Team Hevoskuuri toinen Tunturisuunnistuksessa Pallaksella

Tämänvuotinen Suomen Tunturisuunnistus juostiin Enontekiön Vuontispirtillä Pallastunturin tuntumassa. Team Hevoskuuri oli mukana miesten pääsarjassa ja tuloksena hieno kakkossija.

Tämänvuotinen Suomen Tunturisuunnistus juostiin Enontekiön Vuontispirtillä Pallastunturin tuntumassa. Team Hevoskuuri oli mukana miesten pääsarjassa ja tuloksena hieno kakkossija.

Miesten sarja näytti jo ratkenneen lauantain 24 kilometrin etapilla kun Aapo Lindberg ja Vili Niemi repäisivät reilun kymmenen minuutin eron muihin. Johtoasema syntyi kuudennen rastin jälkeen, kun rajamäkeläiset kiersivät Kesäkeron itäpuolelta. Ounasvaaran Vapan veljesten länsipuolinen kierto oli hitaampi. Loppuväleillä kärkikaksikko veti vielä lisää eroa muihin.

Team Hevoskuurin väreissä juosseet Petri Ikävalko ja Aki Ijäs tekivät isohkon virheen kakkosrastilla. Vuontiskeron tyhjässä rinteessä paikantaminen oli vaikeaa ja lopulta sijainti piti tarkastaa suuntaamalla kartta kilometrin päässä sijaitsevien tunturihuippujen avulla.

Toisen päivän takaa-ajossa peli meni kuitenkin uusiksi Vapan veljekset saadessa Niemen ja Lindbergin jo näköetäisyydelle Montellin majan tuntumassa. Tätä edesauttoi rajamäkeläisten pummi kolmosrastilla, sekä hitaampi reitinvalinta kahdeksan kilometriä pitkän nelosvälin alkuosuudella. Vapojen polkukierto tunturin päältä oli kuitenkin huomattavasti hitaampi ja tilanne kärjessä pysyi samana.

Viimeisellä viidellätoista kilometrillä Vapojen koneet alkoivat yskiä ja loistavaa vauhtia pitänyt Team Hevoskuuri saavutti kakkospaikalla juosseen parin tunturiosuuden jälkeen tasamaalla. Vapat eivät pystyneet vastaamaan vauhtiin, ja näin Ijäs ja Ikävalko pääsivät tuulettamaan kakkostilaa kahdeksan ja puoli minuuttia voittajien takana. Vapat tulivat maaliin vartti kärjen jälkeen. Miesten sarjassa juostiin yhteensä 48,2 kilometriä. Optimireittiä pitkin noususummaksi kertyi 1890 metriä.

Naisten pääsarjassa kokenut kaksikko Mervi Pesu ja Sari Saarijärvi karkasivat omille teilleen heti lähtökiihdytyksestä. Kangasala SK:n Sirra Toivonen ja Maija Ojanen jäivät seitsemän minuutin päähän. Nuoret Milla Mattila ja Miina Kanko pitivät myös hyvää vauhtia, mutta jättipummi ykkösrastille vesitti tyttöjen taiston kakkospaikasta.

Toisena päivänä Saarijärvi ja Pesu olivat murskaavia vieden voiton yli 20 minuutin erolla Toivoseen ja Ojaseen. Mattila ja Kanko nousivat kolmanneksi.

Sekparisarja oli hiihtäjien juhlaa. Sisaruspari Silja ja Ville-Matti Tarvonen vei sarjan voiton ennen Heini Hokkasta ja Markus Pessaa. 1990-lvulla hyvää yösilmää suurviesteissä omannut Joni Kemppi oli nopein lauantaina 15 kilometrin radalla Johanna Kempin kanssa. Erot olivat kuitenkin niin pienet, että kolme kärkiparia kasaantui yhteen heti sunnuntain alkukilometreillä. Tunturista suoalueelle poistuttaessa Tarvoset pääsivät toisilta karkuun. Kangasniemeläisten suunnistusvaisto oli myös tarkin viitosrastin löytyessa suoraan samalla kun muut parit jäivät pummaamaan. Pessa ja Hokkanen tulivat maaliin viisi minuuttia ja Kempit seitsemän minuuttia voittajia myöhemmin.

Vuontiskeron maasto oli pohjaltaan erittäin nopeakulkuista. Kivikkoa ja rakkaa oli vähän ja varsinkin avotunturissa juokseminen oli suurta nautintoa. Tämän vuoden Tunturisuunnistus keräsi 800 osanottajaa. Määrä on suurempi kuin viime vuosina, mutta enemmänkin tunturiin olisi mahtunut. Ensi vuonna tunturisuunnistus järjestetään Äkäslompolossa.

Tunturisuunnistus 2011 - kisasivut

GPS-seurantaKuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri