10MILA suunnistetaan viikonloppuna Ruotsissa

10milatheme2Kalevan Rasti, Halden sekä lukuisat ruotsalaiset suosikkeja kevään klassikkoviestissä.


10milatheme2Kalevan Rastin Hannu Airila antaa kartan Jere Pajuselle. Kuva:Hevoskuuri.fiTämänvuotinen 10MILA juostaan Kvarnissa parisataa kilometriä Tukholmasta lounaaseen. Maasto tulee ennakkotietojen mukaan olemaan erittäin tasaista ja nopeakulkuista, mutta yöllä kilpailusta tulee jälleen kerran erittäin vaikea.

Miesten viestin suosikit lienevät pääsääntöisesti samat joukkueet kuin viime vuonna. Etelä-Tukholman Botkyrkassa juostu 10MILA 2011 päättyi suomalaisjuhlaan Kalevan Rastin viedessä voiton. Viime vuonna viesti ratkesi yhdeksännellä osuudella Fabian Hertnerin juostessa Södertäljeltä ja Järlalta karkuun. Ankkuri Thierry Gueorgiou pääsi nautiskelemaan ankkuriosuudestaan ylhäisessä yksinäisyydessä.

Suomalaisjoukkueet Kalevan Rastin johdolla

Kalevan Rasti lähtee tänäkin vuonna viestiin ennakkosuosikkina ja lienee suomalaisjoukkueista ainoa, joka omaa mahdollisuudet voittoon. Suunnistus.netin jutussa paljastettu juoksujärjestys kertoo seuran suomalaisjuoksijoiden vastaavan viestin yöosuuksista kun raudankovat ulkomaalaiset pyrkivät ratkaisemaan viestin lopussa. Viimevuotisesta joukkeesta Miika Hernelahti, Adam Chromy sekä Simo Martomaa on korvattu Antti Nurmosella, Simo-Pekka Finckellä ja täksi kaudeksi seuraan vaihtaneella Jarkko Huovilalla.

Muiden suomalaisjoukkueiden keskinäistä järjestystä on vaikea ennakoida. Lienee kuitenkin selvää, että on juostava hyvin päästäkseen kymmenen parhaan joukkoon, sen verran kovia ja motivoituneita kymmenikköjä ruotsalaisseuroilla on viivalle laittaa.

Suomalaisjoukkueiden kokonaispanos viime vuosien 10MILA-viesteissä on ollut vaisuhkoa. Turun Metsänkävijät on kuitenkin onnistunut monina vuosina ja myös Kvarnin viestissä turkulaisilla on mahdollisuudet juosta korkeille sijoille taitavien yömiesten johdosta.

Vaajakosken Terä on pysynyt kaukana kärjestä sitten vuoden 2007, eikä Anders Nordbergin loukkaantuminen auta asiaa. Joka tapauksessa suomalaisia maajoukkuejuoksijoita kuhisevassa kymmenikössä on mahdollisuuksia todella korkealle. Myös Deltalla on potentiaalia, mutta se ei ole realisoitunut viime vuosina 10MILAssa, eivätkä lohjalaisetkaan ole selviytyneet ilman loukkaantumisia. Vehkalahden Veikot juoksi kohtuullisesti viime vuonna, mutta Tero Föhrin ja Jonne Lehdon loukkaantumiset sekä Petteri Muukkosen sairastelusta johtuneet vaisuhkot esitykset kevään kisoissa vesittävät perinteisen viestiseuran mahdollisuudet.

Turun Metsänkävijöiden takana Varsinais-Suomen herruudesta tullaan käymään tiukka kamppailu Paimion, MS Parman ja Angelniemen Ankkurin välillä. Erityisesti Paimion esitykset ovat olleet lupaavia keväällä, mutta voittotaisto ei liene ajankohtainen tänä vuonna.

Kevään mielenkiintoisia suomalaisjoukkueita ovat myös Helsingin Suunnistajat, Pellon Ponsi ja Koovee, jotka parantanevat viimevuotisia sijoituksia roimasti. Sijoitukset eivät riitä vielä palkinnoille, mutta suunta on ylöspäin. Huom! Päivitettyä tietoa: Varsinkin FinnSpring-viestin kakkosella Kooveella olisi ollut paperilla todella hyvä joukkue, mikäli paras miehistö olisi saatu jalkeille, mutta juuri saadun tiedon mukaan Koovee on päättänyt jättää kokonaan miesten viestin juoksematta lukuisten sairastapausten vuoksi.

10milatheme3VeVen Tuomas Mattila ja KR:n Simo-Pekka Fincke. Kuva: hevoskuuri.fi

Ruotsalaisjoukkueet vahvoja

Kalevan Rastin haastajat löytyvät Ruotsista viime vuodelta tutuista joukkueista. Södertälje Nykvarn Orientering on keikkunut viestin kärkitaistossa vuosikaudet. Viimeisen voitto on vuodelta 2005 ja tänä vuonna rahkeet voivat riittää jälleen korkeimmalle korokkeelle. Paperilla Södertäljen joukkue ei ehkä ole yhtä kova kuin Kalevan Rastin, mutta motivaatiota nuorilla södertäljeläisillä löytyy sitäkin enemmän, onhan 10MILA ruotsalaisten suosikkiviesti.

Voittomahdollisuuksia löytyy myös göteborgilaisjoukkueilta. IFK Göteborg on vahvistunut Audun Weltzienillä ja nuoret tanskalaiset ovat vuoden verran vanhempia, kokeneempia ja vauhdikkaampia. Viime vuonna joukkue nitkahti aamuyön osuuksilla. Mikäli sinivalkoiset selviävät kärjessä auringon nousuun asti, pääsevät niin Weltzien kuin Ranskan Gononkin maukkaaseen paikkaan.

Viime vuoden yllättäjä Göteborg/Majorna saattaa juosta tänäkin vuonna korkealle. Nuori ja nälkäinen joukkue on saanut uusia vahvistuksia muun muassa Erik Öhlundista ja ankkuri Johan Runesson on pitänyt kevään kisoissa samaa vauhtia Gueorgioun kanssa. Toisaalta viime vuonna joukkue oli haastaja, nyt heiltä odotetaan jotain. Kasvavatko paineet liian suuriksi?

Järla Orientering kesti viime vuonna maagisesti yön Kalevan Rastin, Haldenin ja Södertäljen mukana. Osittain menestys pohjautui sopiviin hajontoihin, mutta suurin tekijä oli joukkueen kova tahtotila. Tänä vuonna nälkä on kasvanut ja joukkoon on liittynyt uusia nimiä, kuten Norjan huippujuniori Håkon Westergård sekä Denselnistä vaihtanut entinen maajoukkuesuunnistaja Erik Andersson. Toisaalta nackalaiset tuntevat Majornan tavoin paineet niskassaan, joten nuorten miesten on hallittava hermonsa. Neljäs sija on vaikea puolustettava, mutta toisaalta potentiaalia saattaa löytyä vielä korkeammalle. Selvä asia kuitenkin lienee se, että Olle Boström tulee tänäkin vuonna tekemään rumaa jälkeä legendaarisella Långa Nattenilla.

Muista ruotsalaisjoukkueista vahvoja voivat olla Malungs OK Skogsmårdarna, joka on alisuorittanut viestejä viime vuosina. Nyt vahvistuksena on Suomen ja Porvoon Johan Bäckman, joten taalainmaalaisten suorituksessa riittää myös suomalaisille jännitettävää. Myös hiihtourheilun ystävät saavat jännittää kuinka Oskar Svärd selvittää osuutensa Malungin väreissä. IFK Lidingö ei lähde kisaan suosikkina, mutta yörutiinia joukkueesta ei puutu. OK Tisaren saattaa nousta vuoden yllättäjiksi, löytyyhän kymmeniköstä nyt molemmat Mertzin veljekset sekä tukku muita maailmanluokan sveitsiläisiä. IFK Moras OK on mukana taas vahvalla joukkueella, mutta kovin montaa ruotsalaista ei kymmeniköstä löydy. Lynxistä vaihtanut Roman Ryapalov on oiva vahvistus moralaisille. OK Linné on aina vahva, mutta vuodesta toiseen seura kärsii ankkuriongelmasta.

jarlaifJärla iloitsi viime vuonna tähän tyyliin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Halden ja Kristiansand norjalaistoivot

Norjalaisjoukkueista kovin voittajasuosikki on Halden SK, jolta ei puutu voittoon tarvittavia miehiä. Neljänä viime vuotena voitto on karannut käsistä aina enemmän tai vähemmän niukasti. Nälkää perinteikkäällä seuralla on varmasti viestin voittamiseen ja kovaa kevätkuntoa uhkuva Olav Lundanes varmasti tekee kaikkensa ankkuriosuudella tuodakseen jälleen yhden arvoviestivoiton Norjaan.

Kristiansand OK on ollut viime vuosina tasaisesti kärkitaistossa mukana ja Daniel Hubmannin loistavat ankkuroinnit ovat tuoneet viestivoiton seuralle vuosina 2008 ja 2009. Tänä vuonna Hubmann on kuitenkin loukkaantuneena, eikä pysty puolikuntoisena ankkuroimaan joukkuettaan. Ilmeisesti mies juoksee yhdeksättä osuutta. Hubmannin korvaaminen ankkuriosuudella voi olla vaikeaa. Seuran nettisivujen tietojen mukaan ankkuriosuutta juoksee Hans Gunnar Omdal, joka juoksee 10MILAssa elämänsä ensimmäistä kertaa. Ihan turistijuoksija Omdal ei kuitenkaan ole, sillä mies on valittu myös Norjan EM-kisajoukkueeseen.

Miesten kilpailu käynnistyy lauantai-iltana ja voittaja on maalissa aikaisin sunnuntaina. Sitä ennen lauantaina juostaan naisten viisiosuuksinen viesti, josta ei jännitystä puutu. Hevoskuurin ennakkospekulaatiot naisten viestistä ilmestyy myöhemmin.

Kommenttiosioon tai Hevoskuurin foorumiin voi kirjoittaa omia spekulointeja ja veikkauksia.

>> Kisasivut

10milatheme10milan lähtö 2011. Kuva: Hevoskuuri.fi

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

MM-hiihdot


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 29.01.2021Kaisa Mäkäräinen voittoon Polvijärvellä ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 2. 02.02.2021Nuorten MM-hiihtojen ohjelma
 3. 02.02.2021Tässä nuorten MM-joukkue Vuokattiin
 4. 18.02.2021Ylläs-Levin kohtalo selviää viimeistään 10. maaliskuuta
 5. 31.01.2021Joni Mäki sprinttikarsinnan kakkonen Falunissa – Bolshunov kaatui ja karsiutui
 6. 01.02.2021Niskasen pohjeluu murtunut
 7. 29.01.2021Suomalaisten suksi tökki Falunissa – huoltopäällikkö otti syyn kontolleen: "Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen"
 8. 13.02.2021Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle
 9. 10.02.2021Nuorten MM-ohjelmaan muutoksia
 10. 15.02.2021Maastohiihdon päävalmentaja Pasanen heitti mitalitavoitteen romukoppaan
 11. 16.02.2021Kesäkeliä Oberstdorfiin ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 12. 23.02.2021MM-hiihtojen kahden ensimmäisen päivän aikatauluja aikaistettu
 13. 07.02.2021Laura Mononen voitti Keravalla ja Kari Varis Ilmajoella – katsaus viikonlopun kotimaisiin hiihtotuloksiin
 14. 03.02.2021Pyhäjärvi avaa SM-kisatalven – Honkavuoren aluetta kehitetty kovasti
 15. 05.02.2021Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelma
 16. 08.02.2021Upseerikokelas Koivisto taisteli torjuntavoiton vainoajastaan
 17. 01.02.2021Nepryaeva sormileikkauksessa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 18. 01.02.2021Suomi kahdeksan hiihtäjän voimin Ulricehamniin
 19. 19.02.2021Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa
 20. 15.02.2021Tässä Suomen joukkue Oberstdorfin MM-hiihtoihin
 21. 09.02.2021Niilo Moilanen nuorten maailmanmestariksi!
 22. 19.02.2021Suhonen ja Haarala kaksoisvoittoon Ruotsin cupissa
 23. 29.01.2021Bolshunov voittoon Falunissa – Niskanen paras suomalainen
 24. 20.02.2021Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Jyväskylässä
 25. 03.02.2021Johaug ja Kläbo Norjan MM-joukkueen kärjet: "MM-valinta ei ole koskaan helppoa Norjassa"
 26. 05.02.2021Kova pakkanen saattaa kiusata nuorten MM-hiihtoja
 27. 31.01.2021Joensuu iloitsi uran parhaasta vauhdista – Norjalaiselle suullinen varoitus Vuorisen eteen leikkaamisesta
 28. 12.02.2021Päivitetty: Tässä Suomen joukkueet nuorten MM-viesteihin
 29. 09.02.2021Niilo Moilanen ylivoimainen nuorten MM-hiihtojen sprinttikarsinnassa!
 30. 31.01.2021Luusuan vauhti ei riittänyt loppunousussa - "Oma taso on tuossa. Sukset pelasivat ja huolto pelasi"