Olli-Pekka Koistinen: Sprinttiryhmän erikoisharjoitteet ovat purreet

O-PKoistinen_intro140511Yksi Suomen MM-joukkueen ensikertalaisista on kertaheitolla Suomen terävimpään sprinttikärkeen noussut Deltan Olli-Pekka Koistinen. Hevoskuuri tavoitti Olli-Pekan Ranskasta, jonne hän on jo ehtinyt matkustaa valmistautumaan tulevan tiistain sprinttikilpailuun.

O-PKoistinen140511Olli-Pekka Koistinen on noussut Suomen terävimpään sprinttikärkeen tällä kaudella. Kuvassa OP Särkänniemen voittoisassa Huippuliigan osakilpailussa keväällä. Kuva: Hevoskuuri.fiYksi Suomen MM-joukkueen ensikertalaisista on kertaheitolla Suomen terävimpään sprinttikärkeen noussut Deltan Olli-Pekka Koistinen. Hevoskuuri tavoitti Olli-Pekan Ranskasta, jonne hän on jo ehtinyt matkustaa valmistautumaan tulevan tiistain sprinttikilpailuun. Kyselimme myös OP:n kuulumisia näin MM-kisojen kynnyksellä.

Hei OP! Mitkä ovat fiilikset nyt näin kisojen alla? Entä oliko oma valintasi yllätys vai osasitko odottaa sitä?

– Hei! Tälle kaudelle asettamani tavoitteet ovat oikeastaan jo täyttyneet NORT- ja MM-kisapaikkojen myötä, mutta totta kai tavoitteisiin sisältyy myös se, että onnistuu suunnistamaan omalla tasollaan myös itse kisoissa. Fiilikset ovat siis toisaalta tyytyväiset tilanteeseen, mutta toki myös innostuneen jännittyneet ennen kauden pääkisaa, johon on ladattu kaikki paukut. Historia on opettanut suhtautumaan skeptisesti kisa- ja ryhmävalintoihin, joten pettymykseenkin olin varautunut, mutta osasin kyllä odottaa MM-kisalippua näyttökisasijoitusten (1,1,3,6) perusteella.

Miten on viimeistely sujunut ja mitä olet tehnyt tässä kisavalinnan jälkeen? Entä vielä viimeiset päivät ennen tiistain starttia?

– Viimeistely on sujunut hyvin NORT:n loukkaantumisen jälkeisistä polvivaivoista huolimatta. Olen keskittynyt vauhdikkaisiin juoksutreeneihin ja panostanut palautumiseen ja lihashuoltoon. Viimeistelyviikolla Ranskassa on ohjelmassa enää pari terävää sprinttitreeniä palauttelun lomassa.

Olet tehnyt komean nousun Suomen sprinttikärkeen tällä kaudella. Mitä siellä on taustalla, mitä olet kenties tehnyt paremmin? Entä kuinka suuri rooli on ollut tällä perustetulla sprinttimaajoukkueryhmällä? Oletko saanut sitä kautta uusia ajatuksia ja vinkkejä sprinttiharjoitteluusi?

– Pääsin syksyn selkä- ja pakaravaivojen takia aloittamaan harjoittelun vasta joulukuussa, jolloin myös sprinttimaajoukkueen toiminta pyörähti käyntiin. Sprinttiryhmän erikoisharjoitteiden myötä normaalin määränmättökauden sijaan joutui miettimään harjoittelun rytmitystä kuormittavien treenien ehdoilla ja pitämään pitkät lenkit palauttavina. Erikoisharjoitteet purivat ja nousu syksyn kuntokuopasta oli yllättävän nopeaa, vaikka pohjien kestäminen syksyyn saakka hieman mietityttikin. Oma osansa kehityksessä on varmasti myös lisääntyneellä sprinttisuunnistusharjoitusten määrällä ja oman sprinttitekniikan hiomisella. Hyviä ja melkein hyviä sprinttisuorituksia tuli jo viime kaudella, mutta aivan näin tehokasta erikoistumista olisi tuskin tapahtunut ilman sprinttimaajoukkuetta.

Kuinka paljon olet tutustunut tuleviin "MM-maastoihin" eli Aix-les-Bainsiin (karsinta) ja Chamberyyn (finaali)? Oletko tutustunut esim. kaupunkikarttoihin ja kuinka tällaisiin kaupunkisprintteihin ylipäätään voi valmistautua?

– MM-maastoja olen tutkinut etukäteen vanhojen karttojen ja netin karttapalveluiden avulla. Pari päivää ehdin käveleksiä myös paikan päällä Chamberyn kaduilla, ennen kuin finaalialue sulkeutui kokonaan kilpailijoilta. Etukäteistutustuminen ei oikein istu suunnistuksen perimmäiseen luonteeseen, mutta kaupunkisprinteissä se on usein tietyiltä osin sallittua ja siis osa hyvää ennakkovalmistautumista. Liikaa ei kuitenkaan kannata lukkiutua ennakko-oletuksiinsa, sillä kartoittaja ja ratamestari saattavat ilkeyksissään järjestää suunnistajalle yllätyksiä esim. portteja avaamalla tai kielletyillä kohteilla kikkailemalla. Tärkeää on päästä myös sopeuttamaan tekniikkaansa kisavauhtisilla harjoituksilla samantyyppisissä maastoissa, joita on löytynyt mm. naapurikaupungista Annecystä ja Genevestä.

Entä mitkä ovat odotuksesi ja tavoitteesi ensimmäisen MM-starttisi suhteen? Ja millainen sijoitus sinua tyydyttää?

– Ensikertalaisena tarkkoja sijoitustavoitteita on vaikea asettaa, joten lähden ennen kaikkea tekemään omaa hyvää suoritusta (OHS). Jonkinlaisia arvailuja omasta maksimitasosta sitä tietysti on pyöritellyt mielessään, ja onnistuneen valmistautumisen jälkeen noussut itseluottamus on herätellyt lisää turhia toiveita. Urheilija lähtee aina voittamaan, mutta tyytyväisyyteen riittänee, jos sijoitus alkaa ykkösellä.

Hevoskuuri toivottaa OP:lle onnea uran ensimmäiseen MM-starttiin ensi tiistaina! Silloin myös Hevoskuuri on jo paikan päällä välittämässä kisauutiset suoraan paikan päältä.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri