Janssonin ja Gueorgioun juhlaa, Minna Kauppi taipui niukasti neljänneksi

Thierry190811Thierry Gueorgiou oli jälleen voittamaton ja otti peräti yhdeksännen maailmanmestaruutensa ja seitsemännen keskimatkalla ylivoimaiseen tyyliin. Naisten kilpailussa Helena Jansson sai mitalisuoransa täyteen Ranskan kisoissa ottaen hopean ja pronssin lisäksi nyt kultaa keskimatkalla. Minna Kauppi oli pitkään mitalissa kiinni, mutta taipui lopulta niukasti neljänneksi.

Thierry190811Thierry sai sen mitä oli halunnutkin. Kuva: Hevoskuuri.fiThierry Gueorgiou oli jälleen voittamaton ja otti peräti yhdeksännen maailmanmestaruutensa ja seitsemännen keskimatkalla ylivoimaiseen tyyliin. Naisten kilpailussa Helena Jansson sai mitalisuoransa täyteen Ranskan kisoissa ottaen hopean ja pronssin lisäksi nyt kultaa keskimatkalla. Minna Kauppi oli pitkään mitalissa kiinni, mutta taipui lopulta niukasti neljänneksi.

Tämän päivän keskimatkan kilpailu käytiin etukäteen ajateltua vauhdikkaammassa maastossa. Tämän mahdollisti aikaisempaa selvästi parempi näkyvyys, mikä mahdollisti paikoitellen hyvinkin vauhdikasta etenemistä. Päivän kilpailu tarjosi myös mukavaa vaihtelua kärkisijoille sekä naisissa että miehissä. Naisten kilpailussa oli nuorten naisten esiinmarssi mitaleille mukavaa vaihtelua, tosin tällä kertaa Suomen ja Minna Kaupin kustannuksella. Harva olisi uskonut että Tanskan superlahjakkuuden Ida Bobachin vauhti riittäisi jopa hopealla, saati sitten Sveistin Judith Wyderin pronssille. Miesten kisa meni suomalaisten osalta alakanttiin, sillä Tero Föhr oli 18. ja Jarkko Huovila 33. Terolla painoi jaloissa vielä pitkä matka ja Jarkon kilpailun pilasi kolme viikkoa kestänyt pohjevaiva.

Naisten kilpailussa Helena Jansson osoitti jälleen kerran loistavaa turnauskestävyyttä vieden voiton selkeällä 1.16 erolla Ida Bobachiin. Judith Wyder hävisi jo 2.01 ja Minna Kauppi kahdeksan sekuntia enemmän. Kauppi hävisi pronssimitalin ja mahdollisesti myös hopeaa kolmanneksi viimeisen rastin sivuunajautumisella jyrkänteen päälle sekä lopullisesti niityllä matkalla toiseksi viimeiselle ja sieltä maaliin. Merja Rantanen sijoittui hyvälle sijalle kahdeksanneksi, mutta Merjan muuten loistavan juoksun pilasi harmittavan iso pummi toisella rastilla. Suunnistukselle ominaiseen tapaan hieman jossittelua harrastettaessa, Merjalla olisi ilman tuota noin neljän minuutin virhettä ollut täydet mahdollisuudet jopa kultamitaliin. Bodil Holmström oli 13. ja MM-kisojen ensikertalainen Saila Kinni 17.

Kultamitalin voittanut Helena Jansson oli todella liikuttunut maalissa.

– Yes, Yes! Onko tämä totta? Olen niin onnellinen, tämä tuntuu todella uskomattomalta. Tänään oli tosi vaikeaa ja menin varsin rauhallisesti alussa. Sitten sain tyttöjä kiinni ja se häiritsi, sillä en tykkää juosta porukassa, koska silloin ei täysin voi tehdä omaa suunnistustaan. Kasirastilla tulikin sitten kunnon virhe ja siinä meni paketti sekaisin hetkeksi. Sen jälkeen yritin vain juosta rohkeasti ja rasti kerrallaan. Käteen olin kirjoittanut ohjeeksi: " plan, enkelt ja attackera" eli "suunnittelma, yksinkertaista ja hyökkää", kertoi Jansson liikuttuneena.

Janssonilla oli yksinkertainen selitys siihen, miksi hän jatkaa kisasta toiseen.

– Täällä on niin uskomattoman hienoa, että sääli että kisat loppuvat jo huomenna. Nautin joka hetkestä. Meillä on lisäksi niin uskomattoman hieno joukkue ja joukkuehenki, joka todella vie meitä kaikkia eteenpäin, kertoili Jansson.

Kauppi190811Minna Kaupin ilme kertoo, miten kisa meni. Kuva: Hevoskuuri.fiMinna Kauppi otti varsin tyynesti neljännen sijansa eikä pahemmin harmitellut mitalin menettämistä.

– Ei tämä niin pahalta tunnu, vaikkei mitalia tullutkaan. Näillä taustoilla neljäs sija tuntuu todella hyvältä. Sen verran oli pupu mennyt pöksyyn ja syönyt itseluottamusta, etten vain uskaltanut mennä niin kuin olisi pitänyt. Kolmanneksi viimeisellä ajauduin sivuun jyrkänteen päälle ja siinä meni noin 45 sekuntia ja lisäksi lopussa en vain uskaltanut puristaa tarpeeksi lopussa. Mutta tämä teki hyvää huomista viestiä ajatellen, jutteli Minna maaliintulon jälkeen.

Merja Rantasen kohtaloksi koitui siis harmittavasti jo kakkosrasti, jossa hänelle tuli noin neljän minuutin virhe. Muuten Merja juoksi loistavasti. Kakkosella pääsi edellä lähtenyt Lena Eliasson myös hiukan häiritsemään, ja Merja lähti polulta huonosti kohti rastia, vaikka luuli tienneensä tarkalleen sijaintinsa. Suomen päävalmentaja Juha Taini hieman harmitteli molempien tyttöjen suorituksen hallintaa, sillä tämän päivän kilpailussa molemmilla oli todella hyvät mahdollisuudet mitaliin ja aina voittoon asti. Myöskään Bodil Holmström ja Saila Kinni eivät olleet täysin tyytyväisiä suorituksiinsa. Bodililla oli haittana myös polvivamma ja Saila kertoi olleensa varsin jännittynyt ennen starttia.

Bobach190811Nuorten maailmanmestari Ida Bobach oli todella iloinen hopeastaan aikuisten MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fiKilpailun toinen ja kolmas Ida Bobach (20) ja Judith Wyder (23) olivat ikonnellisia maalissa, kun lopputulos selvisi heille. Molemmat ovat teknisesti erinomaisia suunnistajia, varsinkin Ida, ja se oli tänään heidän vahvuutensa.

– Superfint! Minulla oli tänään kunnioitus maastoa kohtaan ja se tuotti tulosta. En tehnyt lainkaan isoja virheitä, vain muutamia pieniä. Alussa olin hieman epävarma ja menetin aikaa, mutta sen jälkeen homma alkoi sujua, kertoi ikionnellinen Ida Bobach.

– Olen todella otettu tästä mitalista. Tiesin etukäteen, että minulla on hyvät mahdollisuudet pärjätä teknisesti hyvänä suunnistajana. Kolmosella tuli virhe, mutta sen jälkeen kokosin itseni uudelleen. Tavoitteena oli Top 10 sijoitus, mutta että tuli pronssia tuntuu uskomattomalta, jutteli taas Wyder.

Thierry Gueorgiou vastustamattomaan voittoon

Miesten kilpailussa Thierry Gueorgiou osoitti, ettei hän ole lyötävissä kotimaastoissaan. Ruotsin keskimatkan spesialisti Peter Öberg pystyi alussa vielä vastaamaan Thierryn vauhtiin, mutta lopulta Gueorgiou juoksi vastustamattomasti voittoon 2.21 erolla Öbergiin. Norjan Olav Lundanes oli toipunut pitkän matkan sammumisestaan fyysisesti ja henkisesti ja nappasi pronssin vain kaksi sekuntia Öbergille jääneenä. Näin myös Norja pääsi lopulta mitalikantaan. Miesten kisan iloisia yllättäjiä olivat päivän neljäs Ukrainan Oleksandr Kratov ja varsinkin kisan vitonen Liettuan Jonas Vytautas. Tero Föhrille ei tullut mitään isoja virheitä, mutta lopussa jalka alkoi painaa sen verran, että vauhti hiipui lopussa ja miehiä juoksi ohitse. Loppusija oli näin vasta 18. Föhr myönsi, että kyllä pitkä matka painoi jaloissa eikä vauhti näin riittänyt korkeammalle. Jarkko Huovilan pohjevaiva oli estänyt juoksemisen viimeiset kolme viikkoa ja pilannut näin viimeistelyn, eikä paljoa ollut tehtävissä. Sitä Jarkko vain harmitteli, ettei pystynyt puolivälin jälkeen pystynyt enää suunnistamaan niin kuin olisi pitänyt.

Thierry Gueorgiou kertoi maalissa, että rata oli nopeampi ja helpompi kuin mitä hän oli odottanut.

– En ole oikein vielä tajunnut näitä maailmanmestaruuksia. Pitkän matkan jälkeen ei voinut oikein juhlia, kun piti keskittyä tähän keskimatkaan. Ja kyllä pitkä matka todella tuntui ja jalat tuntuivat tänään väsyneiltä. Tein pitkän alkuverryttelyn ja yritin sitä kautta saada itseni valmiiksi päivän kisaan. Lähtöpaikalla tajusin, että maastossa onkin paljon parempi näkyvyys kuin mitä olin odottanut ja ajattelin, että nyt muillakin voisi olla hyvät mahdollisuudet, kun en tuntenut oloani niin vahvaksi, kertoili Thierry tuntemuksistaan ennen kilpailua.

– Rata ei siis ollut niin vaikea kuin olin odottanut ja siellä pystyi pitämään todella kovaa vauhtia. Yritinkin vain puristaa itseni aivan rajoille asti ja juosta niin kovaa kuin vain kykenin. Minulla oli ohjeet kirjattu määritekoteloon, kuten "nothing else matters" ja yritin vain niitä noudattaa. Pitkällä 6–7 välillä menetin tuntuman hetkeksi, mutta luin itseni jälleen kiinni kartalle. Muita virheitä ei tullut. Olen harjoitellut täällä vielä paljon vaikeammissa maastoissa tuhansia kertoja ja tunnen nämä maastot niin hyvin kuin mahdollista eikä valmistautumisessa ole jätetty mitään väliin. Siksi osaan juosta täällä niin hyvin, selitti Thierry ylivoimaansa.

Kisan kakkonen Peter Öberg kertoi, ettei hänellä ollut mitään jakoa Thierryn vauhtiin ja kertoi, ettei voi kuin ihmetellä kuinka kovaa hän voi juosta näin maastoissa. Kolmanneksi viimeisen puolen minuutin virhettä lukuun ottamatta Öberg oli tehnyt mielestään aivan huippujuoksun. Lundanes taas valitteli alun huonoa virettään ja kertoi, että vasta 15 minuutin jälkeen homma alkoi sujua.

Huomenna on vielä kisat päättävät viestit jäljellä. Naisten kilpailussa ei ole kuin yksi suosikki, Ruotsi. Miesten kilpailussa taas jännätään sitä, että pääseekö Gueorgiou lopultakin viestikirouksestaan ja johdattaa joukkueensa lopultakin kauan himoitsemaansa viestikultaan.

- Tero Viljanen, La Feclaz

ulvang banneri