Pekka Nikulainen: Offensiv orientering tarkoittaa uskallusta tehdä oikeita asioita

PekkaNikulainenAnnikaBillstam_intro250811Ranskan MM-kisat menivät Ruotsin osalta aivan nappiin ja maa saavutti kaikkien aikojen mitalisaaliin, kymmenen mitalia. Näistä kolme oli kultaisia, kolme hopeista ja neljä pronssista. Varsinkin naisten matkoja Ruotsi hallitsi suvereenisti voittaen kaikki henkilökohtaiset matkat. Ruotsin slogan on viime vuodet ollut "offensiv orientering". Ruotsin valmennuspäällikkö Pekka Nikulainen kertoi Hevoskuurille Ranskassa tarkemmin tuosta sloganista.

PekkaNikulainenAnnikaBillstam250811Pekka Nikulainen pääsi Ranskan MM-kisoissa useaan kertaan onnittelemaan urheilijoitaan. Tässä vuorossa pitkän matkan maailmanmestari Annika Billstam. Kuva: Hevoskuuri.fiRanskan MM-kisat menivät Ruotsin osalta aivan nappiin ja maa saavutti kaikkien aikojen mitalisaaliin, kymmenen mitalia. Näistä kolme oli kultaisia, kolme hopeista ja neljä pronssista. Varsinkin naisten matkoja Ruotsi hallitsi suvereenisti voittaen kaikki henkilökohtaiset matkat. Ruotsin slogan on viime vuodet ollut "offensiv orientering". Ruotsin valmennuspäällikkö Pekka Nikulainen kertoi Hevoskuurille Ranskassa tarkemmin tuosta sloganista.

Mitä tuo offensiv orientering tarkoittaa käytännössä?

– Se on koko liiton strategia ja samalla slogan koko Ruotsin suunnistukselle. Offensiv orientering kattaa siis liiton koko toiminnan, ei pelkästään maajoukkuetoimintaa. Kahden vuoden välein pidetään kokous, jossa luodaan liiton toiminta seuraavalle kahdelle vuodelle. Nämä kokoukset ovat rasteja ja aika tässä kahden kokouksen välissä on rastiväli, jota lähdetään suunnistamaan. Kukin osa-alue tekee tälle rastivälille oman suunnitelmansa ja tavoitteensa ja se näkyy sitten toiminnassa. Esimerkiksi maajoukkueella oli omat suunnitelmat Ranskaa ajatellen, taidollisesti painotettiin mm. leukaa ylös, hyvää ennakointia ja suunnitelmaa sekä pelkistämistä.

Miten kääntäisit suomeksi tämän offensiv orienteering slogan?

– Perinteinen käännös, hyökkäävä suunnistus ei ole paras. Offensiv tarkoittaa tässä pikemminkin uskallusta, uskaltaa suunnistaa oikein ja hyvin ja tehdä oikeita ratkaisuja ja päätöksiä. Ja tämä siis näkyy kaikessa toiminnassa, myös liiton on uskallettava tehdä oikeita ratkaisuja ja suunnitelmia, ei pelkästään maajoukkuesuunnistajien. Tätä uskallusta on myös osattava soveltaa tilanteen mukaan, esim. täällä Ranskassa maajoukkueella oli erilainen toimintasuunnitelma kuin mitä tulee olemaan esimerkiksi Vuokattia ajatellen. Tässä on yksinkertaisesti tuotu suunnistusajattelun ideat koko liiton ja Ruotsin suunnistuksen toimintaan.

Ranskan MM-kisat osoittivat, että Ruotsi oli sekä liittona että suunnistajien toimesta uskaltanut tehdä oikeita päätöksiä ja tämä kantoi nyt mahtavasti hedelmää. Nähtäväksi jää, millaisen suunnitelman seuraavalle rastivälille Ruotsi tekee.

- Tero Viljanen

ulvang banneri