Tampereen Pyrintö suunnisti parhaaksi suomalaiseksi 25mannassa

Saila Kinni oli ylpeä joukkueestaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Saila Kinni oli ylpeä joukkueestaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Nuoret venyivät kun muutama ikämies puuttui.

Maailman toiseksi suurin suunnistusviesti 25manna suunnistettiin lauantaina Tukholman pohjoispuolella Vallentunassa. Kilpailun kärkisijat karkasivat tällä kertaa ulkomaille, joskin lähes kaikissa ulkomaisissa kärkijoukkueissa nähtiin suomalaisväriä.

Paras suomalaisjoukkue oli lopulta Tampereen Pyrintö, jonka ankkuri Saila Kinni toi maaliin seitsemäntenä. Tamperelaiset ovat kerran voittaneet perinteisen ruotsalaisen myöhäissyksyn viestin, joten siihen nähden seitsemännen sijan olisi voinut kuvitella olleen pettymys. Toisin oli.

- Viimeksi olimme viidestoista. Joukkueemme juoksi sikahyvin ja olen todella ylpeä. Meillä oli paljon nuoria ja ensikertalaisia mukana.

LaakkonenLeoLoukkaantumisherkkä, mutta lahjakas Leo Laakkonen viihtyy maantiepyörän päällä. Toisinaan mies laittaa myös suunnistuspaidan päälleen ja tekee ihmejuoksuja kuten Vallentunassa lauantaina. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kinnin mukaan punanutut ovat tulleet Tukholmaan usein todella paljon kovemmalla joukkueella. Usein sijoitus on silti ollut suunnilleen sama.

- Olen tosi iloinen ja yllättynyt ja iloinen että oltiin näin korkealla

Saila Kinni lähti metsään seitsemännellä sijalla melko tyhjään paikkaan. Maajoukkuesuunnistaja ei voinut tehdä muuta kuin pitää sijansa, sillä eteen ja taakse oli liian paljon matkaa.

- Tosi hyvä juoksu itseltäni. Yksin juoksin koko matkan ja minulle sopii tämä, että sai yksin mennä, Kinni summasi.

NiemiAleksiAleksi Niemi vastasi Pyrinnön aloituksesta. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Eskolan kaksi kriteeriä täyttyi

Kinnin kommentit allekirjoittaa myös Mikko Eskola, joka hoiti joukkueenjohtajan tehtäviä pitkällä kokemuksella.

- Normaalisti taistelemme paikasta kolmen joukossa, mutta tällä kertaa ajattelin, että jos kymmenen joukkoon pääsemme, niin olemme onnistuneet, Eskola kertoi.

Eskolan mukaan joukkueen varrelle mahtui yksi isompi pummi, mutta se sattui jo viestin alkuvaiheilla. Osuudet 3-7 juostaan rinnakkain, joten näillä osuuksilla on mahdollista pienentää yhden juoksijan tekemää pummia, niin ettei se vaikuta lopputulokseen. Tässä myös onnistuttiin.

Tämä toi parhaan suomalaisseuran tittelin.

- Minulla on aina omat tavoitekriteerit näihin viesteihin: Jos et voita, ole podiumilla. Jos et ole podiumilla, ole paras suomalainen. Jos et ole paras suomalainen, ole alueesi paras. Nyt toteutui näistä kaksi, Eskola selvitti.

Eskolan mukaan tämän vuoden joukkueesta puuttui sellaisia ikämiehiä, jotka olisivat voineet tuoda paremman sijoituksen. Tosin tällä kertaa veteraanien tilalle laitetut juniorit selvisivät urakasta hienosti.

- Parempaa menestystä ajatellen kyllä se vaatisi, että me saisimme kaikki parhaat paikalle, Eskola myönsi.

Erityisesti hän haluaa nostaa Pyrinnön joukkuesuorituksesta Ilona Tikkakosken juoksun. Hänellä on ikää vain 12 vuotta, mutta siitä huolimatta tamperelaisnuori juoksi lähelle osuuden nopeinta aikaa neljännellä osuudella.

Tampereen Pyrinnöllä on ollut vuosikausia Suomen parhaimmat juniorit ja naiset. Tällä kaudella ensimmäistä kertaa miehet ovat käytännössä yhtä kovia kuin naiset joskin suurviesteissä nuorten miesten kovuus ei ole realisoitunut vielä huippusijaksi.

- Kehittymällä ja työtä tekemällä tässä mennään koko ajan eteenpäin. Meillä on erinomainen junioritoiminta ja tämän "oravapolkumyllyn" kautta saamme koko ajan uusia omia nuoria huipulle, Eskola kertoo.

Eskolan mukaan seura luottaa pääosin omiin kasvatteihin, eikä ketään haalita ulkopuolelta.

- Totuus on tietenkin se, ettei 10MILA:n löydy keneltäkään huippuseuralta kymmentä omaa kasvattia, mutta me kasvatamme omia ja tarjoamme heille kovia paikkoja, "lagledare" päätää.

Suunnistajat sotatantereella

Lähes kymmenen tuhannen osanottajan tapahtuma käytiin Ruotsin ja Pohjoismaiden suurimman kaupunkikeskuksen tuntumassa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös muita metsän käyttäjiä oli liikenteessä.

Esimerkiksi osuudella 24 rata kulki epävirallisen paintball-kentän läpi ja useat suunnistajat joutuivat suoraan tulilinjalle kesken suunnistuksen. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin tällä kertaa.

RaitanenTopiHelsingin Suunnistajien Topi Raitanen näytti juoksijan kykyjä voittamalla avausosuuden karkaamalla muilta viimeisen rastin jälkeen. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

NordbergRaitanenTällä kertaa nuoruuden nopeus voitti kokemuksen, kun Topi Raitanen (oik.) päihitti kaiken nähneen ja kokeneen Nydalenin Anders Nordbergin avausosuuden loppuhetkillä. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

NurmiKirsiSuomalaisilla oli iso panos monen ulkomaalaisseuran suorituksessa. Kiri Nurmi vei IFK Göteborgin viestiä toisella osuudella. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

GueorgiouThierryKoistinenOopeeKalevan Rasti ja Hiidenkiertäjät olivat tänä vuonna terävimmän kärkitaiston takana. Olli-Pekka Koistinen (toinen edestä) ohitti Kalevan Rastin Thierry Gueorgioun, mutta se ei sopinut ranskalaiselle, joka ohitti Koistisen uudestaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

SuomalaisetSuomalaiset kävivät hurjan massakirin himmeämmistä sijoista. Kahdeksanneksi spurttaa MS Parman Maija Sianoja ennen Kalevan Rastin Sara Luscheria. Taustalla Hiidenkiertäjien Jenny Patana, Paimion Rastin Saara Norrgran ja Kooveen Miia Niittynen. Kuva: Kestävyysurheilu.fi


Premiumsport.fi

ulvang banneri