Viikonlopun SM-keskimatkasta tulee kansainvälinen

Keskimatkan suomenmestaruuksista taistellaan Alavudella.

SM-keskimatkan rasteja haetaan lauantaina niin nopeasta kuin hitaammastakin maastonosasta. Kisa-alueelta löytyy kallioisempaa seutua, joka lienee maaston nopeammasta päästä. Suoalueet ovat kisamaaston raskaimpia osia ja ne voivat olla yllättävän työläitä juosta sateisen syksyn jäljiltä. Toisaalta Pohjanmaalla ei mässäillä noususummalla, joten maasto myös armahtaa suunnistajia tasaisuudellaan.

Rastikettujen järjestämän kilpailun miesten pääsarjan karsinnassa nähdään melko kovatasoiset alkuminuutit. Yhdeksältä alkavan karsinnan kahden ensimmäisen minuutin aikana metsään säntäävät muun muassa Marc Lauenstein, Anders Nordberg, Philippe Adamski, Matthias Merz sekä Edgars Bertuks. Kansainväliset nimet starttaavat karsintaan alkupäässä, sillä lähtölistat tehdään tämänhetkisen rankin mukaan. Jos urheilija ei ole kilpaillut Suomessa ennen kisaa, starttaa hän kisaan ensimmäisenä.

On mielenkiintoista nähdä kuinka moni yllämainituista miehistä raivaa tiensä lauantai-iltapäivän A-finaaliin. Viime vuonna Thierry Gueorgiou starttasi Orimattilan SM-keskimatkan karsintaan ensimmäisenä. Reilun puolen minuutin virhe ykköselle sekä uran aukaiseminen peitteisessä maastossa meinasivat pudottaa miehen B-finaaliin, sillä Guergiou selviytyi jatkoon ryhmänsä viimeisenä miehenä viiden sekunnin turvin. Samaan aikaan startannut Valentin Novikov ei pääsyt finaaliin. Tänä vuonna Kalevan Rastin pitkän matkan hallitsevan suomenmestarin ei pitäisi jännittää finaaliin pääsyä, sillä lähtöpaikka on rankipisteiden vuoksi karsinnan loppupäässä.

Tiukka karsinta

Luultavasti kaikki alkupään nimimiehet eivät selvitä tietään jatkoon. Myös loppupäässä lähtevien huippujen on syytä olla varuillaan, sillä keskimatkan karsinta on perinteisesti armoton. Viime vuonna Orimattilassa muun muassa molemmat Lakasen veljekset jäivät ulos A-finaalista.

Viime vuonna keskimatkan suomenmestaruuden voitti Kim Fagerudd, joka jäätyään rannalle Trondheimin MM-koneesta päätti satsata keskimatkalle. Pasi Ikonen otti hopeaa ja Jarkko Huovila pronssia. Viimeisenä karsinnasta finaaliin selvinnyt Gueorgiou joutui taas lähtemään finaaliin ensimmäisten joukossa ja taisteli itsensä maastoa aukaisten neljänneksi.

Tämänvuotista suomenmestaria on turha lähteä arvailemaan monen omatessa mahdollisuuksia voittoon. Mikäli yksi nimi pitää nostaa ylitse muiden, on se luonnollisesti Gueorgiou. Seitsenkertainen keskimatkan maailmanmestari on vaikea pysäyttää varsinkin nyt kun miehellä on kelvollinen lähtöpaikka.

Naisten ennakkosuosikkeina tuttu kolmikko

Naisissa ei nähdä ulkomaalaisten invaasiota, ainoastaan Ranskan Amelie Chataing on eksoottisempi huippunimi. Odotettavissa on, että palkintopallilla nähdään suurinpiirtein sama kolmikko kuin kahden viikon takaisella SM-pitkällä. Minna Kauppi ei vielä saanut ensimmäistä tämän vuoden suomenmestaruuttaan Pöytyällä, joten viikonloppuna on uusi mahdollisuus. Suurin kolmikon uhkaaja on viime vuoden viitonen Inga Dambe, joka voi onnistuessaan yltää mitaleille.

Lisäksi Angelniemen Ankkurin Maria Rantalalla on erityinen halu menestyä tämänvuotisella keskimatkalla. Turussa asuva Rantala on järjestävän seuran Rastikettujen kasvatti. Sairastelujen jälkeen meno ei liene fyysisellä puolella parasta mahdollista "Rantsua", mutta on mielenkiintoista seurata mihin tahtotilan tuomat rahkeet riittävät. Venla Niemi voitti viime vuonna kaksikymppisten SM-kultaa ja on noussut raketin lailla Suomen naissuunnistuksen kärkeen. SM-pitkällä mitali oli jo lähellä ja niin se on myös tulevana lauantaina.

GPS-seurannasta järjestäjät eivät ole ilmoittaneet mitään, joten kilpailijoiden reaaliaikaista etenemistä maastossa ei nähtäne. Online tuloksia sen sijaan tarjottaneen.

Veteraanit kilpailevat myös lauantaina keskimatkan merkeissä. Ryhmä 2:n kilpailut pidetään Rasti 88:n sekä Auran Vantaan toimesta Varsinais-Suomessa.

Myös Ruotsissa kilpaillaan keskimatkan mestaruuksista. Trollhättanin kilpailut alkavat jo perjantaina karsinnalla. Finaali juostaan lauantaina. GPS-seurannasta kiinnostuneiden kannattaa kääntää katseensa Ruotsiin, jossa lauantain pääsarjojen finaalistit kantavat seurantalaitetta.

SM-keskimatka R1, Rastikettujen kisasivut

SM-keskimatka R2

SM i orientering Västergötland 2011 -kisasivut


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri