Ruotsin naisille sprintissä kolmoisvoitto, miesten kulta Daniel Hubmannille

Ruotsinkolmoisvoittosprintti160811Ruotsin naiset veivät koko potin ottaen kolmoisvoiton sprintin MM-kisoissa Ranskassa. Linnea Gustafsson otti kultaa, hopeaa Helena Janssonille ja pronssi Lena Eliassonille. Suomen Anni-Maija Fincke oli kilpailun kuudes. Miesten kulta meni Sveitsiin Daniel Hubmanin viedessä huippujuoksulla kultaa ennen pienoista yllättäjää Ruotsin Anders Holmbergiä.

Ruotsinkolmoisvoittosprintti160811Ruotsin naisilla oli syytä juhlaan. Kuva: Hevoskuuri.fiRuotsin naiset veivät koko potin ottaen kolmoisvoiton sprintin MM-kisoissa Ranskassa. Linnea Gustafsson otti kultaa, hopeaa Helena Janssonille ja pronssi Lena Eliassonille. Suomen Anni-Maija Fincke oli kilpailun kuudes. Miesten kulta meni Sveitsiin Daniel Hubmanin viedessä huippujuoksulla kultaa ennen pienoista yllättäjää Ruotsin Anders Holmbergiä.

Ranskan MM-kisojen sprinttifinaali käytiin Chamberyn vanhan kaupungin ja linnan alueella. Suurin osa radasta oli perinteistä eurooppalaista kaupunkisprinttiä kapeilla kujilla. Linnoituksen alueella ja läheisessä puistossa saatiin hiukan vaihtelua mukulakivillä juoksemiseen. Varsinaista yleisöä ja myös tavallisia kaupunkilaisia oli runsain joukoin liikkeellä ja myös väenpaljous antoi omat haasteensa. Pahemmilta kolareilta taidettiin onneksi välttyä, mitä nyt Tuomas Tervon kengänjälki jäi yhden Rellun nokkapeltiin, ja ihmiset jaksoivat kiitettävästi kannustaa suunnistajia.

Naisten kilpailu oli siis täydellistä Ruotsin hallintaa, eikä kolmoisvoitto itse asiassa kauhean suuri yllätys ollut kesän sprinttikilpailujen perusteella. Sen verran vahvaa on ruotsalaisten dominointi ollut koko kauden nimenomaan sprintissä. Linnea Gustafsson nousi vahvimmaksi voittajasuosiksi aamun karsinnan jälkeen, eikä hän pettänyt finaalissakaan vieden voiton 8.4 sekunnin erolla ennen Helena Janssonia. Alun vahvasti aloittanut ja väliajoissa johtanut Lena Eliasson hyytyi ja teki pikku virheitä lopussa sen verran, että taipui kolmanneksi 14 sekuntia Gustafssonille jääneenä. Ruotsalaiset olivat omaa luokkaansa, sillä kisan neljäs, hienoja sprinttejä koko kesän juossut Tanskan Maja Alm hävisi jo 40 sekuntia. Suomalaiskaksikosta Anni-Maija Finckeltä jäi mitali edelleen saamatta, mutta tuloksena hieno kuudes sija. Myös ensikertalainen Venla Niemi juoksi elämänsä sprinttikilpailun jääden kärkeen vain 1.11 ollen hienosti 16.

Fincke160811Anni-Maija Fincke oli odotetusti päivän paras suomalainen. Kuva: Hevoskuuri.fiAnni-Maija Fincke oli tosi tyytyväinen päivän kilpailuun.

– Tosi hyvät fiilikset jäi, melkein täydellinen juoksu. Yksi 5–10 sekunnin pysähdys tuli, kun en ollut varma että pääseekö aukosta vai ei, ja pääsihän siitä, kertoi juoksuunsa tyytyväinen Fincke maalissa.

Myös Venla Niemi oli äärimmäisen tyytyväinen elämänsä toistaiseksi parhaaseen sprinttisuunnistukseensa ja kehui rataa, joka pakotti keskittymään koko ajan.

LinneaGustafssonII160811Linnea Gustafssonille ei kukaan mahtanut tänään mitään. Kuva: Hevoskuuri.fiNaisten voittaja Linnea Gustafsson oli selvästi hämillään voitosta ja riemu oli rajaton ruotsalaisnaisten kesken.

– Kaksi vuotta sitten sain hopeaa, mutta tämä kulta tuntuu uskomattomalta. Ja mikä parasta, Ruotsin naisille tuli vielä kolmoisvoitto, kertoi iloinen Gustafsson.

– Olen todella tyytyväinen, alussa oli hieman hermostunut, mutta radalla oli paljon ihmisiä kannustamassa ja sain hyvän fiiliksen päälle. Rata oli tosi hyvä, koko ajan piti keskittyä itse suunnistukseen. Yritin vain olla tässä ja nyt koko ajan, enkä ajatellut muuta, jatkoi 25-vuotias Linnea Gustafsson hetken hengähdettyään kovasta pyörityksestä.

Daniel Hubmann palasi huipulle vaikeuksien jälkeen

DanielHubmann160811Daniel Hubmann palasi maailman huipulle loukkaantumisen jälkeen ja nappasi maailmanmestaruuden upealla juoksulla. Kuva: Hevoskuuri.fiMiesten kilpailussa Sveitsin Daniel Hubmann palasi jälleen maailman huipulle vieden maailmanmestaruuden selvällä erolla ennen Ruotsin yllättäjää Anders Holmbergia. Pronssia sai Sveitsin edellisten kisojen hallitseva maailmanmestari Matthias Müller. Vahva päivä siis sveitsiläisille, kun Matthias Merzkin oli viedä kuudes. Kisan iloisin yllättäjä oli Romanian Ionut Zinca komealla viidennellä sijallaan.

Suomen miehet juoksivat hyvät juoksut ja tasonsa mukaisesti. Tuomas Tervo oli 13. ja Olli-Pekka Koistinen 16. Finaaliin lopulta päässyt Olli-Markus Taivainen oli 29. Sekä Tervo että Koistinen olivat tyytyväisen oloisia maalissa. Tosin Tervo epäili, ettei kulku ihan parasta ollut, kun eroa kärkeen tuli tuon verran, virheitä miehelle ei juuri tullut. Tervoa tosin häiritsi hiukan yleisönpaljous.

-Tämä oli hiukan enemmän showta kuin MM-kisa, niin paljon ihmisiä oli liikkeellä. Täytyy vaan toivoa, ettei kenellekkään satu mitään. Itse jouduin hyppäämän yhdessä mutkassa liikkeessä olevan Rellun konepellin kautta, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut, jutteli Tervo.

MM-kisojen ensikertalainen Olli-Pekka Koistinen pääsi tavoitteeseensa eli 20 joukkoon ollen 16. Mies oli syystäkin tyytyväinen.

- Kaikkeni annoin ja lähestulkoon nappiin meni. Muut vaan näyttävät menevän vielä aika paljon kovempaa, kertoili MM-kisojen ensikertalainen maalissa.

Iloinen mies oli myös miesten ylivoimainen voittaja Daniel Hubmann.

– Täydellinen juoksu, virheitä ei tullut, kertoi iloinen Hubmann maalissa.

– Minulla oli vaivoja pitkin talvea ja kevättä ja vasta kesäkuussa pääsin loukkaantumisen jälkeen kunnolla harjoittelun makuun, kesäkuu meni jo tosi hyvin samoin heinäkuukin alkoi, mutta sitten tuli pari viikkoa vaikeuksia, kun harjoittelin jälleen aivan äärirajoilla ja tosi kovaa päästäkseni MM-kuntoon. Mutta onneksi vaivat helpottivat ja nyt olen taas päässyt huipulle, jutteli iloinen ja sympaattinen Hubmann.

Myös hopeamies Anders Holmberg oli syystäkin iloinen mies maalissa.

– Tämä on aivan uskomatonta ja mieletöntä ja vaikeaa sanoin kuvailla. Onnistuin juoksemaan täysin oman taktiikkani mukaan ja teknisesti onnistuin todella hyvin. Uskomatonta, ei voi muuta sanoa, sai hopemies Holmberg sanotuksi maaliintulon jälkeen.

Kisan kolmas, puolustava maailmanmestari Matthias Müller kertoi, ettei Hubmanin aikaan ollut mitään mahdollisuutta, vaikka hän hiukan aikaa menettikin 6-7 ja 7-8 väleillä.

Suomen päävalmentaja Juha Taini oli tyytyväinen päivän tuloksiin vaikkei mitalia tullutkaan.

- Tämä oli meiltä hyvä päivä. Varsinkin ensikertalaiset Venla Niemi ja Olli-Pekka Koistinen juoksivat erinomaiset juoksut. Anni-Maija kapasiteetti tiedetään ja se, että hänellä on mitaliin mahdollisuuksia, kunhan hän vaan saa kaiken otettua irti, tänään se ei ihan fyysisesti onnistunut vaikka hyvän juoksun tekikin. Myös Tuomas Tervo juoksi hyvän juoksun ja Olli-Markus oli ainoa, jolla ei tänään ollut hyvä päivä, kertoi Taini päivän suomalaispanoksesta.

– Ruotsin menestys ei ole mikään yllätys, sillä he keskittyvät ihan eri tavalla sprinttiin kuin me suomalaiset. Meillä suomalaisilla on aina alkuun tapana vastustaa uusia asioita ja niin myös tämän sprintin suhteen. Mutta samanlaisia mitaleja tälläkin matkalla jaetaan, jatkoi Taini ruotsalaisten ja suomalaisten sprinttipanostuksen eroista.

Offensiv orientering tuottaa tulosta

Ruotsin valmennuspäällikkö suomalainen Pekka Nikulainen oli syystäkin tyytyväinen mies maalissa. Mies on lanseerannut Ruotsiin hyökkäävää suunnistusta (offensiv orientering) ja se tuottaa nyt tulosta.

– Täytyy olla todella tyytyväinen, on tämä niin upea päivä. Itse asiassa naisten kolmoisvoitto ei ollut niin kauhean suuri yllätys, sen verran hyvin naiset ovat juosseet koko kauden. Ja kuka tahansa heistä olisi voinut voittaa. Se, että se oli juuri Linnea, oli ehkä hienoinen yllätys, ainakin etukäteen. Mutta hän osoitti jo karsinnassa, kuinka kovassa kunnossa hän on ja nousi ennakkosuosikiksi. Miehissä Anders Holmbergin hopea oli ehkä pienoinen yllätys, mutta hän on asunut Sveitsissä ja harjoitellut paljon heidän kanssaan, mm. Matthias Kyburzin kanssa, ja samalla nähnyt mitä menestykseen tarvitaan.

Myös moninkertainen maailmanmestari ja nykyinen naisten valmentaja Annichen Krinstad oli ylpeä naisistaan.

– Tämä on todella hieno päivä. Meidän naisilla on aivan uskomattoman hieno henki ja koko vuoden he ovat tukeneet ja sparranneet toisiaan ja se tuottaa nyt tulosta. Tämän sparrauksen ansiosta koko ryhmä on kehittynyt ja mennyt taas askeleen eteenpäin. Linnea on keskittynyt henkilökohtaisista matkoista eniten juuri sprinttiin ja tämän panostuksen ja kehittymisen ansiosta saanut lisää itseluottamusta, jonka tulosta saamme ihailla tänään, kertoi vanha mestari Annichen Krinstad.

Tulokset MM-sprintti Chambery 16.08.11

Miehet:

1. Daniel Hubmann Sveitsi 13:11.8
2. Anders Holmberg Ruotsi 13:37.8
3. Matthias Müller Sveitsi13:41.2
4. Graham Gristwood Iso-Britannia 13:58.8
5. Ionut Zinca Romania 14:10.1
6. Matthias Merz Sveitsi 14:07.1

13. Tuomas Tervo 14:19.6
16. Olli-Pekka Koistinen 14:24.5
29. Olli-Markus Taivainen 14:55.3

Naiset:

1. Linnea Gustafsson Ruotsi 13:14.3
2. Helena Jansson Ruotsi 13:22.7
3. Lena Eliasson Ruotsi 13:28.5
4. Maja Alm Tanska 13:54.4
5. Anastasiya Tikhonova Venäjä 14:00.3
6. Anni-Maija Fincke 14:01.1
16. Venla Niemi 14:25.3

Kartat ja viralliset tulokset löytyvät tulossivuilta.

>>Tulossivut

- Tero Viljanen, Chambery

ulvang banneri