Endurace FI 550x90px

Jukka Vastaranta viides maastopyöräilyn MM-kilpailuissa

Jukka Vastaranta polki viidenneksi Etelä-Afrikassa. Kuva: Sportograf

Jukka Vastaranta polki viidenneksi Etelä-Afrikassa. Kuva: Sportograf

Rengasrikko saattoi viedä suomalaiselta mitalin.

Jukka Vastarantasijoittui viidenneksi maastopyöräilyn MM-kilpailussa Etelä-Afrikassa. Hän pysyi kärkitaistossa koko kilpailun ajan, vaikka kärsi rengasrikosta. Kisan voittaja Tsekin Kulhavy lähti omille teilleen 50 km:n kohdalla ja dominoi kilpailua maaliin asti.

Kilpailumatka miehillä oli 95km sisältäen 3150 nousumetriä. Reitti koostui kahdesta kierroksesta, joista ensimmäinen oli 74km, ja toinen 21km. Miesten voittajan arveltiin ajavan reitin neljään tuntiin ja kahteenkymmeneen minuuttiin. Pidemmällä lenkillä ajettiin erilaisilla pinnoitteilla hyvin erilaisten ekosysteemien läpi. Jälkimmäinen lyhyempi lenkki oli teknisempi sisältäen polkuja, lyhyitä jyrkkiä nousuja ja laskuja.

Kilpailupaikalla satoi muutama päivä sitten, mutta reitti oli pääosin kuiva, sää aurinkoinen ja lämpötila yli 20C. Kilpailuun osallistui 136 kilpailijaa 31:sta maasta. Ennakkosuosikkina oli 38-vuotias nelinkertainen maailmanmestari Sveitsin Christoph Sauser, mutta lähtöviivalla olivat kaikki maailman kärkikuljettajat muiden muassa aikaisemmat maailmanmestarit Sveitsin Ralph Naef, Belgian Roel Paulissen, Itävallan Alban Lakata ja Kreikan Periklis Ilias.

Muita vahvoja osallistujia olivat myös Saksan Karl Platt, Urs Hyber, Steffen Thurm, Kolumbian Hector Paez, sekä XCO-spesialistit Tsekin Jaroslav Kulhavy.

Kilpailu alkoi vahvalla iskulla heti ensimmäiseen mäkeen, jossa pääjoukko meni palasiksi. Puolessavälissä johdossa oli Tsekin Jaroslav Kulhavy minuutin erolla Kreikan Periklis Iliakseen. Kolmantena oli Belgian Paulissen, neljäntenä Itävallan Alban Lakata, viidentenä Puolan Wawak ja kuudentena Vastaranta. Ennakkosuosikki Sauser oli jäänyt kärjestä 3 ½ minuuttia ilmeisesti rengasrikon vuoksi. Sveitsin Naef joutui luopumaan kisasta jo puolimatkassa. Samoin kävi Kristian Hynekille.

74km:n kohdalla johdossa oli edellen Kulhavy. Alban Lakata oli noussut toiseksi. Kolmantena oli puolalainen Wawak, neljäntenä Periklis ja viidentenä Paulissen. Sauser oli noussut kuudeneksi ja Vastaranta ajoi seitsemäntenä.

85 kilometrin kohdalla Sauser oli noussut kolmanneksi, kuudenneksi oli noussut Sveitsin Urs Huber ja Vastaranta oli edelleen seitsemäntenä. Lopussa suomalainen laittoi kaiken peliin nostaen sijoituksen viidenneksi. Tämä tulos on kaikkien aikojen ennätys suomalaisessa miespyöräilyssä.

Aikaisemmin Vastarannalla on lajista EM-hopea sekä 8. sija MM-kisoissa 2011. Viime vuonna Vastaranta oli Itävallan yli 4400 metriä kokonaisnousua sisältäneessä kilpailussa 14.

-Lähdin toisesta rivistä, mutta alussa oli heti kasa, ja jäin sijalle 50. Näin Lakatan ja ajelin hänen kanssaan, porukkaa tippui sekä oikealta että vasemmalta. Itsellä ei ollut huolen häivää, näin hyvää tunnetta ei ole ollut kymmeneen vuoteen. Oli hienoa ajaa puolessavälissä kymppisakissa ja tietää, että paukkuja riittää, Vastaranta kommentoi maalialueella.

Vastaranta epäili, että rengasrikko saattoi viedä mitalin.

-Matkalla minulla oli rengasrikko, paikkausvaahdon jälkeen jouduin ajamaan tussulla kumilla viisi kilometriä, ennen kuin sain uuden renkaan alle. Koko touhuun meni varmaan kolme minuuttia, eli hyvinkin saattoi olla että mitali meni siinä, hän kertoi.

-Viimeinen kaksikymmentä kilometriä oli yhtä juhlaa, ohitin neljä kaveria. Viimeinen mäki oli tosin aivan hirveä, mutta noudatin vanhan liiton taktiikkaa: siinä vaiheessa kun jalat ovat aivan loppu, ei kuin isompaa pykälää silmään. Tämä on aivan uskomaton tunne, totesi iloinen Vastaranta hyväkuntoisena maalissa.

Maastopyöräilyn MM-kilpailut. Pietermaritzburg, Etelä-Afrikka

Miehet 94km

1. Jaroslav Kulhavy Tsekki 4.15.58
2. Alban Lakata, Itävalta 4.19.16
3. Christoph Sauser, Sveitsi 4.20.11
4. Urs Huber Sveitsi 4.22.56
5. Jukka Vastaranta, Suomi 4.23.26
6. Bartlomiej Wawak, Puola 4.23.39
7. Roel Paulissen, Belgia 4.24.06
8. Robert Mennen, Saksa 4.25.45
9. Periklis Ilias, Kreikka 4.26.56
10.Moritz Milatz Saksa 4.27.10


Premiumsport.fi

ulvang banneri