Maailman paras suunnistusmaa valmistautuu mestaruuskisoihinsa

Ruotsin SM-pitkämatka käydään viikonloppuna Göteborgin liepeillä. Myös Norjan mestaruuksista kamppaillaan viikonloppuna.

Wikipedian mukaan Ruotsin SM-pitkän näyttämönä toimiva Alingsåsin kunta on 1600- ja 1700-luvulla vaikuttaneen Jonas Alströmerin kotipaikka. Alströmer kehitti ja edisti perunanviljelyä Ruotsissa merkittävästi. Alströmerin aikaan peruna tunnettiin nimellä jordpäron eli maapäärynä. Tästä on myös peräisin suomen kielen sana peruna. Myöhemmin perunan nimeksi ruotsin kielessä vakiintui muista kielistä lainattu potatis.

Perunan sijasta sitäkin enemmän syödään pastaa, kun urheilijat valmistautuvat Ruotsin pitkänmatkan mestaruuskisojen finaaliin lauantaisen karsintakisan jälkeen. Karsinta käydään melko nopeakulkuisessa maastossa finaalimaaston ollessa noususummaltaan sekä kulkukelpoisuudeltaan vaativampaa. Ratamestarin mukaan mustikanvarvut hidastavat etenemistä finaalissa, joten ilmeisesti Ruotsissakaan ei mitään Ranskan tyylistä rytökilpailua nähdä.

Naisissa monta mestarisuosikkia

Naisten puolella Ruotsi on kiistatta maailman paras suunnistusmaa. Pitkällä matkalla on mielenkiintoista nähdä Annika Billstamin ja Helena Janssonin välienselvittely. Leksands OKn Jansson oli MM-kisojen paras nainen neljällä mitalillaan. IFK Lidingön Billstam on toisaalta pitkän matkan maailmanmestari Janssonin ottaessa pronssia kuninkuusmatkalla. Kotimaassa tilanne voi käänytyä päälaelleen. Urheilijat voivat olla mediapyörityksestä väsyneitä, mutta toisaalta oman maan mestaruuskisat varmasti motivoivat, sillä ruotsalainen media kiinnittänee huomiota kotimaan arvokisoihin huomattavasti enemmän kuin ennen Ranskan mitalisadetta.

Jansson-Billstam-kaksikon takaa löytyy iso tukku haastajia, jotka voivat voittaa. Esimerkiksi Emma Claesson ja Lena Eliasson hallitsivat kevään ja alkukesän arvokilpailuja Ruotsissa. Linnea Gustafsson oli vastaavasti vahva Ranskassa. Varmaa on, että mitali ei tule helpolla ja MM-mitalisteja tullaan näkemään palkintopallin ulkopuolella viikonloppuna.

Miehissä haastajat MM-joukkueen takaa?

Miesten puolella tilanne on myös mielenkiintoinen. Olle Boströmin suoritus Ranskassa oli kova muiden ruotsalaisten jäädessä kauas. Tilanne on kuitenkin toinen kun juostaan kotimaan mestaruuskilpailuja: viivalla on paljon enemmän haastajia.

Vaikka ruotsalaismiehet eivät keränneetkään MM-kisoista naisten verran mitaleita, oli seula maajoukkuepaidan haltijaksi erittäin tiukka. Ranskan kisoihin valitsemattomuus jäi myös hiertämään muutamia urheilijoita, joten pitkän matkan kilpailu on erinomainen paikka näpäyttää valmennusjohtoa. MM-joukkueen ulkopuolelta muun muassa nimet Mattias Millinger, Gustav Bergman, Erik Rost sekä Fredrik Johansson kannattaa pitää mielessä. MM-pitkää juossut ja Hevoskuurissa tällä viikolla haastateltu Anders Holmberg ei ole mukana, vaan hän satsaa kahden viikon päästä juostaviin keskimatkan ja viestin ruotsinmestaruuskilpailuihin. Keskimatkan MM-hopeamies Peter Öberg pääsi kuntoon loppukesästä, mutta ilmeisesti kunto kestää vain puolisen tuntia. Nimeä ei löydy lähtölistasta.

Kännykkää ei saa käyttää

Alingsåsin kilpailuista on tarjolla GPS-seurantaa. Linkki löytyy kisasivuilta. Mielenkiintoinen kohta kilpailuohjeissa on kännykänkäyttökielto, joka koskee kaikkia kilpailukeskuksen alueella. Runsas teleliikenne kuormittaa verkkoa ja tällä tavoin häirtisee GPS-seurannan näkymistä. Samaisia ongelmia nähtiin jo keväällä Jönköpingin Elitserienin osakilpailussa, jossa GPS-seuranta tökki aluksi pahasti. Laatu parani kun järjestäjät kielsivät kännykän käytön kilpailukeskuksessa. Tiettävästi vastaavista ongelmista ei ole kärsitty Suomessa.

Norjan mestaruusviikko vauhdissa

Myös Norjassa on käynnissä arvokilpailuviikko, jonka järjestäjänä toimii Raumar Orientering. Torstaisen SM-pitkän jälkeen kilpailijat laitettiin heti tänään perjantaina keskimatkan karsintaan, jonka finaali juostaan lauantaina. Sunnuntaina ohjelmassa on viestit. Myös Norjasta on tarjolla liveseurantaa GPS:än ja tulosten muodossa. Myös kisapaikan kuulutusta voi kuunnella ja se voi olla jopa mielenkiintoista, mikäli ymmärtää "Raumarin murretta".

-Juho-Veikko Hytönen

SM i orientering – Västergötland 2011, kilpailusivut

NM-uka 2011 – kilpailusivut norjaksi


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri