Vastaranta väkevään voittoon Valkeakoskella

Vastaranta tuulettaa korkeimmalla korokkeella. Kuva: Medilaser MTB-team

Vastaranta tuulettaa korkeimmalla korokkeella. Kuva: Medilaser MTB-team

Valkeakosken Korkeakankaalla vietettiin heinäkuun toisena viikonloppuna hienoa pyöräilyjuhlaa. Lauantaina järjestettiin kaikille alan harrastajille suunnattu maastopyörämaraton, jossa alueen hienoja reittejä oli tarjolla 20, 40 tai 60 kilometrin verran. Sunnuntaina Korkeakangas toimi kilpailukeskuksena kansainvälisen pyöräilyliiton rankkaamalle maastopyöräkilpailulle, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että kilpailusta oli tarjolla maapisteitä Rion olympialaisiin. Sunnuntain kisan viivalla olikin nimekästä väkeä sekä kotimaasta että ulkomailta.

Lauantain maastopyörämaratonin 20 kilometrin reitti koostui latupohjista, hiekkateistä ja sujuvista poluista. Hieno sää ja erinomaiseen kuntoon kuivunut reitti houkuttelivat mukavasti väkeä paikalle ja lopulta lauantain osallistujamäärä nousikin lähes 140:een. Kisan kärjessä meno oli raakaa ja kilpailu kovaa, mutta valtaosa osallistujista oli kuitenkin mukana ylittääkseen itsensä ja nauttiakseen hienoista maastoista. Myös lapsille oli tarjolla oma 10 kilometrin ohjattu lenkkinsä, joka sekin keräsi mukavasti osallistujia.

Lauantain 60 km:n päälähdössä oli hyvät palkinnot. Miesten sarjan voittaja sai yli 1000 euron maastopyörän, ja naisten sarjan ykköselle oli tarjolla arvokas pyöränkuljetuslaukku. Miesten sarjan voiton vei vahvan sooloajon jälkeen porilais-järvenpääläistä Chebici-Iskua edustava Jarkko Niemi, joka on jo vuosia kuulunut kotimaisen maantiepyöräilyn kärkikaartiin. Kakkos- ja kolmospallin valtasivat seikkailu-urheilijoina mainetta niittäneet Mäkelän veljekset, joista Ville osoittautui loppukirissä aavistuksen Jaakkoa vahvemmaksi. Veljekset edustavat Team NeonSportia.

Jarkko Niemi: "Kilpailu lähti ihan suht rauhallisesti käyntiin ja alkuun muodostui noin kymmenen miehen porukka kärkeen. Porukka pieni nopeasti kolmen miehen kärkiryhmäksi ja päätin lisätä hieman vauhtia. Melko helposti Mäkelän veljekset putosivat kyydistä ekan kympin jälkeen ja siitä eteenpäin se oli vain hyvän rytmin ylläpitoa. Ja viimeinen 20 km oli jo vähän pintakaasulla ajelua. Lähinnä varmistelin ettei tule rengasrikkoja tai kaatumisia. Tapahtuma oli todella hyvin järjestetty ja tunnelma hyvä! Lisäksi mahtava idea tuo pienten lähtö jossa oli saattajat mukana... oli mukava katsoa nuorten kuskien riemua."

Naisten 60 kilometrin kisan voitti ylivoimaiseen tyyliin Jyväskylän Pyöräilyseuran kestävyysihme Sini Alusniemi, jolta tuntuu löytyvän kovaa vauhtia niin pyörällä, suksilla kuin juostenkin. Toiseksi ajoi Kiimingin Riennon Ruut Vähämetsä, ja kolmossijan vei Pyöräilyseura IK-32:ta edustava Heidi Onger. 40 kilometrin matkoilla miesten ja naisten ykkössijat menivät Porvoon Akilleksen Teemu Viholaiselle ja Kaupin Kanuunoiden Marika Haralle. 20 kilometrin matkoilla voittoihin ajoivat AAH:n Arto Hakala ja Nokian Urheilijoiden Heli Autio.

Sunnuntaina Korkeakankaalla kilpailtiin helteisessä säässä maastopyöräilyn olympialajissa. Kilpailu oli Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen kovatasoinen, sillä kotimaisen kärjen lisäksi paikalla oli kansainvälistä väriä Virosta, Venäjältä, Latviasta ja Ruotsista. Miesten eliten lähtöön toi lisämielenkiintoa kovana xco-kuskina tunnetun Latvian Matiss Preimaniksen ja Suomen Jukka Vastarannan kohtaaminen. Myös Jukan tiedettiin olevan vahvassa iskussa, sillä vain pari viikkoa sitten mies teki yhden suomalaisen pyöräilyhistorian kovimmista suorituksista ajettuaan viidenneksi maastopyörämaratonin MM-kisoissa.

Sunnuntain kisa ajettiin 4.6 km pitkällä radalla, jonka miesten elite kiersi seitsemän kertaa. Korkeakankaan korkeuserot ja kivikkopolut oli pyritty hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti, mikä teki radasta haastavan sekä teknisesti että fyysisesti. Ensimmäiset viisi kierrosta kilpailu oli Medilaser-Specialized teamia (P-P) edustavan Jukan ja DPA Teamin Matissin kaksintaistelua. Jukka näytti ajoittain olevan jopa vaikeuksissa, mutta toiseksi viimeisellä kierroksella Jukka laittoi koneen käyntiin kaikella teholla, eikä Matiss pystynyt enää vastaamaan. Ratkaisu tapahtui laskettelurinteeseen rakennetussa serpentiininousussa runsaslukuisen yleisön silmien edessä, mikä nosti mukavasti kisakeskuksen tunnelmaa. Iskunsa jälkeen Jukka pystyi kasvattamaan eroa tasaisesti ja ajoi lopulta selvään voittoon. Kärkikaksikon takana kotimaisen maastopyöräilyn tulevaisuudentoivot Medilaser MTB Teamin Toni Tähti ja Sasu Halme kävivät kovaa taisteluaan kilpailun kolmossijasta. Toni ja Sasu sinnittelivät vielä kilpailun alkupuolella kärkikaksikon tuntumassa, mutta sen jälkeen eroa alkoi hiljalleen syntyä. Maaliviivan Toni ja Sasu ylittivät parin sekunnin välein sijoilla kolme ja neljä, ja lopulta eroa kilpailun voittaneeseen Jukkaan kertyi kolmisen minuuttia.

Naisten eliten voiton vei Korson Kaiun Team2020 ajaja Noora Kanerva, joka jätti toiseksi ajaneen Viron Maaris Meierin(SAERTEX Portugal / Edaetech) noin kolmen minuutin päähän. Kolmossijan vei Medilaser-Specialized teamin Jasmin Kansikas.

Korkeakankaan maastopyöräviikonloppu onnistui kaiken kaikkiaan niin erinomaisesti,että tapahtuma saa suurella todennäköisyydellä jatkoa myös tulevina vuosina. Korkeakankaalla on mainiot olosuhteet sekä maastopyöräilyyn että kilpailuiden järjestämiseen ja kun myös Valkeakosken kaupungin suunnasta oltiin miellyttävän myötämielisiä ja auttavaisia ovat puitteet todellakin kunnossa.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri