Pöytyällä ratkotaan suunnistuksen kuninkuusmatkan suomenmestarit

Minna Kauppi naisten ennakkosuosikki Pöytyän SM-pitkällä.

Minna Kauppi naisten ennakkosuosikki Pöytyän SM-pitkällä.

Tämän vuoden pitkänmatkan suomenmestaruudet ratkotaan tulevana viikonloppuna entisen Yläneen kunnan alueella. Järjestelyistä vastaa suuria kilpailuja aikaisemminkin menestyksekkäästi pitänyt Liedon Parma. Kilpailuihin on ilmoittautunut yhteensä 914 suunnistajaa. Miesten pääsarjassa juoksee 261 kilpailijaa ja naisten sarjassa 118. Lauantaina käydään karsintakilpailu, josta sunnuntain A-finaaliin etenee 40 naista ja 50 miestä.

SM-pitkän maasto on Yläneen seudulle perinteistä suo- ja kalliomaastoa, jossa avokalliopätkät ovat alustaltaan nopeita ja suopätkät hitaampia ja raskaampia. Avokallion nopeutta tosin saattaa hidastaa erittäin pienipiirteinen maasto, joka 1:15 000-mittakaavaisella kartalla muuttuu entistä pienipiirteisemmäksi. Hevoskuurilla ei ole tietoa viime päivien sademäärästä Varsinais-Suomessa, mutta mikäli vettä on tullut siellä yhtä paljon kuin muualla, ovat vetelät suot entistä raskaampia juosta.

MM-suunnistajat vahvoilla

Naisten sarjassa kisan suurin suosikki on Asikkalan Raikkaan Minna Kauppi, joka vei kuninkuusmatkan tittelin nimiinsä myös viime vuonna Karjaalla. Kauden päätavoitteen eli MM-kisojen jälkihumussa nopeasti eteen tulevalle SM-pitkälle valmistautuminen saattaa maajoukkue-edustajille olla vaikeaa. Minna Kaupin loppukevät ja alkukesä menivät kuitenkin niin penkin alle, että häneltä luulisi löytyvän potkua myös kotimaisten arvokisojen voittamiseen. Viime viikon Huippuliigassa Kaupin vauhti oli kovaa ja vauhti kiihtyy kohti syksyä.

Kaupin kovimmat haastajat lienevät MM-kisoista tutut Kooveen Merja Rantanen sekä Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke, jotka miehittivät palkintopalleja myös viime vuonna. Osittain raskaspohjainen ja tekninen maasto sopii myös Fincken seurakaveri Saila Kinnille, joka voi nousta jopa mitaleille mikäli ennakkosuosikit innostuvat pummaamaan. Sofia Haajanen on esittänyt syksyä kohden piristyviä otteita. Ei myöskään sovi unohtaa mykoplasmainfektiosta pikkuhiljaa toipuvaa Maria Rantalaa, jolle SM-kisat ovat oiva tilaisuus laimentaa väliinjääneiden MM-kisojen tuomaa pettymystä.

Ehkä suurin kysymysmerkki lienee Paimion Rastin latvialainen Inga Dambe, joka hallitsi kesäkuukaudet suvereenisti Suomessa käytyjä rastiviikkoja. MM-kisoihin hän ei lähtenyt, mutta Huippuliigassa meno oli tarkkaa ja nopeaa. Dambessa on ehdottomasti mitaliainesta.

Gueorgiou vai Ikonen?

Miesten puolella voittajan löytynee kaksikosta Thierry Gueorgiou ja Pasi Ikonen. Vaajakosken Terän MM-hopeamitalisti Ikonen pääsee haastamaan täysin suvereenin kuninkuusmatkan ranskalaisen maailmanmestarin kotikentällään. Melko varmaa on se, että kaksikon välinen ero tulee pienenemään; Gueorgiou ei voi voittaa SM-pitkää yhtä suvereenisti kuin MM-pitkää. "Tero" on ollut viime aikoina kaikissa arvokisoissa täysin pysäyttämätön ja miksi kukaan voisi häntä haastaa viikonloppuna? Toisaalta Ikoselle SM-kullan voittaminen ja puolustaminen merkitsee varmasti enemmän kuin ranskalaiselle, jolloin tahdonvoima kallistuu Ikosen puolelle. Joka tapauksessa mittelöstä tulee tiukka ja mielenkiintoinen.

Kärkikaksikon takana taistelu himmeämmästä mitalista käy myös kuumana ja pronssi kelpaa monelle. Petteri Muukkonen on vaisuhkon kesän jälkeen osoittanut nousukuntoa kohti syksyä eikä Huippuliigassa vastusta löytynyt. Jani Lakanen ilmoitti palaavansa huipulle ja halu menestyä SM-pitkällä lienee selviö matkan viiden vuoden takaiselle maailmanmestarille. MM-kisoissa pitkää matkaa juosseet vehkalahtelaiset Tero Föhr ja Jonne Lehto pääsevät mittaamaan tasonsa myös Suomessa. Varsinkin Föhrin yhdeksättä sijaa MM-pitkältä on turha väheksyä, vaikka eroa mestariin kertyi runsaasti. Kannattaa muistaa, että Föhr voitti FinnSpringin henkilökohtaisen kilpailun keväällä SM-kisan lähimaastossa.

Hevoskuuri povaa mitalimahdollisuuksia myös Simo-Pekka Finckelle ja Topi Anjalalle. Heinäkuusta asti erittäin hyvässä kunnossa ollut Fincke oli ainoa, joka kykeni haastamaan Muukkosen. Terveysongelmien kanssa paininut KR:n Fincke on nyt saanut ongelmat voitettua ja menestysnälkää varmasti riittää. Nouskin Topi Anjala panosti viime talven opintoihin ja tämän vuoksi MM-kisat eivät olleet edes tavoitteena. Lumien sulattua maltillisesti nousseet juoksukilometrit toivat Topin kuitenkin lähelle Suomen kärkeä ja paikan MM-katsastuksiin, jossa maastot kuitenkin osoittautuivat haasteellisiksi. Pitkällä matkalla myös MM-tasolla pärjännyt Anjala on nimi, jota ei sovi unohtaa. Viime vuonna SM-pronssille yltäneen Olli-Markus Taivaisen mitalin uusiminen olisi yllätys. MM-kisojen jälkeen miehen kunto on syystä tai toisesta romahtanut ja näin ollen Pellon miehen on vaikea vastata muiden vauhtiin.

Vaikka viikonlopun maasto on vaativaa niin teknisesti kuin fyysisestikin, mitään Ranskan kaltaista kilpailua tuskin on odotettavissa. Suuria pummaustalkoita ei nähdä ja voittoon on mahdollisuuksia monella. Vaikka miehissä kertoimet ovat pienimpiä juuri Ikosella ja Gueorgioulla, ei ole täysin mahdotonta, vaikka korkeimmalla korokkeella seisoisikin myös joku muu.

SM-pitkä, kilpailusivut

Pöytyällä käydään siis pääsarjojen ja junioreiden SM-kilpailut. Veteraanit ratkovat mestaruudet samaan aikaan Lavian maastoissa, jossa huhujen mukaan on valtavasti hirvikärpäsiä. Linkki Ryhmä 2:n SM-kisasivuille tästä.

-Juho-Veikko Hytönen-


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri