Julien Absalonille viides XCO:n maailmanmestaruus – Vastaranta jäi kierroksen ja sijalle 59

Ranskan Julien Absalon voittohaastattelussa uransa viidennen maailmanmestaruuden jälkeen. Kuva: Kuvakaappaus Red Bull TV.

Ranskan Julien Absalon voittohaastattelussa uransa viidennen maailmanmestaruuden jälkeen. Kuva: Kuvakaappaus Red Bull TV.

Ranskan maastopyörälegenda Julien Absalon palasi jälleen maailman huipulle napaten uransa viidennen XCO:n maailmanmestaruuden Norjan Hafjelletissa. Suomen Jukka Vastaranta ei Norjassa kärkisijoista taistellut, vaan taipui sijalle 59.

34-vuotias Julien Absalon hallitsi maastopyöräilyn XCO-matkaa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä suvereeniin tyyliin voittaen olympiakultaa 2004 ja 2008 sekä maailmanmestaruuden neljä kertaa peräkkäin 2004-2007. Lisäksi hän voitti maailmancupin kokonaiskilpailun vuosina 2003, 2006, 2007, 2008 ja 2009. Tämän jälkeen suuret voitot ovat kuitenkin karttaneet Absalonia useamman vuoden, kunnes tänä vuonna hän palasi jälleen aivan terävimpään kärkeen voittaen elokuussa maailmancupin kokonaiskilpailun kuudennen kerran.

Norjan Hafjelletin olympiarinteillä, Lillehammerin talviolympialaiset 1994 pujottelun ja suurpujottelun näyttämö, käydystä kilpailusta odotettiin etukäteen Absalonin ja Sveitsin hallitsevan maailmanmestarin Nino Schürterin välistä kovaa kaksinkamppailua maailmancupin tapaan ja näin myös kävi.

Alussa yleensä kovaa aloittava Schürter hallitsi kilpailua, mutta kun Absalon saavutti sveitsiläisen neljännellä kierroksella kaaduttuaan heti ensimmäisellä kierroksella, niin ei voittajasta ollut enää epäselvyyttä. Ranskalainen suorastaan lensi Hafjelletin rinteissä ylivoimaiseen voittoon. Kisan lopussa hurjat voltit tangon yli heittänyt Schürter hävisi lopulta peräti 1:51 ja näin ranskalainen pääsi juhlimaan uransa viidettä maailmanmestaruutta seitsemän vuoden tauon jälkeen. Italian Marco Aurelio Fontana taisteli MM-pronssille.

– Olen todella onnellinen voittaessani tämän sateenkaaripaidan viidennen kerran. Viime kerrasta vuonna 2007 on pitkä aika. Tänään kaikki meni lähes täydellisesti. Minulla oli huono startti ja pikku kolari alussa, mutta lähdin vain askel kerrallaan saavuttamaan kärkeä. Kun saavutin Ninon renkaan, pystyin ohittamaan hänet ylämäessä, Absalon kertoi kilpailun jälken.

– Tein todella hyvän ratkaisun käyttäessäni täysjousituspyörää, koska se oli töyssyinen rata. Se oli pieni riski, sillä se oli ensimmäinen kilpailuni täysjousituksella. Joten se oli riski, mutta hyvä sellainen, Absalon jatkoi.Suomalaisodotukset Jukka Vastarannan suhteen olivat etukäteen hieman suuremmat, kuin mitä Medilaser-Specializedin ajaja tällä kertaa Norjassa pystyi. Vastaranta ajoi koko kilpailun 60 sijan tuntumilla häviten lopulta yhden kierroksen hurjasti polkeneelle Absalonille ja päätyen sijalle 59. 43 polkijaa selvisi maaliin samalla kierroksella voittajan kanssa.

- Jouduin UCI-rankingpisteiden takia lähtemään takarivistä ja onhan siinä hirveä ryysis. Kuskia tunkee kainaloon, pölisee niin, ettei mitään näe ja joutuu jalkautumaan kun homma ei etene ja kantaan pyörää puoli kilsaa ja siinähän on aivan hapoilla. Pakko kuitenkin pyrkiä nousemaan, vaikkei jaksa, höllätä ei voi kun saman tien menee kymmenen kuskia ohitse. Tämmöinen tasapaksu sirkus se oli, tässä vaiheessa ei oikein herkyyttä ole, monestakin syystä. Pelkkä ulkomaisia kuskeja vastaan ajaminen ei riitä, erikoista että pahoja vastustajia löytyy liiton luottamusmiehistä. Vielä pitää pari kisaa jaksaa rypistää niin pääsee huilaamaan ja valmistautumaan ensi kauteen, kommentoi Vastaranta kilpailuaan.

Tulokset Miehet XCO MM-kilpailu Hafjell 6.9.2014

Sija Nimi Maa Aika
1 ABSALON Julien FRANCE 1:27:06
2 SCHURTER Nino SWITZERLAND +1:51
3 FONTANA Marco Aurelio ITALY +3:28
4 MILATZ Moritz GERMANY +3:33
5 FUMIC Manuel GERMANY +3:43
6 MANTECON GUTIERREZ Sergio SPAIN +3:56
7 FLÜCKIGER Lukas SWITZERLAND +4:25
8 KULHAVY Jaroslav CZECH REPUBLIC +4:33
9 HERMIDA RAMOS José Antonio SPAIN +4:40
10 NAEF Ralph SWITZERLAND +5:06
59 VASTARANTA Jukka FINLAND -1LAP

>> Kisasivut
>> Tulossivut

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri