Koovee vahvistuu maailman parhaimpiin yösuunnistajiin kuuluvalla MM-mitalistilla

Oleksandr Kratov suunnistaa ensi vuonna Kooveessa. Kuva: WorldofO

Oleksandr Kratov suunnistaa ensi vuonna Kooveessa. Kuva: WorldofO

Oleksand Kratovin menettävä OK Orion aikoo lyödä Kooveen ensi vuonna Jukolassa ja 10MILAssa.

Ukrainalaissuunnistaja Oleksandr Kratov vaihtaa seuraa tamperelaisseura Kooveeseen. Asiasta on tiedotettu hänen entisen seuransa OK Orionin sivuilla sekä Blekingesport-lehden sivuilla. OK Orionin tiedotteen mukaan asiasta on neuvoteltu ukrainalaissuunnistajan kanssa jo pitkään, mutta Kratovin mukaan hän tarvitsee uutta potkua uralleen ja tämä tapahtuu seuranvaihdon myötä.

Kratovista tulee kenties Kooveen kovin suunnistaja ja hänelle on käyttöä etenkin suurten viestien yöosuuksilla. Ukrainalainen on juossut lähes maagisia juoksuja monien viestien yöosuuksilla. Esimerkiksi viime kevään 10MILA-viestissä hän nosti pitkällä hajonnattomalla ”Långa Nattenilla” seuransa yli kymmenen minuutin takamatkalta kärkeen ja toi monikymmenpäisen letkan osuudelta vaihtoon. Ne joukkueet, jotka eivät päässeet ennen Kratovia matkaan kolmannelle osuudelle, putosivat auttamatta kärjen kyydistä koko loppuviestin ajaksi.

Kratov on myös voittanut yösuunnistuksen Ruotsin mestaruuden. Häntä voidaan eittämättä kutsua yhdeksi maailman parhaista yösuunnistajista ja lienee selvää, että Kooveen värit nähdään tulevina vuosina entistä useammin suurviestien kärkisijoilla.

Yösuunnistus ei ole arvokisamatka, mutta 30-vuotias ukrainanlainen taitaa metsien haasteet myös päivisin. Kratov on saalistanut kaksi MM-pronssia. Vuosi sitten Italiassa hän oli keskimatkan kolmas ja vuotta aikaisemmin Vuokatissa hän oli Ukrainan pronssisessa viestijoukkueessa.

Asuu jatkossakin Karlskronassa

OK Orionin sivuilla olevan tiedotteen mukaan Kratov ja hänen avopuolisonsa Nadya Volynska asuvat vastedeskin Karlskronassa Etelä-Ruotsissa, jossa hänen entinen seuransa pitää kotipaikkaansa. Sivun mukaan Kratov tulee pysymään tiiviisti Orionin seuratoiminnassa. OK Orion tulee olemaan aina "hänen seuransa" ja ukrainalainen on luvannut edustaa Orionia jälleen muutaman vuoden kuluttua.

OK Orion on myös mitä ilmeisemmin löytänyt korvaajan Oleksille ja seuraa uhoaa tiedotteessa lyövänsä Kooveen ensi vuoden 10MILA:ssa ja Jukolassa. Seura siis aikoo jatkaa edelleen huippuseurana. Kratovin avopuoliso Nadya Volynska on hänkin maailman kärkisuunnistajia. Hän jatkaa OK Orionissa.

Koovee sijoittui viime vuonna Jukolassa sijalle 9 ja ruotsalaisessa 10MILAssa sijalle 11. Kratov on edustanut OK Orionia jo seitsemän vuoden ajan. Aivan pääsarjauransa alkuvaiheessa hän edusti jonkin aikaa myös Turun Metsänkävijöitä.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri