Petter Thoresen: Emme olleet niin huonoja kuin mitä mitalitaulukko osoittaa

PetterThoresen_intro270811Norjan päävalmentaja Petter Thoresen ei ollut tyytyväinen Norjan mitalisaaliiseen Ranskan MM-kisoissa. Tavoite oli olla kisojen paras maa, mutta saaliiksi tuli vain yksi hopea ja yksi pronssi. Thoresen kertoi kuitenkin Hevoskuurille, ettei mitalitaulukko kerro kaikkea, vaan näkee myös positiivisia asioita Norjan kisapanoksessa.

PetterThoresen270811Petter Thoresen jaksoi hymyillä kisojen päätöspäivänä, vaikkei Ranskan MM-kisat Norjan osalta hänen haluamallaan tavallaan sujuneetkaan. Kuva: Hevoskuuri.fiNorjan päävalmentaja Petter Thoresen ei ollut tyytyväinen Norjan mitalisaaliiseen Ranskan MM-kisoissa. Tavoite oli olla kisojen paras maa, mutta saaliiksi tuli vain yksi hopea ja yksi pronssi. Thoresen kertoi kuitenkin Hevoskuurille, ettei mitalitaulukko kerro kaikkea, vaan näkee myös positiivisia asioita Norjan kisapanoksessa.

– Luonnollisesti emme ole tyytyväisiä vain kahteen mitaliin. Kisat lähtivät meiltä huonosti käyntiin ja siitä oli sitten vaikea nousta takaisin. Kuitenkin kisoissa tapahtui myös suorituksia, joihin olen tyytyväinen. Esimerkiksi Heidi Bagstevoldin viides sija pitkällä matkalla sekä Olav Lundanesin pronssi keskimatkalla pitkän matkan pettymyksen ja sammumisen jälkeen, Petter Thoresen kertoi Hevoskuurille MM-viestin päättymisen jälkeen norjalaisten kisasuorituksista.

– Pitkän matkan osalta minulla oli kovat odotukset miesten osalta ja en pahimmissa kuvitelmissakaan olisi etukäteen voinut kuvitella, että kävisi näin niin kuin nyt kävi. Olav Lundanes on kilpailija ja taistelija loppuun asti ja antaa varmasti aina 100 % itsestään irti. Näin kävi myös pitkällä matkalla, jossa hän taisteli aivan viimeiseen asti mitalista, kunnes tuli lopullinen hyytyminen. Olavin taistelijaluonteesta kertoo hyvin se, kuinka hän tuli takaisin keskimatkalle ja otti mitalin. Normaalisti en hyväksy keskeyttämistä, mutta tässä Andersin tapauksessa se oli kuitenkin ehkä se järkevin vaihtoehto, kun mitaliin ei ollut enää mahdollisuuksia. Kaverit tulivat kuitenkin vielä tosi hienosti takaisin ja ottivat hopeaa viestistä. Tässäkin Olavin asenteesta kertoo hyvin se, kuinka hän oli maalissa pettynyt siihen, ettei pystynyt tuomaan kultaa Norjalle, kertoi Thoresen miesten edesottamuksista.

– On myös selvää, että meidän on panostettava jatkossa sprinttiin ihan eri tavalla, mikäli haluamme menestyä myös sillä matkalla tulevaisuudessa. Jotain keinoja on keksittävä sprinttiin.

Naisten osalta Thoresenin mukaan Anne Margret Hauskenin poissaolo ja Marianne Andersenin jalkavaivat vaikuttivat selvästi tuloksiin.

– On selvää, että Hauskenin poissaolo näkyi näissä kisoissa. Hän on kuitenkin ollut meidän menestyneimpiä ja kantavia naissuunnistajia jo useamman vuoden ajan. Samoin Marianne ei mitenkään voinut olla huippukunnossa kaikkien vaivojen jälkeen. Tosi hienoa oli Heidi Bagstevoldin viides sija pitkällä matkalla ja nouseminen maailman kärkeen. Samoin viestissä taistelimme voitosta aivan loppuun asti. Marianne ei missään vaiheessa tiennyt johtavansa viestiä ja teki harmittavan virheen. Hän olisi suunnistanut erilailla, mikäli olisi tiennyt johtaneensa. Naisten viestissä koimme vähän kuin täystyrmäyksen ja iskun päin kasvoja. Meilläkin oli voitto jo tarjottimella, mutta sitten ei tullut edes mitalia vaan karvain neljäs sija. Luonnollisesti Marianne oli äärimmäisen pettynyt maalissa, kun kuuli miten viestin ankkuriosuudella oli käynyt, Thoresen summasi naisten panosta Ranskan kisoissa.

Kotikisojen jättimenestyksen jälkeen Norja pudotettiin siis Ranskassa tylysti takaisin maan pinnalle ja menestys jäi paljon odotettua vaatimattomammaksi. Se onkin toinen asia, että oliko nuo ennakko-odotukset kuinka realistisia ja on selvää, että myös Norjassa on paljon tehtävää tulevaisuudessa, mikäli maa haluaa jälleen takaisin aivan maailman terävimpään kärkeen mitalitaulukossa.

Petter Thoresenin sopimus päävalmentajana päättyy tähän kauteen ja hän miettii vielä jatkoaan päävalmentajana sekä myös sitä toista vaihtoehtoa, että nyt olisi aika tehdä jotain muuta.

- Tero Viljanen


Premiumsport.fi

ulvang banneri