Maastopyöräilyn maailman cup käyntiin pääsiäisenä

vastaranta290311_introMaastopyöräilyn maailman cup käynnistyy tulevana viikonloppuna Pietermaritzburgissa, Etelä-Afrikassa ajettavalla kauden ensimmäisellä osakilpailulla.


vastaranta290311_introJukka Vastaranta. Kuva: Kari MäkinenMaastopyöräilyn maailman cup käynnistyy tulevana viikonloppuna Pietermaritzburgissa, Etelä-Afrikassa ajettavalla kauden ensimmäisellä osakilpailulla. Yhteensä seitsemän osakilpailua käsittävä maailman cup-kiertue vierailee kauden aikana kolmella mantereella: Afrikassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta suurin osa MC-kilpailuista ajetaan Euroopassa. Nykyisellään maailman cup-arvon alaisia maastolajeja ovat olympiaformaatilla ajettava maastoajo (XCO), alamäkiajo (DHI) sekä Four Cross (4X).

Lehikoinen ja Vastaranta kovimmat suomalaistoivot

Jukka Vastaranta siirtyi viime vuonna takaisin maastopyöräilyn pariin, ja ajaa nyt ensimmäistä kertaa täyden MC-kalenterin hollantilaisen Milka-Trek-tallin riveissä, joka on maastoajon olympiavoittaja Bart Brentjensin johtama talli. Viime kaudella 27-vuotias Vastaranta ajoi maailman cupin kuudesta osakilpailusta vain kolme, mutta oli silti loppupisteissä 59:s Tällä kaudella odotukset ovat entistä korkeammalla, ja realistisena tavoitteena on hätyytellä top 10-20-sijotuksia. Lajin maailman kärki on todella leveä, sillä UCI-pisteille on yltänyt 1759 pyöräilijää. Tällä maailman ranking-listalla Vastarannan sijoitus on 57. Oman lisälatauksen maailman cupiin tuo osakilpailuissa jaossa olevat UCI-pisteet, jotka näyttelevät oleellista roolia Suomen maapaikan metsästyksessä Lontoon 2012 olympialaisia ajatellen.

Alamäkiajossa toiveet lepäävät pitkälti Matti Lehikoisen harteilla, joka on parhaimmillaan yltänyt toiseksi maailman cupin kokonaiskilpailussa vuonna 2007. Tämän loisteliaan vuoden jälkeen Lehikoinen on kärsinyt jatkuvista loukkaantumisista, mutta nyt espoolainen on päässyt valmistautumaan kauteen ilman häiriötekijöitä. Alkukaudesta ajetut kansainväliset kilpailut ovat osoittaneet, että vauhti ja varmuus ovat kohdallaan. 27-vuotias Lehikoinen ajaa nyt toista kauttaan brittiläisessä CRC / Nuke Proof-tallissa ja toimii tallin ykköskuljettajana. Alamäkiajon maailman rankingissa Lehikoinen on sijalla 17.

Maailman cup-kilpailuja tulevat kiertämään myös muut maaston ja alamäen maajoukkueurheilijat. Carina Kirssi ajaa ainakin Euroopassa ajettavat XCO:n MC-osakilpailut, ja alamäen puolella Markus Olkkosen sekä maajoukkueen nuorempien lupausten on tarkoitus osallistua valikoituihin MC-osakilpailuun. Lehikoinen ja Vastaranta ovat kuitenkin ainoat koko MC-turneen kiertävät suomalaispyöräilijät.

UCI-rekisteröityjen tallien määrä uuteen ennätykseen

Kansainvälisen Pyöräilyliiton (UCI) mukaan maastopyöräilyn suosio jatkaa edelleen suotuisalla kasvu-uralla. Pelkästään UCI-rekisteröityjen maastotallien määrä on viime vuodesta kasvanut, ja alkavalla kaudella tallien kokonaismäärä onkin kivunnut kaikkien aikojen ennätykseen: 120 tallia edustaen 27 kansallisuutta. Suomesta ei toistaiseksi ole yhtään UCI-rekisteröityä tallia tai teamia.

Nyt tulevana viikonloppuna Etelä-Afrikassa ajettava maailman cupin avaus on yksi kauden kolmesta kaikkien MC-arvoisten lajien yhteisestä osakilpailusta. Maastolajien eriävistä tarpeista johtuen maailman cup-kalenteria on eriytetty lajeittain. XCO:n osalta MC-kausi jatkuu Etelä-Afrikan jälkeen Britanniassa toukokuun lopulla ajettavalla kauden kakkososakilpailulla, kun taas vauhtilajien toinen osakilpailu pidetään Skotlannissa kesäkuun alussa. Neljä kuukautta kestävän maailman cup päättyy Val di Solessa, Italiassa elokuun loppupuolella ajettavaan finaaliin.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri