Pyöräilyn kaksinkertainen olympiavoittaja myi mitalinsa

Erika Salumäe juhli uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäistä olympiakultaa Barcelonassa 1992. Kuva: imago sportfotodienst/All Over Press

Erika Salumäe juhli uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäistä olympiakultaa Barcelonassa 1992. Kuva: imago sportfotodienst/All Over Press

Uutinen on aiheuttanut paljon keskustelua etelänaapurissa.

Virolainen entinen ratapyöräilijä Erika Salumäe myi omaisuuttaan kuuluisassa Sotheby'sin huutokauppakamarissa Lontoossa.

Rahaksi muuttuivat ja omistajaa vaihtoivat muun muassa hänen kaksi olympiakultaansa sekä Salumäen pyörä, jolla hän voitti olympiakultaa.

Salumäen Soulin olympialaisissa voittaman kullan osti virolainen suuryrittäjä ja poliittikko, Viron olympiakomitean puheenjohtaja Neinar Seli 25 000 punnalla. Barcelonassa saavutettu kulta myytiin niinikään 25 000 punnalla internetissä toistaiseksi tuntemattomalle ostajalle. Salumäen keltainen voittopyörä myytiin puhelimitse korkeimman tarjouksen tehneelle henkilölle 8000 eurolla. Yhteensä Salumäe myi omia tavaroitaan huutokaupassa 70 00 punnalla eli yli 80 000 euron arvosta.

Soulin kultamitalin ostanut Neinar Seli uskoi Postimees –lehden haastattelussa, että suurin osa muistakin Salumäen tavaroista päätyy virolaisten käsiin.

Erika Salumäe voitti ratapyöräilyn eräajon Soulin olympialaisissa 1988. Tuolloin hän edusti vielä Neuvostoliittoa. Neljä vuotta myöhemmin Salumäe uusi voittonsa tullen uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäiseksi olympiavoittajaksi. Hän saavutti urallaan myös kaksi eräajon maailmanmestaruutta, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Salumäe lopetti uransa Atlantan olympialaisten jälkeen 1996, jossa hän sijoittui eräajon kuudenneksi. Myöhemmin hän on toiminut kansanedustajana Viron parlamentissa Riigikogussa. Viimeiset vuodet Salumäe on viettänyt Espanjassa matkailuyrittäjänä. Hän ei ole kertonut syytä omaisuuden myymiselle.

Virossa uutinen on saanut suurta huomiota ja aiheuttanut vilkasta keskustelua. Huutokauppa on ollut kaikkien suurien mediatalojen ykkösaihe maanantaina. Uutisia on myös kommentoitu runsaasti internetissä. Huutokaupassa oli mukana lukuisia virolaisia toimittajia ja sitä oli mahdollista seurata useiden eri kanavien kautta netissä.

Erika Salumäe ei ole ainoa urheilija, joka on myynyt olympiamitalinsa. Suomessa tunnetuin tapaus lienee Matti Nykäsen mäkihypyssä saavuttamien mitalien myynti. Vuonna 1995 Urheilumuseosäätiö osti Nykäsen mitalit 220 000 markalla. Ostamiseen vaaditut rahat kerättiin kansalaiskeräyksenä.

Lähteet: Postimees, DELFI

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri