Ammattipyöräilijä Joonas Henttala lähtee tavoittelemaan Porvoon Ajojen voittoa Akilleen väreissä

Joonas Henttala Team Novo Nordiskin väreissä. Kuva: Team Novo Nordisk

Joonas Henttala Team Novo Nordiskin väreissä. Kuva: Team Novo Nordisk

Joonas Henttala palaa Suomen kisoissa edustamaan kasvattajaseuraansa Porvoon Akillesta.

Henttala päätti juuri onnistuneesti ensimmäisen ammattilaisvuotensa tiimissään Team Novo Nordiskissa Kiinassa lokakuun lopussa. Henttala jatkaa edelleen ammattilaisena samassa tiimissä, mutta tulee ensi kaudella tavoittelemaan Akilleen väreissä Porvoon Ajojen voittoa ja miesten Suomen mestaruutta.

Porvoon Akilleen omaan juniorituotantoon nojaava eliittitiimi sai lyhyen ajan sisällä jo kolmannen huippuvahvistuksen kotiseuraan palaavasta Joonas Henttalasta. Ensi kauden tavoitteiksi Henttala hahmottelee seuraavaa.

– Toivon, että kausi 2014 tulee olemaan ehjä ja vältyn vastoinkäymisiltä, jotka viime kaudella hidastivat menoa. Päätavoitteisiin kuuluvat Californian ympäriajo sekä USA Pro Challenge sekä tietysti kotimaassa Porvoon Ajot ja SM-kilpailut. Pidemmällä tähtäimellä tavoittelen voittoa ammattilaiskilpailusta. Haluan myös päästä ajamaan jonkin suuren ympäriajon.

Joonas Henttalan ensimmäinen ammattilaisvuosi oli ensikertalaiselle totutun kova.

– Oma kapasiteetti ei vielä riitä taistelemaan aivan kärkisijoista, joten jouduin koko kauden toimimaan apukuskina tiimin kapteeneille. Kunnon sijoituksia en kaudella 2013 vielä saanut, yksi top20 ja useita top30-sijoituksia tuli ammattilaiskisoissa ajettua. Suuret saavutukset jäivät kuitenkin haaveeksi. Kausi piti sisällään sekä ylä- että alamäkiä. Keväällä sairastelin paljon, ja kesällä paha loukkaantuminen Philadelphiassa teki kaudesta katkonaisen. Jouduin jättämään jopa SM-kilpailut väliin. Loppukausi meni kuitenkin kohtalaisesti, ja esimerkiksi elokuussa ajetussa kovatasoisessa USA Pro Challengessa pystyin ajamaan aivan maailman kärkimiesten kanssa kilpaa, Henttala kuvaa kauden kulkua.

Joonas Henttala on ajajana monipuolinen yleisajaja, kansainvälisellä pyöräilyterminologialla "allrounder". Tämä on ominaisuus, jota arvostetaan erityisesti ammattilaistallien apukuskeissa. Henttala haluaa kuitenkin ajaa tulevaisuudessa myös voitoista, siksi nuorelle ammattilaiselle on haaste, että mikään ominaisuus ei vielä nouse muiden yläpuolelle. Voittoihin tarvitaan yleensä jokin selkeä vahvuus, siksi hän haluaakin lähteä kehittämään yhtä osa-aluettaan paremmaksi.

Paluutaan Akillekseen Henttala motivoi seuraavasti.

– Tulo Akillekseen tuntui luonnolliselta, kyseessä on kuitenkin kasvattajaseurani ja juuret löytyvät täältä. Kuulin myös seuran määrätietoisista suunnitelmista tuleville kausille. Junioreiden ja eliittitiimin kehittämisohjelma kuulostaa todella hyvältä, haluan tukea sitä. Akilleksella on lupaavia junioreita ja uskon, että tekemällä oikeita asioita heidät nähdään ulkomailla lähivuosina. En tule montaa kisaa ensi kaudella ajamaan Suomessa, koska ohjelma ulkomailla on niin tiivis. Porvoon ajot ja SM-kilpailut ajan kuitenkin varmasti. Odotan näistä kisoista paljon, niin itseltä kuin myös muilta akilleslaisilta.

– Oma kasvattimme Joonas Henttala edustaa hienolla tavalla juuri sitä, mitä haluamme Akilleksen pyöräilyssä pitkällä tähtäimellä kehittää: haluamme olla viemässä porvoolaista pyöräilyosaamista maailmalle. Meillä on rakenteilla strategiamme mukaisesti "tampattu polku pyöräkoulusta eliittiin", jolla tarkoitetaan hyvää kasvualustaa eri-ikäisille nuorille ja aikuisikään ehtineille kilpapyöräilijöille. Lähes kaikki tämän hetken nuoret ikäkausipyöräilijämme ovat asettaneet pyöräilyammattilaisuuden aikuisiän tavoitteekseen. Joonas on omalla tekemisellään ja ansioillaan näyttänyt, että meidän nuorten unelmilla on katetta. Uskon, että Joonaksen tulolla meidän tiimiimme tulee olemaan valtava motivoiva vaikutus meidän nuoriin ajajiimme, kuvailee Akilleen Pyöräilyjaoston puheenjohtaja Ari Perälä ja jatkaa.

– Jussi Nummikon, Kim Mansnerin ja Joonas Henttalan myötä meille on tulossa huippuhieno pyöräilykesä, ja meillä on realistiset mahdollisuudet kamppailla jälleen myös Porvoon Ajojen voitosta. Käsillä on porvoolaisen pyöräilykulttuurin kultainen hetki nousta jälleen parrasvaloihin. Toivottavasti saamme myös paikallisen liike-elämän innostumaan tästä hienosta mahdollisuudesta.

Joonas Henttalan aikaisempiin amatööriajan saavutuksiin kuuluvat lukuisat SM-mitalit sekä top3 sijoitukset ulkomailta amatöörikisoista. Hän on Akilleen juniorityön kasvattama, ja hän edusti Akillesta siihen saakka kunnes siirtyi kausiksi 2011-2012 edustamaan CK Masteria. Viime kaudella hän edusti helsinkiläistä Team Velocitoria. Vuosi sitten Henttala teki myös ammattilaissopimuksen yhdysvaltalaisen Team Novo Nordiskin kanssa. Ensimmäinen ammattilaiskausi 2013 oli sairastelujen ja loukkaantumisten vuoksi rikkonainen, mutta loppukaudesta Henttala jo ajoi tasapäisesti kilpaa maailman kärjen kanssa. Team Novo Nordiskin tunnuslauseena on "Changing Diabetes" ja tavoitteena on osoittaa, että ihmiset voivat muuttaa elämäänsä kontrolloimalla diabetestaan. Teamin tavoitteena on tulevaisuudessa päästä mukaan Tour de Franceen.

Porvoon Akilles on suomalaisen pyöräilyn legendaarinen seura, joka tuottanut kymmenittäin suomalaisia huippuajajia. Porvoon Akilles on syy, miksi Porvoota kutsutaan yhä suomalaisen pyöräilyn Mekaksi. Viime vuosina Akilles on keskittynyt valmentamaan ja kasvattamaan nuoria ajajia ikäkautensa huipuiksi, mutta nyt legenda haluaa palata myös eliittisarjoissa Suomen huipulle. Akilleksessa on tänä vuonna luotu uusi strategia, jossa seura ajajineen halutaan nostaa pitkäjänteisellä työllä Suomen ykkösseuraksi pyöräilyssä.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri