Suunnistuksen SM-pitkä: Nuorten sarjoissa ylivoimaisia voittoja

topiastiainen_intro050911Suunnistuksen pitkänmatkan suomenmestaruuksista kisailtiin myös pääsarjojen ulkopuolella. Seuraavassa on vielä katsaus nuorten sarjojen kärkinimiin sekä joihinkin veteraanisarjoihin. Nuorten sarjoissa nähtiin monia ylivoimaisia voittajia.

Topias TiainenTopias Tiaisen kulkupäivä osui SM-pitkän finaalipäivään. Kuva: Hevoskuuri.fiSuunnistuksen pitkänmatkan suomenmestaruuksista kisailtiin myös pääsarjojen ulkopuolella. Seuraavassa on katsaus nuorten sarjojen kärkinimiin sekä joihinkin veteraanisarjoihin. Nuorten sarjoissa nähtiin monia ylivoimaisia voittajia.

20-vuotiaiden poikien selkeäksi mestariksi juoksi tämän kesän nuorten maailmanmestari Topias Tiainen. Reilun kahdentoista kilometrin rataa kului tunti ja kymmenen minuuttia.

-Tässä on kuukauden verran harjoiteltu sen verran kovaa, että ei kulje kuin joka neljäs päivä. Viimeksi kulki keskiviikkona neljä päivää sitten ja seuraavan kerran tänään, kertoi kaverinsa mökillä Virolahdella tämän viikon treenannut Kangasala SKn Tiainen.

Kuluneen viikon Tiainen kolusi tämänvuotisia jukolamaastoja. Karsinnassa tossu ei vielä noussut, mutta varmalla juoksulla irtosi karsintaryhmän kolmossija. Finaalissa muilla ei ollut mahdollisuuksia vastata Tiaisen tarkkaan ja nopeaan etenemiseen. Himmeämmät mitalit ottaneet MS Parman Sami Hämäläinen ja Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen jäivät yli kolme minuuttia.

Samanikäisissä tytöissä nähtiin myös suvereenia menoa Ulvilan Uran Mira Kaskisen ollessa ainoa, joka selvitti vajaan kahdeksan kilometrin radan alle tuntiin. Hopeamitalisti Miina Kanko jäi yli viisi minuuttia. Pronssin vei Lotta Karhola. Hieman yllättäen nuorten MM-kisojen paras suomalainen Anna Närhi jäi kauas kärjestä.

Juniorisarjoissa nähtiin paljon suvereeneja voittoja. Poikien sarjoissa Tiaisen lisäksi myös Eeli Viholaisen voittomarginaali oli yli kolme minuuttia. Myös nuorimpien poikien sarjassa Topi Raitanen voitti kahdella ja puolella minuutilla, joka on selkeä voitto kuuden kilometrin radalla. 16-vuotiaiden tyttöjen sarja oli Lapuan Virkiän Hanna Lehdon hallintaa hänen voittaessaan yli neljällä minuutilla.

Murskaavin voitto nähtiin kuitenkin viisitoistavuotiaissa tytöissä, jossa Ounasvaaran Hiihtoseuran Anna Haataja tykitti 4,4 kilometrin radan yli viisi minuuttia muita nopeammin. Toisin sanoen Haatajan vauhti muihin nähden oli nopeampaa yli minuutin kilometrillä!

Loppusuoralla ME-vauhtia

Muista mitalisijoista käytiin vastaavasti tiukkaa kamppailua. Esimerkiksi Haatajan dominoimassa nuorimpien tyttöjen sarjassa sijat 2-4 olivat vain neljänkymmenen sekunnin sisällä. Kahdeksantoistavuotiaiden tyttöjen sarjassa Kangasalan Iida Savolainen oli neljäs ainoastaan yksitoista sekuntia pronssista. Karvain putoaminen mitaleilta lienee kuitenkin Tampereen Pyrinnön Elias Kuukalla, jonka H17-sarjan pronssi jäi vain kahden sekunnin päähän.

Tiukka kamppailu hyvistä sijoista johti myös rajuihin loppusuoran rytistyksiin. Maalisuoralla on mahdollista kääntää kahden sekunnin tappioasema sekunnin voitoksi. Mielenkiintoisia loppusuoran ajoista tekee kuitenkin poikkeuksellisen kovat noteeraukset. Esimerkiksi Kangasala SKn Kristian Kannus eteni 320 metrin loppusuoran 31 sekuntiin. Matkan epävirallinen maailmanennätys 30.85 on Michael Johnssonin hallussa. Pyöristettynä tämä on yhtä kova aika Kannuksen 31 sekunnin kanssa. Ja Kannus juoksi 20 metriä enemmän pellolla!

Ilmeisesti loppusuoran matka on otettu kuitenkin suoraan ratamestarin tietokoneen ratatiedoista, jolloin muutamien kymmenien tai jopa satojen metrien heittoja saattaa esiintyä järjestäjien rakentaessa maalirakennelman hieman eri paikkaan kun se on karttaan merkitty.

Myös vanhemmat vauhdissa

Miesten sarjan hopamitalisti Topi Anjala voi olla oman suorituksen lisäksi tyytyväinen myös isänsä ja äitinsä tuloksiin. Ari Anjala voitti 55-vuotiaiden miesten kultaa. Äiti Outi Borgenström oli vastaavasti 55-vuotiaiden naisten sarjassa pronssilla.

Lähes yhtä tyytyväinen voi olla 18-vuotiaiden suomenmestari Henna-Riikka Haikonen. Isä Risto nappasi pronssia nelikymppisissä miehissä. Ristoa puolitoista minuttia nopeampi oli hopeamitalisti Jouni Mähönen, joka oli tällä kertaa perheensä ainoa mitalisti. Tytär Emmi Mähönen jäi Henna-Riikka Haikoselle vajaat viisi minuuttia, eikä tämä riittänyt mitaleille. Uusi mahdollisuus on kuitenkin kahden viikon päästä SM-keskimatkalla, jossa Emmi on puolustava 18-sarjan mestari.

Ryhmä kakkosen nuorimmissa sarjoissa nähdään usein myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tänä vuonna 35-vuotiaiden miesten sarja oli pohjanmaalaisten hallintaa. Mestaruuden korjasi Vetelin Urheilijoiden Sami Löfbacka kolme sekuntia Ylistaron Kilpa-Veljien Mikko Hölsöä nopeampana. Lapuan Virkiän Petri Saari oli kolmas. Liekö olisi mitalikolmikko ollut sama, jos mukana olisivat olleet osanotto-oikeuden sarjaan omaavat Petteri Muukkonen, Jani Lakanen, Jarkko Huovila, Simo Martomaa ja muut pääsarjassa A-finaaleja kolunneet ikämiehet?

35-vuotiaiden naisten sarjassa voitto kirjattiin Marika Mikkolalle. Taru Ikäheimonen oli toinen ja Raisa Sell kolmas.

Tulevana viikonloppuna Suomessa juostaan kansallisia kilpailuja. Seuraavan kerran SM-mitaleita jaetaan vajaan kahden viikon päästä keskimatkalla ja viesteissä.

-Juho-Veikko Hytönen ja Tero Viljanen


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri