MM-hopeamitalisti Pasi Ikonen: Nyt on ollut totaalisatsaus menoillaan

PasiIkonen_intro230811Ranskan MM-kisojen upeimpia suomalaishetkiä oli Pasi Ikosen MM-hopea äärimmäisen kovassa pitkän matkan kilpailussa ja palauttaminen suomalaismiehet jälleen mitalikantaan muutaman heikomman vuoden jälkeen. Kymmenen vuotta oli kulunut Ikosen edellisestä henkilökohtaisesta MM-mitalista ja monet ehtivät pitää häntä jo entisenä huippusuunnistajana.

PasiIkonen230811Pasi Ikonen sai totaalisatsaukselleen palkinnon Ranskan pitkällä matkalla. Kuva: Hevoskuuri.fiRanskan MM-kisojen upeimpia suomalaishetkiä oli Pasi Ikosen MM-hopea äärimmäisen kovassa pitkän matkan kilpailussa ja palauttaminen suomalaismiehet jälleen mitalikantaan muutaman heikomman vuoden jälkeen. Kymmenen vuotta oli kulunut Ikosen edellisestä henkilökohtaisesta MM-mitalista ja monet ehtivät pitää häntä jo entisenä huippusuunnistajana. Ranskassa Ikonen pääsi kuitenkin näyttämään epäilijöilleen ja ennen kaikkea itselleen, ettei hän ole sanonut viimeistä sanaansa huippusuunnistajana.

Hevoskuuri haastatteli Pasia keskimatkan kilpailun alla ensimmäisten suunnistajien maalintuloa odotellessa. Luonnollisesti Pasi olisi mielellään itsekin ollut mielellään myös keskimatkan finaalissa ja kun näytin Pasille kartan ja kisaradan, niin Pasin spontaani kommentti oli seuraava: "Näyttää helvetin hienolta, nyt alkoi karsiutuminen oikeasti vi...hatuttaa."

Näin alkuun vielä onnittelut upeasta hopeamitalista! Se oli upea suoritus! Olet kertonut, että näihin kisoihin on todella panostettu ja tosi paljon on ollut pelissä. Kerrotko vielä hieman tarkemmin tästä panostuksesta?

– Kiitti! Ranskan kisat on tosiaan ollut useamman vuoden projekti ja paljon on laitettu likoon. Kun Ranska sai MM-kisat, niin Thierry ja muut ihmiset kertoivat, että nämä maastot sopisivat minulle. Tiedossa oli, että suunnistus tulisi olemaan täällä tosi vaikeaa. Siksi halusin satsata näihin täysillä. Myös Vuokatin kotikisojen läheisyys vaikuttaa luonnollisesti. Sinne on jo täysi panostus ja se vaatii useamman vuoden valmistautumisen. Näin myös Vuokattia edeltävissä kisoissa on tärkeää menestyä. Nyt on totaalisatsaus meneillään. Ja se näkyy kaikessa.

Miten totaalisatsaus on näkynyt sinun fyysisessä harjoittelussasi tällä kaudella?

– Muuten ei harjoittelussa ole ollut kuitenkaan suuria muutoksia, mutta peruskestävyyteen on satsattu ja määriä on lisätty. Aiemmin olen juossut n. 5000 km vuodessa, tälle vuodelle tulee noin 6000 km, mikä on varsin paljon, kun siitä iso osa on suunnistusta. Kaiken kaikkiaan tunteja tulee noin 700h ja siihen kun lisätään lihashuollot, kuten hieronnat ja muut niin päästään noin 1000 tuntiin. Tällä määrän lisäyksellä on varmasti pieni vaikutus siihen, että jaksoin pitkän matkan loppuun asti aiempaa parempia.

Entä tuo taidollinen ennakkovalmistautuminen näihin kisoihin ja ylipäätään? Kuinka paljon sinulla menee aikaa karttojen tutkisteluun ja ratojen suunnitteluun? Sinuahan pidetään jonkinlaisena karttafriikkinä.

– Ennakkovalmistautuminen on aina ollut minulle kaikki kaikessa. Vaikkei Ranskan MM-maastoista ollut aikaisempia karttoja, niin satelliittikuvien ja peruskartan perusteella sain pitkän matkan kisan profiilin varsin hyvin kohdilleen ja selville. Taidollisen puolen ajallista määrää on tosi vaikeaa arvioida, koska olen koko ajan karttojen kanssa tekemisessä. Jos jotain veikkaan, niin voisin veikata noin 2000h vuodessa taidollisen valmistautumisen osalta, mutta se voi mennä hyvinkin alakanttiin. Ja fyysiseen valmistautumiseen siis se tuhat tuntia, niin tästä suunnilleen näkee tämän taidollisen puolen osuuden. Minullahan on myös seurassa valmennustoimintaa ja siihen menee oma aikansa. Mutta tämä on intohimoni ja tykkään pelata karttojen parissa, niin miksi en sitä tekisi. Kartat ovat elämässäni joka päivä mukana. Se on mieluisa harrastus. Extreme-luokan kisoissa kuten täällä pitkällä matkalla, siitä on vain hyötyä.

Aiemmin olet aika usein hiipunut lopussa pitkällä matkalla. Nyt jaksoit hyvävoimaisena loppuun asti, vaikka kyseessä oli todella pitkä ja fyysisesti äärimmäisen rankka kisa. Löydätkö tälle jaksamisellesi jotain selitystä?

– Hyvän pitkän matkan suorituksen sekä jaksamisen taustalla on kolme syytä: 1)koko kesän on ollut hyvää säätä ja lämmintä, niin olen jo tottunut kuumuuteen eikä kuumuus noussut ongelmaksi, 2) kova harjoitusjakso heinäkuun alussa Ylläksellä, se kantoi näissä kisoissa varmasti hedelmää sekä 3) Suomen joukkueen meno korkealle ennen kisoja ja sopeutuminen korkealla oloon. Näin elimistöni oli jo adaptoinut korkealle. Nämä ovat ne tärkeimmät tekijät.

Mitä teit viime päivinä ennen starttia jotta sait viritettyä fyysisen ja henkisen vireen mahdollisimman hyväksi ennen starttia?

– Nyt ennen kisoja olen uskaltanut levätä riittävästi ja levossahan kunto nousee. Talvella olen tehnyt tarpeeksi taktiikkapuolta ja taidollista valmistautumista, niin taktiikka ei nyt enää viimeisinä päivinä ennen kisoja tarvitse tehdä juurikaan. Nyt vaan miettii niitä perusmyllyjä suorituksen osalta. Valmistautuminen ja työ on siis tehty viimeisen päälle hyvissä ajoin ennen kisoja.

Hevoskuuri onnittelee vielä Pasia loistavasta suorituksesta sekä toivottaa onnea totaalisatsaukselle Vuokatin kisoihin! Pasin esimerkki kertokoon muille suomalaissuunnistajille ja tulevaisuuden toivoille, mitä huipulle pääsy suunnistuksessa tänä päivänä vaatii.

- Tero Viljanen

ulvang banneri