Pasi Ikoselle MM-hopeaa, Billstam ja Gueorgiou voittoihin pitkällä matkalla

Ikonen170811Suomen Pasi Ikonen teki tänään uskomattoman hienon juoksun ottaen MM-hopeaa Ranskan MM-suunnistusten pitkällä matkalla. Näin Ikonen sai kolmannen henkilökohtaisen MM-mitalin kymmenen vuoden odotuksen jälkeen. Päivän ylivoimaiset voittajat olivat Ruotsin Annika Billstam naisissa ja Thierry Gueorgiou miehissä. Näin myös Gueorgiou sai kauan himoitsemansa kultamitalin kotikisoissaan.

Ikonen170811Pasi Ikonen otti upeasti MM-hopeaa. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomen Pasi Ikonen teki tänään uskomattoman hienon juoksun ottaen MM-hopeaa Ranskan MM-suunnistusten pitkällä matkalla. Näin Ikonen sai kolmannen henkilökohtaisen MM-mitalin kymmenen vuoden odotuksen jälkeen. Päivän ylivoimaiset voittajat olivat Ruotsin Annika Billstam naisissa ja Thierry Gueorgiou miehissä. Näin myös Gueorgiou sai kauan himoitsemansa kultamitalin kotikisoissaan.

Thierry Gueorgioun voitto kotimaastoissaan ei ollut kenellekään yllätys, mutta Pasi Ikonen teki tempun, johon ei moni ennen kilpailua Pasin lisäksi uskonut. Ikonen oli saanut mainiosti koottua itsensä kovan pettymyksen jälkeen karsiuduttuaan keskimatkan finaalista ja teki aivan uskomattoman hienon juoksun. Kymmenen pitkää vuotta ja monet MM-kisat oli kulunut siitä, kun Pasi edellisen kerran nuorena poikana juhli MM-kultaa ja hopeaa Tampereen MM-kisoissa. Mutta Ikonen ei luovuttanut ja tänään se palkittiin hopeamitalilla.

Pasi Ikonen oli todella iloinen ja tuuletti rajusti, kuultuaan että päivän suoritus palkittaisiin mitalilla ja peräti hopeisella sellaisella.

– Näissä kisoissa oli tosi paljon pelissä ja näihin oli panostettu. Tiesin ennen lähtöä, että nyt minulla on hyvät mahdollisuudet menestyä. Alku lähti hiukan takerrellen liikkeelle, mutta kun siitä huolimatta sain kavereita kiinni, mm. Lauensteinin, niin itseluottamukseni nousi. Pieniä virheitä tuli ja hiukan pelotti, että kuinka jaksan loppuun asti. Mutta kilpailukeskuksen varvauksessa kuulin johtavani ja samalla tunsin oloni hyvävoimaiseksi, niin fiilikset nousivat entisestään. Tosin varvauksen jälkeistä rastia sitten heti pikkuisen pummasin. Vasta viimeisellä rastilla kuulin, että mitali tulee ja siitä sain voimaa vielä entisestään, kertoi ikionnellinen Pasi Ikonen maalialueella.

– Nämä on henkimaailman juttuja. Ennen kaikkea olen onnellinen siitä, että sain tehtyä huippujuoksun todella kovaan paikkaan. Keskimatkan karsiutuminen oli todella kova paikka. Ennen kisoja en päättänyt, että kumpaan panostan enemmän, pitkään matkaan vai keskimatkalle, että siinä mielessä keskimatkan finaalista karsiutuminen helpotti tilannetta, että nyt oli laitettava kaikki peliin, analysoi Pasi vielä suoritustaan tuuletuksen jälkeen.

Suomen päävalmentaja Juha Taini oli syystäkin ikionnellinen mies, kun suomalainen miessuunnistus palasi mitalikantaan.

– Tämä merkitsee todella paljon suomalaiselle miessuunnistukselle. Naisemme ovat tottuneet menestymään, mutta miehillä on viime vuosina ollut menestyminen vaikeampaa. Aivan uskomatonta, että Pasi pystyi tämän juoksun tekemään ja kesti loppuun asti sen. Tiedän, kuinka paljon Pasi on näihin kisoihin panostanut, kertoi todella tyytyväinen Taini

Gueorgiou170811Thierry Gueorgioulla oli aikaa juhlia loppusuoralla. Kuva: Hevoskuuri.fiPäivän voittaja Thierry Gueorgiou oli myös syystäkin onnellinen saatuaan vihdoin myös pitkän matkan maailmanmestaruuden ja vielä kotimaassaan.

– Kaikki oli tehty tämän kilpailun eteen, jotta pystyisin mestaruuden voittamaan pitkällä matkalla. Tämä tuntuu todella hienolta voittaa kotiyleisön edessä ja kannustaessa. Oloni ei kuitenkaan ollut fyysisesti vahva ja en ollut varma, riittääkö vauhtini voittoon. Yleisörastilla kuulin kuitenkin johtavani kolmella minuutilla ja silloin tiesin, että vauhti riittää ja jos en tee virheitä, niin kultaa tulee. Lopussa teinkin varmoja reitinvalintoja ja pyrin vain ottamaan rastin kerrallaan, kertoi Gueorgiou ja jatkoi, että vielä hänellä riittää nälkää myös keskimatkalle ja viestiin, vaikka nyt kultaa tulikin.

Ikosen kanssa pitkään hopeamitalista taistellut puolustava maailmanmestari Norjan Olav Lundanes hyytyi lopussa täysin ja hoiperteli maaliin sijoittuen lopulta 10. sijalle. Maaliintulon jälkeen miestä hoivattiin useita minuutteja, jotta mies pääsi tolpilleen. Näin isäntämaa Ranska sai lopulta kaksi mitalia miesten kilpailussa, kun Gueorgioun peesissä loppumatkan tullut Francois Gonon sijoittui kolmanneksi ennen sveitsiläisiä Baptiste Rollieria ja sprintin maailmanmestaria Daniel Hubmannia.

Myös Tero Föhr teki sijoituksellisesti hyvän juoksun tullen maaliin yhtä aikaa Gueorgioun kanssa sijoittuen yhdeksänneksi. Tosin omaan suunnistuksen sujuvuuteen mies ei ollut tyytyväinen.

Annika Billstam ylivoimaiseen mestaruuteen varmoilla reitinvalinnoilla

Billstam170811Annika Billstam oli naisten ylivoimainen mestari. Kuva: Hevoskuuri.fiNaisten sarjassa Ruotsin kokenut Annika Billstam (35)ei harmitellut sitä, ettei päässyt juoksemaan sprinttiä, vaan keskittyi täysillä pitkälle matkalle ja teki unelmajuoksun tänään. Billstamin voittomarginaali toiseksi tulleeseen Tshekin Dana Brozkovaan oli peräti 4.28. Ruotsi sai lisää mitaleita, sillä Helena Jansson sai jo kisojen toisen mitalin, ollen tänään kolmas eilisen hopean seuraksi.

Billstamin mestaruuden salaisuus olivat varmat ja selkeät reitinvalinnat.

– Tarkoitukseni oli vain tehdä töitä koko ajan ja valita selkeitä ja varmoja reitinvalintoja ja se onnistui. Kahdeksannella rastilla tuli 1,5 minuutin virhe, mutta tiesin, että muillekin tulee virheitä ja pidin pään kylmänä. Tämä tuntuu aivan uskomattomalta, kertoi hiukan kypsemmällä iällä huippusuunnistajaksi noussut Billstam kertoi.

Pekka Nikulaisen mukaan Billstam on kehittynyt vuosi vuodelta entistä paremmaksi suunnistajaksi ja uskoo kehityksen edelleenkin jatkuvan vielä muutaman vuoden 35-ikävuodesta huolimatta. Nikulaiselle Ruotsin naisten menestys ei ole tullut yllätyksenä, sillä heidän harjoittelu keskittyy pelkästään menestymiseen MM-kisoissa. Myös naisten valmentaja Annichen Krinstad oli luonnolisesti tyytyväinen, kun jälleen tuli kultaa ja uuden urheilijan toimesta. Se kertoo joukkueen hyvästä tasosta. Krinstad kertoikin, että kova työ tuottaa nyt tulosta eikä samalla voinut olla kehumatta naisten äärimmäisen hyvää joukkuehenkeä.

Billstamin ylivoimasta kertoo se, että 1,5 minuutin virheestä huolimatta hän voitti kultaa 4,5 minuutin erolla. Myös hopeanainen Tshekin Dana Brozkova kertoi olleensa todella vaikuttunut Billstamin vauhdista tänään. Itse hänellä oli todella hyvä päivä eikä kuumuuskaan haitannut, joten mitään asiaa Billstamin aikaan ei tänään ollut. Mutta jo hopeamitalikin teki Brozkovan todella onnelliseksi vaativassa kilpailussa.

Naisten kilpailussa suomalaisista Anni-Maija oli eiliseen tapaan kuudes, mutta Anni-Maija ei ollut läheskään yhtä tyytyväinen kuin eilen suoritukseensa ja kertoi eilisen painaneen jaloissa melkoisesti tahtoen vain päästä pois maastosta. Merja Rantanen oli päivän kahdeksas ja oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikkei päivä fyysisesti hyvä ollutkaan. Lisäksi pitkällä kierrollaan 5-6 välillä oikealta Merja hävisi useita minuutteja vitosrastilla samoihin aikoihin olleelle Billstamille. Suomen suurin ennakkosuosikki etukäteen, Minna Kauppi, ajautui pahasti sivuun jo ykkösvälillä eikä koskaan löytänyt rastia, vaan päätti tulla kesken pois ja säästellä voimia. Toivotaan että tämän päivän epäonnistuminen tietää hyvää keskimatkaa ja viestiä ajatellen.

Tulokset MM-ptkämatka 17.08.11. La Feclaz

Miehet:

1. Thierry Gueorgiou Fra 1:47:29
2. Pasi Ikonen Fin 1:51:56
3. Francois Gonon Fra 1:53:35
4. Baptiste Rollier Sui 1:55:26
5. Daniel Hubmann Sui 1:57:05
6. Olle Boström Swe 1:57:40

9. Tero Föhr Fin 1:59:28
25. Jonne Lehto Fin 2:13:15

Naiset:

1. Annika Billstam Swe 1:22:26
2. Dana Brozkova Cze 1:26:54
3. Helena Jansson Swe 1:29:55
4. Eva Jurenikova Cze 1:30:58
5. Heidi Bagstevold Nor 1:31:57
6. Anni-Maija Fincke Fin 1:34:06

8. Merja Rantanen Fin 1:35:56
Minna Kauppi kesk.

- Tero Viljanen, La Feclaz

Ps! Taitaa muuten päivän voittajilla olla muutakin yhteistä kuin kultamitalit, sen verran lämpimästi kultamitalistit onnittelivat halausten ja suukkojen kera toisiaan kisan jälkeen. Tämä näin seurapiiriuutisena loppuun...

ulvang banneri