Sadas Tour de France päättyi Froomen juhliin

Chris Froome juhlii ensimmäistä Tourin voittoaan Pariisissa. Kuva: Getty Images

Chris Froome juhlii ensimmäistä Tourin voittoaan Pariisissa. Kuva: Getty Images

Historiallinen sadas Ranskan ympäriajo päättyi Sky-tallin brittiläisen Chris Froomen voittoon. Froome hallitsi Touria kahdeksannesta etapista lähtien.

Ranskan ympäriajo päättyi perinteisesti Pariisiin, jossa ajettiin 134-kilometrinen etappi tällä kertaa illansuussa. Tuttuun tyyliin kirimiehet kisaavat päätösetapin voitosta ja voittoon polki saksalainen Marcel Kittel, joka otti usean kirivoiton tämän vuoden Tourilla. Andre Greipel ja Mark Cavendish hävisivät Kittelille niukasti.

Selkeässä yli neljän minuutin johtoasemassa päätösetapille lähtenyt Froome pääsi rauhassa nauttimaan samppanjaa Pariisin kaduilla kirimiesten ratkoessa etappivoiton. Viime vuonna Bradley Wigginsin voittoon avittanut ja itse toiseksi tullut 28-vuotias Froome jatkoi näin brittiajajien voittoputkea Tourilla.

Kokonaiskisan toiseksi polki ensimmäistä kertaa Touriin osallistunut Nairo Quintana. Vahvan debyytin tenhyt kolumbialainen Movistar-tallin ajaja hävisi Froomelle neljä minuuttia 20 sekuntia.Vasta 23-vuotias Quintana puki pallopaitaa mäkispesialistien ykkösenä ja lisäksi hänet palkittiin kisan parhaana nuorena ajajana. Kolmanneksi tuli Espanjan Joaquim Rodriguez, joka hävisi Froomelle 5.04. Espanjan Alberto Contnador jätettiin palkintopallin ulkopuolelle neljänneksi.

Ennakkosuosikkina tämän vuoden Tourille lähtenyt Froome nappasi johtajan keltapaidan Pyreneiden ensimmäisellä vuoristoetapilla, eikä siitä enää sen jälkeen luopunut. Tunteetkin tulivat Froomelle valtaan toiseksi viimeisellä etapilla, kun hän tajusi voittavansa historiallisen sadannen Ranskan ympäriajon.

– Kun oli enää kaksi kilometriä jäljellä ja ajoin (Nairo) Quintanan ja (Joaquim) Rodriguezin kanssa, ajattelin: "Kaksi kilometriä enää, minulla on viiden minuutin johto. Se oli siinä, homma on hoidossa." Se oli hämmentävää, ja minun oli oikeastaan todella vaikea keskittyä viimeisillä kilometreillä.

Taivaltaan Tourin voittoon Froome kuvasi näin.

– Tämä on ollut uskomaton matka. Se on ollut rankka matka, todella rankka matka, mutta olla nyt täällä, ylimmällä korokkeella palkintopallilla Champs-Elyseellä tekee siitä sataprosenttisesti sen arvoisen, Froome iloitsi.

Froome uskookin, että häneltä menee vielä kauan aikaa, ennen kuin hän ymmärtää voittaneensa.

– On vaikea pukea sanoiksi matkaani pieniltä, likaisilta kenialaisteiltä Tour de Francen keltaisen paidan omistajaksi. Tämä on ollut uskomaton matka minulle. Kilpailu on ollut taistelua joka ikinen päivä; on ollut sivutuulta, sadetta, vuoristoa, on ollut hyviä päiviä vuoristossa, ja huonoja päiviä. Tämä on todella ollut sopiva kilpailu sadanneksi kerraksi. Tämä on ollut erityinen kilpailu, Froome totesi ja vakuutti, että hänet nähdään Ranskassa vielä monta kertaa.

Tour de France päätösetappi tulokset

1 Marcel Kittel (Ger) Team Argos-Shimano 3:06:14
2 André Greipel (Ger) Lotto Belisol
3 Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma-Quick Step
4 Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
5 Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
6 Alexander Kristoff (Nor) Katusha
7 Kévin Reza (Fra) Team Europcar
8 Yohann Gene (Fra) Team Europcar
9 Daniele Bennati (Ita) Team Saxo-Tinkoff
10 Murilo Antonio Fischer (Bra) FDJ.fr

Tour de France lopputulokset 2013

1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 83:56:40
2 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:04:20
3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:05:04
4 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff 0:06:27
5 Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 0:07:27
6 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:11:42
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:12:17
8 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:15:26
9 Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:15:52
10 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 0:17:39

Lähde: Yle Urheilu – Cyclingnews.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri