Kaikki suomalaiset selvisivät sprintin A-finaaliin, myös Olli-Markus Taivainen hylkäyksen jälkeen

LinneaGustafsson160811Iltapäivän sprintin A-finaalissa nähdään tänään neljä suunnistajaa, naisissa Venla Niemi ja Anni-Maija Fincke sekä miehissä Olli-Pekka Koistinen ja Tuomas Tervo. Alkuun Olli-Markus Taivaisen kohtaloksi koitui olla ensimmäinen karsiutuja, mutta nyt näyttäisi myös hän päässeen A-finaaliin yhden kilpailijan hylkäyksen johdosta. Naisissa vakuutti Ruotsin Linnea Gustafsson ja miehissä Sveitsi otti kaksi erävoittoa hallitsevan maailmanmestarin Matthias Müllerin ja Matthias Kyburzin johdolla.

LinneaGustafsson160811Linnea Gustafsson oli päivän ensimmäinen maaliintulija ja selvästi kovimman juoksun tehnyt suunnistaja. Kuva: Hevoskuuri.fiIltapäivän sprintin A-finaalissa nähdään tänään neljä suunnistajaa, naisissa Venla Niemi ja Anni-Maija Fincke sekä miehissä Olli-Pekka Koistinen ja Tuomas Tervo. Alkuun Olli-Markus Taivaisen kohtaloksi koitui olla ensimmäinen karsiutuja, mutta nyt näyttäisi myös hän päässeen A-finaaliin yhden kilpailijan hylkäyksen johdosta. Naisissa vakuutti Ruotsin Linnea Gustafsson ja miehissä Sveitsi otti kaksi erävoittoa hallitsevan maailmanmestarin Matthias Müllerin ja Matthias Kyburzin johdolla.

Naisten karsinnassa MM-kisojen ensikertalainen Venla Niemi juoksi tosi hyvin ollen eränsä seitsemäs 49 sekuntia voittaja Ruotsin Lena Eliassonille hävinneenä. Suotta ei päävalmentaja Juha Taini kehunut Venlan kylmäpäistä juoksua, Venlalla kun oli vielä varaa juosta hiukan pintakaasullakin. Suomen toinen edustaja Anni-Maija Fincke oli eränsä kahdeksas, mutta jo yli kaksi minuuttia erän voittajalle Ruotsin Linnea Gustaffsonille hävinneenä. Anni-Maija kertoi juoksun olevan hiukan tahmeaa ylämäissä ja menneensä hiukan varman päälle. No onneksi finaalissa ei ole kuin 15 metriä korkeuseroa.

Linnea Gustafsson oli naisten karsinnan ylivoimainen ykkönen, voittaen toiseksi tullutta 1,5 minuuttia. Linnea pääsi lähtemään ensimmäisenä ja sai rauhassa tehdä oman suorituksen. Tosin seuraa hän sai useista koirista, jotka pyörivät jaloissa ja antoivat hiukan lisävauhtia. – Onneksi ne eivät kuitenkaan olleet kauhean aggressiivisia, Linnea kertoi maalissa. Linnea Gustafsson nousikin samalla selväksi naisten ykkössuosikiksi iltapäivän finaaliin.

Miehissä Suomen ensikertalainen Olli-Pekka Koistinen juoksi hienon juoksun, vaikka kertoi jännittäneensäkin päivän starttia. Sijoituksena komea viides sija 49 sekuntia Matthias Kyburzille hävinneenä. Yhden 20 sekunnin virheen sivuunajautumisen johdosta OP kertoi tehneensä. Myös Tuomas Tervo juoksi varmasti finaaliin ollen eränsä 9. ja 1.10 Anders Holmbergille hävinneenä. Olli-Markus Taivaiselle tuli valitettavasti "pari karmeeta virhettä" ja näin Oman kohtaloksi näytti koituvan olla ensimmäinen karsiutuja, viisi sekuntia liian huonolla ajalla. Mutta miesten kilpailussa tuli lukuisia hylkäyksiä ja viimeisimmän tiedon mukaan myös Oma olisi pääsemässä finaaliin. Kaiken kaikkiaan miehiä on hylätty kymmenkunta, mutta protestiaika ei ole vielä umpeutunut, joten täysi varmuus asiasta saadaan vasta hiukan ennen finaalin alkua. Sveitsi vakuutti joukkueena parhaiten ja ovat selviä ennakkosuosikkeja illan finaalissa. Varsinkin nuoren Müllerin ja nuoren Kyburzin meno oli vahvaa. Kyburz olikin varsin tyytyväinen vahvaan kuntoonsa ja siihen, että muutamasta selkeästä virheestä huolimatta aika oli näinkin hyvä.

Karsinta oli kaiken kaikkiaan varsin vaativa ja selitti osaltaan suuret aikaerot. Ensin oli suhteellisen vaativaa rinnesuunnistusta metsämaastossa ja lopussa haasteellisia reitinvalintavälejä korttelissa. Nyt kisasirkus siirtyy naapurikaupunki Chamberyyn seuraavaan jännittävää iltapäivän finaalia.

>>Miesten A-rata:

>>Tulossivusto:

Sprintin karsinta epäviralliset tulokset:

Naiset:

A-erä: 1. Linnea Gustafsson 15:28 Swe, 8.Anni-Maija Fincke 17:42

B-erä: 1. Judith Wyder 16:53 Sui

C-erä: 1. Lena Eliasson 17:03 Swe, 7. Venla Niemi 17:43 Fin

Miehet:

A-erä: 1. Anders Holmberg 15:09 Swe, 9. Tuomas Tervo 16:19 Fin

B-erä: 1. Matthias Müller 15:02 Sui, 15. Olli-Markus Taivainen 16.34 Fin

C-erä: Matthias Kyburz 15:15 Sui, 5. Olli-Pekka Koistinen 16:04 Fin

- Tero Viljanen Aix-les-Bains

ulvang banneri