Ranskan MM-suunnistukset julistettiin avatuiksi

SuomenMM-joukkueparaati_intro150811Vaikka Ranskassa on jo karsittu parina päivänä sekä keskimatkalle että pitkälle matkalle, niin tänään oli virallisten avajaisten vuoro ennen ensimmäistä finaalipäivää. Avajaisia vietettiin aurinkoisessa ja jopa paahteisessa säässä kiitettävän suuren yleisömäärän edessä.

SuomenMM-joukkueparaati150811Suomen MM-joukkue hymyili kilpaa auringon kanssa kisakulkueessa. Kuva: Hevoskuuri.fiVaikka Ranskassa on jo karsittu parina päivänä sekä keskimatkalle että pitkälle matkalle, niin tänään oli virallisten avajaisten vuoro ennen ensimmäistä finaalipäivää. Avajaisia vietettiin aurinkoisessa ja jopa paahteisessa säässä kiitettävän suuren yleisömäärän edessä.

Thierryparaati150811Kisojen suurin suosikki Thierry Gueorgiou pelasi todennäköisesti Catching Featuresin kännykkäversiota tai vastaavaa myös kisaparaatin aikana? Kuva: Hevoskuuri.fiHevoskuuri on ollut kisapaikkakunnalla vuorokauden ja jo nyt on tullut siihen tulokseen, että Aix-les-Bains oli varsin onnistunut valinta kisakaupungiksi. Kaupunki on riittävän pieni, mutta kuitenkin tarpeeksi iso, jotta suunnistuksen MM-kisat näkyvät varsin hyvin paikkakunnalla. Jossain Ranskan suurista kaupungeista suunnistuksen MM-kisoja tuskin huomaisi lainkaan, mutta täällä tapahtuma näkyy varsin hyvin katukuvassa. Myös avajaisia oli seuraamassa kiitettävän suuri joukko paikallisia ihmisiä ja kisojen julisteisiin törmää joka kadun kulmassa. Aix-les-Bains on lisäksi kuitenkin tarpeeksi iso kaupunki ja kylpylä- ja turistikaupunkina houkuttelee ihmisiä paikkakunnalle, joten suunnistus saa varsin hyvää näkyvyyttä alueella, eikä jää ihan pikkukylän tapahtumaksi. Aix-les-Bains kuuluu myös kauniiseen Savoijin maakuntaan, jossa luonnolla, liikunnalla, retkeilyllä ja urheilulla on tärkeä rooli ranskalaisille. Alueelta löytyy mm. Mont Blanc ja kaikki Ranskan suurimmat hiihtokeskukset. Tältä osinkin kisapaikan valinta osui nappiin. Suunnistusta tuodaan esille ihmisille ja alueelle, joilla on jo käsitystä luonnosta liikkumisesta. Näin maaperä lajin omaksumiselle on paljon hedelmällisempi. Ja kaikesta näkyy, että maakunta on todella panostanut näiden kisojen näkyvyyteen ja lajin esille tuomiselle. Aika monessa muussa ranskalaisessa kaupungissa olisi aladivarin jalkapallo- tai rugbyottelu vienyt suuremman mielenkiinnon. No, vanhimmathan meistä vielä muistavat kuinka 24 vuotta sitten samalla seudulla Ruotsin Kent Olsson nappasi miesten MM-kultaa kunnon kiertoreitinvalinnoillaan. Ehkä joillakin paikallisilla oli vielä tämä tapahtuma muistissa.

Lamitre150811Euroopan nopein mies tällä hetkellä, Ranskan Christophe Lemaitre nosti Ranskan lipun salkoon. Kuva: Hevoskuuri.fiAvajaisten ohjelma oli varsin perinteinen. Ohjelman avasi perinteinen kisakulkue ja joukkueiden esiinmarssi ja esittely. Ja sitten pidettiin niitä perinteisiä ja pakollisia puheita. Avajaisten tärkeyttä omalta osaltaan oli tuomassa esille se, että Ranskan lipun nosti salkoon viime vuoden 100 metrin Euroopan mestari ja Euroopan nopein mies tällä hetkellä, Ranskan Christophe Lemaitre. Loppuun Kansainvälisen Suunnistusliiton IOF:n presidentti Åke Jacobson julisti kilpailut avatuiksi.

JacobsonIOF150811Lopuksi IOF:n presidentti ruotsalainen Åke Jacobson julisti Ranskan MM-kilpailut avatuiksi. Kuva: Hevoskuuri.fiNäin kaikki on valmista huomista ja ensimmäistä finaalipäivää varten. Aamulla klo 10 Suomen aikaa alkaa sprinttikarsinnat täällä Aix-les-Bainsissa ja finaalit juostaan myöhemmin iltapäivällä naapurikaupungissa Chamberyssä, joka toimii myös toisena kisakaupunkina. Jääkäämme siis odottamaan ja jännäämään joko Suomen mitalitili aukeaa heti ensimmäisenä kilpailupäivänä.

- Tero Viljanen, Aix-les-Bains

ulvang banneri