Contador suosikkina Giroon

contador060411_introHevoskuurin Giro-ennakossa käydään läpi kilpailun ennakkosuosikkeja ja mielenkiintoisimpia etappeja.contador060411Alberto Contador. Kuva: DreamstimeHevoskuurin Giro-ennakossa käydään läpi kilpailun ennakkosuosikkeja ja mielenkiintoisimpia etappeja.

Ennakkosuosikit

Alberto Contador. Saxo Bank-SunGardiin siirtynyt Contador on ollut viimeisten kuukausien ajan myrskyn silmässä viime vuotisen käryn takia. Lopullinen päätös Contadorin kohtalosta ja osallistumisoikeudesta esimerkiksi Tour de Franceen antaa odottaa itseään. Joka tapauksessa Contador on Giron ehdoton ennakkosuosikki. Contadorilla on tukenaan australialainen Richien Port sekä uskolliset apuajajat Jesus Hernandez ja David Navarro. Contador voitti kilpailun vuonna 2008 ja on hyvin todennäköistä, että mies pukee jälleen rosa-paidan päälleen.

Geox-TMC ei ole mukana Tourilla, joten vuoden 2009 vuoden voittaja Denis Menchov ja saman vuoden kolmas sekä 2008 Tourin voittaja Carlos Sastre tulevat varmasti panostamaan lujaa tämän Giroon.

Katushan Joaquin Rodriguez oli viime vuoden Vueltassa neljäs ja miehellä on tältä kaudelta etappivoitto Baskimaan ympäriajosta sekä Amstel Gold Racesta ja La Flèche Wallonnesta toinen sija. Voittojen esteenä oli vain yksi mies: Philippe Gilbert. Rodriguezilla on tukenaan vuoden 2007 Giron voittaja Danilo Di Luca.

Viime vuoden voittaja Ivan Basso ei ole mukana puolustamassa voittoaan vaan keskittyy Tourille. Basso totesi pari viikkoa sitten, että hän ei ole kilpailun arvon edellyttämässä kunnossa. Sen sijaan Basson viime vuoden voitossa suurena apuna ollut Vincenco Nibali voidaan laskea tänä vuonna kilpailun ennakkosuosikkeihin. Nibalia on pidetty Italian pyöräilyn seuraavana suurena nimenä.

Basson ja Nibalin entinen apuajaja Roman Kreuziger on astunut isompiin saappaisiin ja mies on Astanan kapteeni. Kreuziger voitti hiljattain Giro del Trentinon viimeisen etapin ja onkin mielenkiintoista kuinka isoon rooliin hän astuu taisteltaessa kärkisijoista.

Michele Scarponi oli viime vuonna neljäs. Lampre-ISD:n ajaja tuntuu olevan erinomaisessa kunnossa. Hän voitti hilajttain Giro del Trentinon sekä otti etappivoiton Tirreno Adriaticossa.

Kilpailun mustana hevosena voidaan pitää baskitalli Euskaltel-Euskadin Igor Antonia. Anton otti viime vuonna Vueltassa kaksi etappiavoittoa ja yhden toisen tilan, mutta joutui keskeyttämään kokonaiskilpailun kärkipaikalta kaaduttuaan pahasti 14. etapilla.

Etapit

Hevoskuurin mielenkiinto kohdistuu tietenkin niihin kaikkeen kovimpiin ja kokonaiskilpailun kannalta ratkaiseviin vuorietappeihin.

Tässä parhaat palat:

13.5. Maddaloni-Montevergine di Mercogliano. Tällä ensimmäisellä vuorietapilla noustaan 1290 metrin korkeuteen. Viimeisten kolmen kilometrin keskijyrkkyys on 5,9 astetta.

15.5. Messina-Etna. Tällä rajulla vuorietapilla noustaan kahdesti kuuluisalla Etnan tulivuorelle.Viimeinen nousu alkaa loivana noin 126 kilometrin kohdilta ja etappi päätyy 169 kilometrin jälkeen lähelle Etnan huippua 1892 metrin korkeuteen.

20.5. Spilimbergo-Grosslockner. Etapilla on neljä merkittävää nousua. Viimeisessä Grosslocknerin nousussa jyrkin kohta on peräti 14% ja viimeisellä kolmella kilometrilläkin jyrkimmissä kodissa nousu on 11 prosenttista.

21.5. Lienz-Monte Zoncolan.Tällä etapilla alku matkalla on nousuja, mutta etappi huipentuu kahteen jyrkkään seinään. Monte Crostisin jyrkin kohta on 18 prosenttia. Etappi päättyy Monte Zoncolaan seinänousuun. jossa on useita epäinhimillisiä kohtia nousuprosentin ylittäessä 20%

22.5. Conegliano –Val di Fassa. Edellisestä päivästä on hädin tuskin toivuttu kun eteen lyödään vieläkin kovempi etappi, jossa ajetaan viisi merkittävää vuori nousua. Carlos Sastre kommentoi, näinä kolmena päivänä ajetaan hänen uransa vaatimimmat etapit. Val di Fassan on kohtuullisen lyhyt, mutta jyrkin kohta on 16 prosenttista seinämää.

28.5. Verbania –Sestriere. kokonaiskipailun voitto saatetaan ratkaista vasta tällä etapilla. Alkumatka ajetaan tasaista, mutta etappi loppuu Colle Delle Finetrren ja Setrieren nousuihin.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri