Jasmin Kansikkaalle EM-kultaa

Kurainen mutta onnellinen Euroopan mestari Jasmin Kansikas. Kuva: Medilaser-Specialized MTB-Team

Kurainen mutta onnellinen Euroopan mestari Jasmin Kansikas. Kuva: Medilaser-Specialized MTB-Team

Singenin XCM EM-kisojen rankalla radalla pidettiin hurjaa vauhtia. Suomen Jasmin Kansikas voitti upeasti N-23 sarjan EM-kultaa, miesten kilpailussa Jukka Vastaranta oli 15. ja Valtteri Repo 52.

Maastopyöräilyn maratonmatkan XCM (=Cross Country Marathon) Euroopan mestaruuskilpailut ajettiin alppimaisemissa Singenissä, Saksassa, 12.5.2013. Kilpailumatkana miehillä oli 94km (nousumetrejä 2100), naisilla 75km (nousumetrejä 1550). EM-kilpailun lisäksi päivän aikana ajettiin harrastesarjat, joten osanottajia kokonaisuudessaan oli yli 1000 kpl. Edellisenä päivänä samassa paikassa ajettiin Saksan mestaruudesta XCE-sarjassa.

Suomen Pyöräilyunioni valitsi kisoihin kolmihenkisen joukkueen, miesten Pro-sarjaan Jukka Vastarannan ja Valtteri Revon, N 23-vuotiaisiin Jasmin Kansikkaan. Tänä keväänä Jukka Vastaranta voitti Kemptenin maratonin Saksassa ja oli Gardan XCM-kisassa viides. Valtteri Repo kilpaili kevään aikana Espanjassa, oli Volcat-etappikisassa 21. ja XCM Espanjan mestaruuskisoissa 18. Jasmin Kansikas voitti U 23-sarjan XCO-kilpailun Banyolessa Espanjassa.

Etukäteen Vastaranta arvioi lähdöllä olevan erittäin suuren merkityksen, Singenin maraton on tunnetusti erittäin nopea. Taakse joutuminen takia kärki voi päästä karkuun, eikä sen kiinni saaminen tällä reitillä ole helppoa. Valtteri Revon tavoitteena on sijoittua Euroopan Top 20-ryhmään.

- Jalat tuntuvat hyviltä ja lähden luottavaisena kisaan- kommentoi Repo. Ryhmän kuopuksen, 19-vuotias Jasmin Kansikaan, tavoitteena on ajaa elämänsä paras maratonkisa, pärjätä N 23-ryhmän lisäksi hyvin myös naisten sarjassa.

Singenin EM-rata on nopea, ja keskivauhdin arvioitiin nousevan kovaksi koska reitiltä puuttuivat varsinaiset alppinousut vaikkakin nousut Suomen mittapuissa ovat rankkoja. Kisaa edeltävänä päivänä satoi vettä ja rakeita, sade jatkui kilpailupäivänä.

Naisten alle 23-vuotiaiden sarjassa Suomen 19-vuotias Jasmin Kansikas ajoi kärjessä hopeamitalistin kanssa koko kisan, mutta jätti kilpakumppanin toisella kierroksella voittaen yli 3:n minuutin marginaalilla. Naisten Pro-sarjassa Jasmin sijoittui sijalle 15.

- Aivan kauhea kisa, olin kyllä tosi väsynyt, mutta päätin iskeä kun kaverilla oli heikko hetki ja sinne se jäi! En voi uskoa että sijoitus on näin upea, olen tosi onnellinen!, kertoi Jasmin Kansikas kisan jälkeen.

JasminKansikasII120513Jasmin Kansikas tuulettaa Euroopan mestaruutta. Kuva: Medilaser-Specialized MTB-Team- Viivalla oli kaikki Euroopan viimevuosien kärkinimet, joten kilpailun alkuvauhti oli kova, jouduin starttaamaan takaa, mutta ajoin kärkiporukassa ensimmäisen kierroksen eli 45km. Tunsin kyllä, että nyt mennään punaisella, enkä voinut toisella kierroksella enää vastata kärkiryhmän vauhtiin. Sijoitus olisi ollut parempi, jos olisin ajanut alussa pienemmällä kaasulla, mutta tämä meni nyt näin, kommentoi sijalle 15 päätynyt Vastaranta.

Valtteri Revon mukaan kisavauhti oli tosi kova.

- Ensimmäisessä pitkässä mäessä jalat olivat hapoilla eikä mäki noussut kuten yleensä ja porukkaa lappoi ohi, mutta toisella kierroksella pysyin vähän paremmin kyydissä. Revon sijoitus EM-kilpailuissa oli 52.

- Medilaser-Specialized MTB-Teamin lehdistötiedote

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri