Jelle Vanendert sensaatiomaiseen etappivoittoon – Thomas Voeckler puolustaa uljaasti keltapaitaansa

vanendert10711_introBelgian 26-vuotias Jelle Vanendert oli yllättäen päivän voittaja kauan odotetulla 14. etapilla Pyreneiden vuoristoetapilla Plateau de Beilleen. Kärkimiesten kyttäillessä toisiaan Vanendert kiitti mahdollisuudesta ja karkasi loppunousussa etappivoittoon. Päivän toinen suuri sankari oli Ranskan Thomas Voeckler säilyttäen edelleen johtopaikkansa Tourilla.

vanendert10711Jelle Vanendertin kelpaa tuuletella. Kuva: All Over PressBelgian 26-vuotias Jelle Vanendert oli yllättäen päivän voittaja kauan odotetulla 14. etapilla Pyreneiden vuoristoetapilla Plateau de Beilleen. Kärkimiesten kyttäillessä toisiaan Vanendert kiitti mahdollisuudesta ja karkasi loppunousussa etappivoittoon. Päivän toinen suuri sankari oli Ranskan Thomas Voeckler säilyttäen edelleen johtopaikkansa Tourilla.

Päivän raastelevalta etapilta Saint-Gaudensista Plateau de Beilleen odotettiin ehkä etukäteen enemmän kuin mitä siltä loppujen lopuksi saatiin. Lopun raastavassa 16 km:n nousussa kovimmat ennakkosuosikit kyttäilivät enemmän tai vähemmän toisiaan eikä kukaan pystynyt ratkaisevaan irtiottoon. Näin kilpailu tämän vuoden Tourin voitosta on edelleen täysin auki Pyreneiden vuoristoetappien jälkeen.

Päivän etappi sisälsi kuusi nousua, joista kolme todella kovaa ja kaikkein hurjimpana raastavan pitkä 16 km: nousu 7.9% keskinousulla Plateau de Beilleen. Päivän etapilla lähdettiin heti odotetusti irtiottoon ja ryhmän koko vaihteli kolmesta miehestä reiluun kymmeneen ajajaan. Alkuvaiheessa irtiotossa oli kolmikko David Millar, Sandy Casar ja Julien El Fares ja reaaliaikaisessa tilanteessa Casar johti jopa hetken koko Touria pääjoukon ollessa siinä vaiheessa yhdeksän minuuttia perässä. Myös Gorka Izagierre Insausti viihtyi yksin karussa hetkisen, mutta hänet ajettiin kiinni 24 kilometriä ennen maalia.

Sandy Casar olikin päivän yritteliäin pyöräilijä ja loppunousuun lähdettäessä hän lähti yksin irti kapuamaan hurjaa nousua. Pääjoukko oli repinyt alamäkipätkillä hurjasti kärkeä kiinni mm. O'Gradyn ja Cancellaran toimesta ja nousuun lähdettäessä ero Casariin oli vain kaksi minuuttia. Nousun alkaessa kaikki odottivat, että joku pyrkisi tekemään kunnon ratkaisuja ja irtiottoyrityksiä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan kaikki kyttäilivät lähinnä toisiaan. Kaikkein aktiivisin oli Andy Schleck, joka teki useitakin pikku nykäyksiä, mutta karkuun ei päässyt hänkään. Keltapaitaa pitävä Thomas Voeckler oli yllättävän vahva myös loppunousussa puolustaen komeasti johtoasemaansa lähtien aina aktiivisesti mukaan jonkun yrittäessä nykäystä.

Seitsemän kilometriä ennen maalia Jelle Vanendert päätti nykäistä ja hänen annettiin mennä, koska hän ei ollut uhka kokonaiskilpailun kannalta. Vanendert saavutti nopeasti Casarin ja karkasi lopullisesti etappivoittoon. Kärkiryhmästä irti pääsi ainoastaan toissapäivän voittaja Samuel Sanchez, mutta tällä kertaa hän ei pystynyt voittamaan Vanendertia jääden hänelle 21 sekuntia. Näin kärkikaksikko oli täysin sama kuin toissapäivänä Pyreneiden ensimmäisellä vuoristoetapilla, mutta päinvastaisessa järjestyksessä. Andy Schleck teki loppuun vielä pienen nykäyksen tullen näin kolmantena maaliin 46 sekuntia Vanendertin perässä. Kaksi sekuntia myöhemmin tuli loppu kärkiryhmä, mukana myös Voeckler, joka teki todella hienon ajon tänään ja puolusti upeasti johtoasemaansa. Olisiko hänestä jopa koko Tourin voittajaksi?

Kokonaistuloksissa Pyreneiden vuoristoetapit eivät siis vielä kertoneet kuinka Tourilla lopulta tulee käymään ja ratkaisu siirtyykin nyt Alpeille. Schleckin veljesten sekä Contadorin iskua odotettiin, mutta niitä ei vielä tullut. Eikä todellista ratkaisevaa iskua olla vielä tämän vuoden Tourilla nähty ja näin Thomas Voeckler saa edelleen pitää keltapaitaa myös Pyreneiden jälkeen.

14. etappi. Saint-Gaudens – Plateau de Beille 168km

Tulokset:

1 Jelle Vanendert (Bel) Omega Pharma-Lotto 5:13:25
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi + 0:00:21
3 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek + 0:00:46
4 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 0:00:48
5 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling s.a.
6 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard s.a.
7 Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar s.a.
8 Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek s.a.
9 Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale s.a.
10 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar s.a.

Kokonaistulokset:

1 Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar 61:04:10
2 Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek + 0:01:49
3 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:02:06
4 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek 0:02:15
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:03:16
6 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:03:44
7 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard 0:04:00
8 Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD 0:04:01
9 Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo 0:05:46
10 Kevin De Weert (Bel) Quickstep Cycling Team 0:06:18

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri