Thor Hushovd jälleen etappivoittoon hienon ajon päätteeksi – Thomas Voeckler jatkaa keltapaidassa

hushovd150711_introNorjan hallitseva maailmanmestari Thor Hushovd otti uransa yhdeksännen Ranskan ympäriajon etappivoittonsa 13.etapilla Pausta Lourdesiin ennen ranskalaisia David Moncoutieta ja Jérémy Royta. Kokonaiskilpailun kärkimiesten kerätessä voimia tämä kärkikolmikko teki etapista hienon ja mielenkiintoisen kilpailun.

hushovd150711Thor Hushovd etappivoittoon. kuva: All Over PressNorjan hallitseva maailmanmestari Thor Hushovd otti uransa yhdeksännen Ranskan ympäriajon etappivoittonsa 13.etapilla Pausta Lourdesiin ennen ranskalaisia David Moncoutieta ja Jérémy Royta. Kokonaiskilpailun kärkimiesten kerätessä voimia tämä kärkikolmikko teki etapista hienon ja mielenkiintoisen kilpailun.

Etukäteen oli odotettavissa, että tämä Tourin 13. etappi Pausta Lourdesiin olisi eräänlainen Pyreneiden välietappi kahden vielä kovemman vuoristoetapin välissä. Kokonaiskilpailun kärjessä olevat tulisivat palauttelemaan edellispäivän kovasta etapista ja säästelemään voimia seuraavana päivänä ajettavalle hurjalle etapille 14. etapille Saint Gaudensista Plateau de Beilleen. Tämä antaisi irtiottoryhmille mahdollisuuden iskeä ja taistella tämän päivän etapin voitosta.

Näin myös tapahtui. Hyvissä ajoin etapin alkuvaiheilla irtosi kymmenen ajajan irtiottoryhmä, mukana myös tuleva kärkikolmikko Hushovdin johdolla, ja heidän annettiin taistella etapin voitosta. Etappi oli hieman inhimillisempi vuoristoetappi pitäen sisällään yhden todella kovan nousun Col d'Aubisquelle (1709m), jonka jälkeen oli vielä 40 km kovaa laskettelua maaliin Lourdesiin (380m). Ennen nousuosuutta olleesta kirimaalista ei käyty kovaa taistelua ja sen vei nimiinsä Norjan Edvald Boasson Hagen.

Tässä Col'd Aubisquen kovassa nousussa irtiottoryhmä hajosi tulevan kärkikolmikon Hushovd, Moncoutien ja Royn irrotessa muulta porukalta. Nousuun lähdettäessä pääjoukko oli perässä kuusi minuuttia. Parhaiten nousun päälle jaksoi Ranskan Jérémy Roy, joka teki muutenkin etapista todella hienon. Kokonaiskilpailussa Roy oli ennen tätä päivää sijalla 114 yli tunnin kärkeä perässä, mutta tultuaan ensimmäisenä nousun päälle hän otti mäkikilpailun pallopaidan itselleen. Toisena huipulle selvisi Moncoutie 53 sekuntia Royn jälkeen ja kolmantena todella hienosti mäen noussut Hushovd 2.02 Royta perässä. Pääjoukkue oli mäen päällä kahdeksan minuuttia Royn jälkeen.

Asetelma laskuosuudelle oli mielenkiintoinen, pystysikö Roy ottamaan upealla tavalla etappivoiton itselleen vai saisiko myös hyvänä laskijana tunnettu Hushovd hänet yhdessä Moncoutien kanssa kiinni ja nappaisi jälleen etappivoiton itselleen? Hushovd laskikin nopeasti Moncoutien kiinni ja yhdessä he lähtivät tavoittelemaan Royta. Alkuun näytti jopa siltä, että Roy voisi viedä etapin itselleen, mutta kilometri kilometriltä kaksikko saavutti vastatuulen avittamana häntä. Ja niinpä vain 2,5km ennen maalia Hushovd teki ratkaisevan nykäisyn ja jätti ensin Moncoutien ja otti tämän jälkeen pian Royn kiinni ja karkasi vastustamattomasti etappivoittoon. Roy oli lyöty ja myös Moncoutie ohitti hänet tullen toisena maaliin 10 sekuntia Hushvovdin jälkeen. Roy jäi lopulta 26 sekuntia.

Neljäntenä irtiottoryhmästä maaliin tuli Tanskan Lars Ytting Bak ennen Ranskan Jerome Pineauta ja Norjan Hagenia. Varsin hyvä päivä siis pohjoismaalaisilta ja ranskalaisilta. Pääjoukossa Belgian Philippe Gilbert pääsi hiukan muista irti tullen maaliin kymmenentenä 6.48 Hushovdin perässä nousten samalla kokonaistilanteessa yhdeksänneksi. Kärkijoukko tuli sulassa sovussa maaliin reilut minuutti myöhemmin ja näin kokonaistilanteessa ei tapahtunut muutoksia kymppisakissa Gilbertin nousua lukuun ottamatta. Ranskan Thomas Voeckler lähtee siis edelleen keltapaidassa huomiselle äärimmäisen kovalle etapille.

Etapin voittaja Thor Hushvod teki todella hienon ajon tänään ja käytti parhaat ominaisuutensa täydellisesti hyväkseen. Hän lähti mukaan irtiottoryhmään, kapusi todella hienosti nousun ja lopun laskuosuudella ajoi vastustamattomasti voittoon. Syystä mies oli maalissa todella onnellinen mies.

– Tämä on aivan uskomaton päivä ja suurinta mitä olen urallani tehnyt. En voi millään uskoa, että olen voittanut Tourin etapin tällä tavalla. Tämä nousee minun suurimmaksi voitokseni toistaiseksi. Olen todella onnellinen, kertoi liikuttunut Hushovd maalissa.

– Olin jo varsin väsynyt Tourin rasituksista ja eilen otin hieman rauhallisemmin ja palauttelin voimia, koska olin niin väsynyt. Tänään olinkin vahva alun tasamailla ja pääsin mukaan irtiottoryhmään. Loppu olikin sitten jotain todella hienoa ja uskomatonta.

13. etappi Pau-Lourdes 152,5km

1 Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo 3:47:36
2 David Moncoutie (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne+ 0:00:10
3 Jérémy Roy (Fra) FDJ + 0:00:26
4 Lars Ytting Bak (Den) HTC-Highroad + 0:05:00
5 Jérôme Pineau (Fra) Quickstep Cycling Team + 0:05:02
6 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling + 0:05:03
7 Vladimir Gusev (Rus) Katusha Team + 0:05:08
8 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre – ISD+ 0:05:16
9 Maarten Tjallingii (Ned) Rabobank Cycling Team +0:05:16
10 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto +0:06:48

Kokonaistilanne:

1 Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar 55:49:57
2 Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek + 01:49
3 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 02:06
4 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek + 02:17
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale + 03:16
6 Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD + 03:22
7 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard + 04:00
8 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi + 04:11
9 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto + 04:35
10 Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo + 04:35

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri