Kalevan Rasti ja Tampereen Pyrintö SM-viestin ennakkosuosikit

Lauantain rankan keskimatkan jälkeen suunnistajat kääntävät katseensa Alavudelta kohti Alajärveä, jossa ratkotaan viestisuunnistuksen suomenmestaruudet.

Tämänvuotinen viestimaasto on kaikille pitkän linjan suunnistajille tuttu Vimpelin Lakeaharjun Jukolasta vuodelta 1991.

Kaksikymmentä vuotta sitten parhaat suomalaisjoukkueet olivat Angelniemen Ankkuri, Espoon Suunta, Kokkolan Suunnistajat sekä IF Femman. Edellä mainituista kymmenen joukossa nähtäneen ainoastaan Angelniemi, jonka joukkue on tänä päivänäkin kilpailukykyinen. Todennäköisesti joukkueessa ei kuitenkaan nähdä ketään vuoden 1991 ykkösjoukkueen juoksijaa.

SM-viestin maasto tarjoaa haasteita taitavimmillekin miehille. Lakeaharjun rinne on erittäin pienipiirteistä ja itsensä paikantaminen on hankalaa, mikäli rinteeseen eksyy. Myös fyysisesti Kraateri-Jukolan maasto tuo haastetta, sillä rinne on raskasta ja kivikkoista. Tänä vuonna viestissä saatetaan nähdä suuriakin pummeja huippujoukkueilta ja tämä tuo viihdettä GPS-seurantaan.

Ketkä juoksevat KR:n joukkueessa?

Vimpelin Jukolan yhdestoista oli Kalevan Rasti, joka on tänä vuonna miesten sarjan ennakkosuosikki. Thierry Gueorgioun tahdittama nelikko on vaikea kaadettava. KR:n joukkueeseen riittää tunkua ja kaikki seuran nimimiehet eivät mahdu ykkösjoukkueeseen. Muun muassa nimistä Airila, Asikainen, Fincke, Martomaa, Nurmonen ja Pajunen ainakin kolme jää ykkösen ulkopuolelle. Lisäksi toinen ranskalainen Philippe Adamski on mukana kakkosjoukkueessa, joten ei ole täysin mahdotonta, että palkintopallilla nähdään kaksi joensuulaista joukkuetta.

Kovimmat haastajat tulevat Vehkalahdelta, Vaajakoskelta ja Ikaalisista.

Tero Föhrin, Petteri Muukkosen ja Jonne Lehdon tahdittama Vehkalahden Veikot saanee avukseen neljänneksi juoksijaksi sveitsiläisen Marc Lauensteinin. VeVen nelikko voisi jonakin syksynä olla jopa viestin ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta tänä vuonna taisto on ankaraa eikä edes mitali ole VeVeläisille etukäteen jaettu.

Vaajakosken Terä asettanee viestiin kaksi Lakasta, yhden Ikosen ja Anders Nordbergin. Juoksujärjestys on melkoinen arvoitus, joukkueessa on kolme vahvaa ankkurikandidaattia. Mitalin syrjässä joukkue on millä juoksujärjestyksellä tahansa, mutta millä järjestyksellä Terä voi voittaa?

Ikaalisten Nouseva-Voima oli viime vuonna neljäs. Osittain tämä johtui siitä, että täysin epäonnistuneilla hajonnoilla Nouski juoksi kaksi ensimmäistä osuutta lyhyttä kurvia kun ylivoimaista kyytiä ankkuriosuudella pitänyt Dmitry Tsvetkov juoksi lähes kilometrin verran pidemmän hajonnan kuin rinnalla juosseet kilpakumppanit. Huhujen mukaan Tsvetkov olisi myös nyt Nouskin joukkueessa, eikä hän ole juoksemassa keskimatkaa edellisenä päivänä. Tämä tarkoittaa sitä, että nouskilaisilla on yksi tuore jalkapari käytössä viestissä. Topi Anjalan syyskunto ja Vesa Taanilan viestivarmuus nostavat joukkueen suosikkeihin riippumatta siitä, kuka on joukkueen neljäs juoksija.

Myös Deltalla ja Rajamäen Rykmentillä on sanansa sanottavana. Matthias Merz on nurmijärveläisille tärkeä ankkuri ja Tuomas Tervo on hyvässä syysvireessä. Hyvään joukkuesuoritukseen vaaditaan myös kaksi muuta hyvää juoksua.

Ja koska kyse on viestisuunnistuksesta, on myös monella muulla joukkueella mahdollisuuksia jopa mitaleille asti. Taistelu kymmenen joukkoon sijoittumisesta tulee olemaan kovaa.

Pyrintö ylivoimainen suosikki naisissa

Naisten puolella Tampereen Pyrintöä on vaikea voittaa. Punanutuilla on neljä hyvää suunnistajaa, mutta naisten viestissä vain kolme osuutta. Anni-Maija Fincke ja Venla Niemi vakuuttivat SM-pitkällä, joten he lienevät joukkueessa. Onko kolmas juoksija Saila Kinni vai Riina Kuuselo? Koko kauden näyttöjen puolesta Kinni, mutta Pöytyän SM-pitkä ei vakuuttanut samalla kun Kuuselo oli yhdestoista....

Mitaleista taistelemassa ovat myös hallitseva suomenmestari SK Pohjantähti, Kalevan Rasti, Paimion Rasti ja Koovee. Sofia Haajasen kylmäpäisyys vei voiton Ouluun viime vuonna. Voitto antoi naisille varmasti itseluottamusta, joka kestää myös tänä vuonna. Tästä huolimatta Pohjantähden kolmikon on erittäin vaikea haastaa Pyrintöä. Jos se kuitenkin onnistui viime vuonna, niin miksei nytkin?

Kalevan Rastilla on vahvistuksena Amelie Chataing. Mari Väänänen ja Marika Mikkola hoitavat kyllä myös oman osuutensa, joten mitali on joensuulaisille mahdollinen. Paimiolla on kaksi vahvaa naista, Lindeqvist ja Dambe. Koovee voi hätyytellä mitalisijoja, mikäli Merja Rantanen onnistutaan lähettämään ankkuriosuudelle hyvissä asemissa. Angleniemen Ankkuri on myös kovaa valuuttaa varsinkin, jos he saavat Natalia Vinogradovan mukaan.

Ruotsissa myös viesti sunnuntaina

Viestimestaruuksista taistellaan myös Ruotsissa Vänersborgissa. Saa nähdä miten Kraateri-Jukolan ja Venlan voittaja Södertälje pärjää Vänernin eteläpuolella sijaitsevassa maastossa.


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri