Alberto Contador ja Andy Schleck kuumimmat suosikit Ranskan ympäriajoon

tourmalet11_introRanskan ympäriajon Kokonaiskilpailun voitto käydään ennakko-odotuksien perusteella viime vuoden kahden parhaan kuskin, Alberto Contadorin (Saxo Bank) ja Andy Schleckin (Leopard) välillä.

tourmalet11Viime vuoden Ranskan ympäriajon 17. etappi päättyi Andy Schleckin voittoon. Kuva: All Over PressKokonaiskilpailu

Kokonaiskilpailun voitto käydään ennakko-odotuksien perusteella viime vuoden kahden parhaan kuskin, Alberto Contadorin (Saxo Bank) ja Andy Schleckin (Leopard) välillä. Heidän takana on laaja haastajien rintama. Contador ja Schleck ovat niin suuret suosikit, että voittajan löytyminen kaksikon ulkopuolelta olisi suuri yllätys. Champs Elyseen palkintokorokkeen kolmanneksi jäseneksi on tarjolla Cadel Evans (BMC), Robert Gesink (Rabobank), Frank Schleck (Leopard), Bradley Wiggins (Team Sky), Jurgen van den Broeck (OmegaPharma-Lotto), Samuel Sanchez (Euskaltel), Ivan Basso (Liquigas) sekä RadioShack-tallin nelikko Janez Brajkovic, Chris Horner, Andreas Klöden ja Levi Leipheimer. Jokaisella mainitulla 11 haastajalla on saumat podiumille lopputuloksissa.

Contadorin ja Sclheckin välisessä kaksintaistossa on muutama merkittävä seikka. Contadorilla on jo allaan Italian ympäriajo, kun taas Schleck on kisannut säästeliäästi koko kauden. Contadorin ympärille rakennettu Saxo Bank -joukkue on huomattavasti Schleckin kipparoimaa Leopard-tiimiä heikompi. Schleckillä on etulyöntiasema niin joukkue-aika-ajossa, tasamaapäivinä kuin vuoristoetapeillakin. Schleckin tärkein tehtävä tulee olemaan mahdollisimman suuren aikaeron saaminen 2. etapin joukkuetempossa ja aktiivinen ajotapa etenkin Pyreneiden vuoristossa. Schleck on Contadoria heikompi aika-ajaja, joten aikaeroa olisi saatava yli minuutti ennen 20. etapin aika-ajoa. Tähän luxemburgilaisella on hyvät mahdollisuudet. Hänen ykköstukenaan on isoveli-Frank, joka tulee näyttelemään merkittävää osaa Contadorin hiillostamisessa.

Haastajien ryhmässä oleellinen kysymys kuuluu, miten hyvinä aika-ajajina tunnetut Evans, Wiggins, Brajkovic, Leipheimer ja Klöden suoriutuvat vuoristopäivistä. Jos viisikko kestää mäkiosuudet parhaiden tuntumassa, matalimmalla palkintokorokkeella seisoo hyvällä todennäköisyydellä joku heistä. Paremmuusjärjestyksen arvioiminen on kuitenkin sangen vaikea tehtävä, joten todellisia suuntaviivoja saadaan vasta Pyreneiden vuoristoetapeilla.

Pistekilpailu

Ranskan ympäriajon järjestäjät muuttivat pistekilpailun sääntöjä täksi vuodeksi. Nyt jokaisella etapilla on vain yksi välikiri entisen kolmen sijaan. Tasamaaetapeilla jaettavien pisteiden määrää rukattiin siten, että välikirin parhaalle on jaossa 20 pistettä ja etappivoittajalle 45 pistettä. Järjestäjät halusivat nostaa välikirien merkitystä pisteuudistuksella. Tehdyt muutokset vaikuttavat hyviltä ja tasamaaetapeille on luvassa uusia mielenkiintoisia joukkuetaktisia suunnitelmia.

Tourin pistekisan voittoon tarvitaan erityisesti tasaisuutta. Eniten etappivoittoja nappaava kirimies ei välttämättä ole pistekisan valtias. Tästä esimerkkinä Mark Cavendish (HTC), joka on juhlinut peräti 15 etappivoittoa 2008-2010, mutta ei ole saavuttanut ainuttakaan pistekisan ykköstilaa. Sääntömuutoksista huolimatta pistekisan ykköseksi mielivien on edelleen saavutettava hyviä sijoituksia jokaisena tasamaapäivänä.

Cavendish on kilpailuosion suurin voittajasuosikki. Hänellä on raudan lujat apuajajat ja itseluottamus korkealla aiempien vuosien 15 etappivoiton myötä. Alessandro Petacchi (Lampre) puolustaa viimevuotista pistekisan voittoaan. Petacchin valttna ovat aina olleet tasaisen hyvät otteet. Niiden ansiosta hän on kisaosion hallitseva voittaja ja Cavendishin suurin haastaja nyt heinäkuussa. Muita potentiaalisia pistekilpailun voittajakandidaatteja ovat Thor Hushovd (Garmin-Cervelo), Tyler Farrar (Garmin-Cervelo), Jose Joaquin Rojas (Movistar), Andre Greipel (OmegaPharma-Lotto) ja Romain Feillu (Vacansoleil) sekä yllätyskorttina klassikkotyyppisten kisjoen erikoismies Philippe Gilbert (OmegaPharma-Lotto). Tämänvuotinen Tour sisältää lukuisia Gilbertille ominaisuuksille sopivia klassikkomaisia tasamaaosuuksia.

Mäkipistekilpailu

Mäkipistekilpailuosio on kokenut pistekisan tavoin muutoksia täksi vuodeksi. Merkittävimmät uudistukset koskevat jaettavien pisteiden ja saajien määrää. Uusittujen sääntöjen mukaan tuplapisteitä saa vain korkeimman HC-luokituksen maalinousuista. Tourin nousut luokitellaan eri ryhmiin vaativuuden mukaan. Viisi luokitusta (HC, 1., 2., 3., 4.) kertovat hyvin, miten kovasta noususta on kyse. Jaossa olevien pisteiden määrä riippuu luonnollisesti nousun luokituksesta. Jaossa on nyt aiempaa vähemmän pisteitä ja niitä on vaikeampi saavuttaa, joten kisaosion voittajaehdokkaiden kokonaismäärä on pieni. Joko Contador tai Schleck saattaa puolivahingossa voittaa mäkipistekilpailun, vaikka eivät lainkaan tähtää siihen. David Moncoutie (Cofidis), Anthony Charteau (Europcar) ja Damiano Cunego (Lampre) on mainittava aktiivisesti irtiottoihin pyrkivistä ajajista, joita mäkipistekilpailuosio luultavasti kiinnostaa. Heillä on mahdollisuudet estää Contadorin tai Schleckin "tekemä vahinko".

Nuorten kilpailu

Ranskan ympäriajon neljäs kilpailuosio on alle 25-vuotiaiden (1.1.1986 jälk.) välinen mittelö. Kokonaiskilpailussa parhaiten sijoittunut alle 25-vuotias polkija kantaa yllään valkoista paitaa. Nuorten kisaosion selkeä ykkössuosikki on Robert Gesink (Rabobank), joka keskittyy ensisijaisesti keltapaitataistoon. Haastajista Roman Kreuziger (Astana) ja Bauke Mollema (Rabobank) ovat apuajajan roolissa. Sen sijaan Jerome Coppel (Saur-Sojasun) ja Rein Taaramäe (Cofidis) ovat talliensa kapteenit, ja heillä on vapaat kädet omaan menestykseen. Tästä johtuen Coppel ja Taaramäe on laskettava Gesinkin potentiaalisiksi haastajiksi.

-vetooo

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri