaliin tulleita: 2221
Naisten voitto: Lotta Lepistö (Porin Tarmo) 3.39.28
Miesten voitto: Jaan Kirsipuu (CFC, EST) 3.37.51
Joukkue voitto: Koiviston Isku (Kari Holma, Ilpo Kyllönen, Jari Syvänen, Samuli Tuominen) 15.31.27

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri