Liège - Bastogne - Liège päättää pyöräilyn kevätklassikot

Sunnuntaina ajettava Liège - Bastogne – Liège päättää pyöräilyn kevätklassikoiden sarjan.

Sunnuntaina ajettava Liège - Bastogne – Liège päättää pyöräilyn kevätklassikoiden sarjan. Kilpailu tunnetaan lempinimella La Doyenne eli suomeksi vanhin nainen. Kilpailu on yksi pyöräilyn viidestä monumentista ja se järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1894. Tänä vuonna kilpailu järjestetään jo 97. kerran.

Eniten voittoja on Eddy "kannibaali" Merckxillä, joka voitti kilpailun yhteensä viisi kertaa vuosien 1969 ja 1975 välisenä aikana. Kilpailureitti on loppuosaltaan vaativa useine nousuineen. Tästä kertoo myös viime vuosien voittajien lista: Aleksandr Vinokurov, Andy Schleck, Alejandro Valverde ja Danilo Di Luca.

Tämän vuoden kevätklassikkoja ovat hallinneet belgialaiset. Tom Boonen (Quick Step) voitti Gent-Wevelgem, Nick Nuyens (Saxo Bank-SunGard) Tour of Flandersin, Johan Van Summeren (Garmin-Cervelo) irtioton jälkeen Paris-Roubaixin ja tämän jälkeen mikään ei ole pysäyttänyt Philippe Gilbertiä, jolla on jo kolmen voiton suora. Gilbert on eittämättä ennakkosuosikki myös sunnuntaina, mutta mies joutuu todella koville vaativan profiilin myötä ja muiden joukkueiden ajaessa häntä vastaan. Muita ennakkosuosikkeja ovat muun muassa Frank ja Andy Schleck, Samuel Sánchez sekä Joaquím Rodríguez. Mielenkiintoista on nähdä myös Ivan Basson ja Vicenzo Nibalin kunto. Ajavatko miehet voitosta vai pitävätkö he kortit piilossa pian alkavaa Giro d'Italiaa ajatellen. Alberto Contador ei ole mukana vaan mies siirtyi La Fleche Wallonen jälkeen Italiaan parantelemaan flunssaansa. Myös Cadel Evans on edelleen jalkavaivaisena sivussa.

Suomalaisista mukana ovat molemmat kärkiajamme Jussi Veikkanen ja Kjell Carlström. Veikkanen saa varmasti tehdä taas kaikkensa Philippe Gilbertin eteen.

Bastogne toisen maailman sodan näyttämönä

Historiasta kiinnostuneille lisämielenkiintoa kilpailun seuraamiseen saattaa tuoda Bastognen tapahtumat toisen maailman sodan aikana. Saksalaiset saartoivat Bastognen ja 18 000 amerikkalaissotilasta Ardennien taistelussa joulukuun puolessa välissä 1944. Bastognella oli iso strateginen merkitys keskeisenä liikenteen solmukohtana ja Hitler määräsi kaupungin vallattavaksi hinnalla millä hyvänsä. Liittoutuneiden joukot onnistuivat kuitenkin murtamaan saarron vuoden vaihteen jälkeen. Taistelua pidetään toisen maailman sodan yhtenä käännekohtana ja se oli viimeinen saksalaisten tekemä merkittävä hyökkäys sodan aikana. Taistelu on edelleen yksi suurimmista taisteluista mitä Yhdysvaltain armeijan maajoukot ovat koskaan käyneet. Amerikkalaisten tappiot Ardennien taisteluissa olivat noin 89 000 sotilasta ja saksalaisten lähteestä riippuen jopa 100 000 sotilasta. Taistelut vaativat myös 3000 siviilin hengen.

Liège - Bastogne – Liège Eurosportilla suorana sunnuntaina klo 15:15 alkaen.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri