Topi Anjala löi suunnistuksen "Usain Boltin" - Kaupille kauden ensimmäinen kulta

TopiAnajala_intro170911SM-keskimatka saatiin päätökseen Alavudella. Miehissä Topi Anjala kukisti "suunnistuksen Usain Boltin" Thierry Gueorgioun ja nappasi loistojuoksulla ylivoimaisen voiton. Naisissa vähitellen kuntoutuva Minna Kauppi voitti tämän kauden ensimmäisen suomenmestaruutens

TopiAnajala170911Topi Anjalan maalileimauksen pikku pyllähdys ei vienyt mieheltä ylivoimaista suomenmestaruutta. Kuva: Hevoskuuri.fiSM-keskimatka saatiin päätökseen Alavudella. Miehissä Topi Anjala kukisti "suunnistuksen Usain Boltin" Thierry Gueorgioun ja nappasi loistojuoksulla ylivoimaisen voiton. Naisissa vähitellen kuntoutuva Minna Kauppi voitti tämän kauden ensimmäisen suomenmestaruutensa.

Naisten kisa alkoi tasaisissa merkeissä Kaupin johtaessa väliaikarastilla Inga Dambea neljällätoista sekunnilla. Lisäksi Venla Niemi, Marttiina Joensuu, Saila Kinni ja Yvonne Gunell olivat alle minuutin kärjestä väliajassa.

Loppumatkasta Kauppi meni menojaan ja ainoastaan Dambe pystyi etenemään mestarin vauhtia. Maalissa Dambe oli kuitenkin 35 sekuntia voittajaa perässä ja Kauppi pääsi tuulettamaan tämän kauden ensimmäistä SM-kultaansa.

Kaupin suoritukseen ei suuria kiemuroita mahtunut. Yksi ajautuminen maksoi reilun puoli minuuttia, mutta muuten meno oli sujuvaa. Hyvin sujuneet kesäkuukaudet ovat tuoneet Suomen ykkösnaisen kunnon jo melko lähelle normaalia "Kauppia".

-Tosin tänään oli aika raskasta soista johtuen. Nyt finaalissa ei ollut aivan niin märkää kuin aamulla, eivätkä ne suot mitään sateille mahda, kertoi Kauppi.


MinnaKauppi170911Minna Kauppi nappasi kauden ensimmäisen SM-kultansa Alavuden keskimatkalla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kirkkaasti kakkoseksi juossut Dambe oli maalissa iloinen.

-Minun paras keskimatkan kilpailuni Suomessa. Oli tosi hyvä juoksu ja olen äärimmäisen tyytyväinen, jutteli päivän kakkonen.

Saila Kinni juoksi pronssille. Tämä hyvitti täysin penkin alle menneen SM-pitkän.

– Pitkä matka oli sen verran suuri pettymys, että nyt piti näyttää. Rasteilla ei tullut virheitä, mutta joiltain rasteilta tuli hitaita lähtöjä, tosin ehkä ne olivat vain hyväksi, kertoi päivän pronssimitalisti.

24-vuotias pyrintöläinen onnistui pitämään Katri Lindeqvistin ja Marttiina Joensuun niukasti takanaan. Sijoista 3-8 käytiin kova kamppailu, sillä kahdeksanneksi juossut Maria Rantala jäi pronssista vain 48 sekuntia.

Anjala reiluun voittoon miehissä

Miesten puolella Topi Anjala ei kumarrellut hallitsevalle keskimatkan maailmanmestari Thierry Gueorgioulle vaan otti makoisan voiton lähes minuutin erolla ranskalaiseen. Jopa kuuluttaja hehkutti maalissa "Anjalan voittaneen suunnistuksen Usain Boltin". Tällä hän tarkoitti suunnistuksessa kymmenen maailmanmestaruutta voittanutta Gueorgiouta.

Keskimatkan kulta on Anjalan toinen miesten sarjassa. Edellisen kerran nouskilainen sai kullan kaulaansa kaksi vuotta sitten Savonlinnan metsissä.

Väliaikarastilla Nouskin mies oli jo omaa luokkaansa mennessään yli minuutilla kärkeen. Rastille oli tuolloin tulematta vielä muun muassa Petteri Muukkonen, Tero Föhr ja Gueorgiou. Heidän odotettiin haastavan Anjalan, mutta toisin kävi. Ainoastaan Gueorgiou pysyi Anjalan tuntumassa leimatessaan väliajassa 35 sekuntia hitaammalla ajalla.

Anjala osasi odottaa voittavansa kilpailun tullessaan maaliin, vaikka lukuisia kovia nimiä oli vielä metsässä.

- Kova jätkä saa olla, joka minut tänään voittaa.

Viiden ja puolen kilometrin sekä 14 rastin rata sopi erinomaisesti 27-vuotiaalle tamperelaiselle. Ykkösen pienen virheen jälkeen Anjala antoi kengän laulaa: mies oli rastivälin nopein peräti kahdeksalla välillä.

-Tykkäsin, että sai painella menemään oikein kunnolla. Tänään oli hiukan sellaista vanhan ajan suunnistusta, mutta ei keskimatkojen tarvitse aina olla 30 rastin ratoja. Kyllä 14 rastillakin saa hyvän radan aikaiseksi, analysoi Topi Anjala

Thierrysmkeski170911Thierry Gueorgiou joutui tällä kertaa tunnustamaan Topi Anjalan paremmakseen. Kuva: Hevoskuuri.fi

SM-hopeamitalisti Thierry Gueorgiou kertoi juosseensa hyvän kisan ja antoi täyden tunnustuksen voittajalle

-– Topi oli tänään tosi vahva. Minulla oli tänään hyvä päivä ja juoksu. Virheitä ei tullut, joten en voi kun onnitella Topia hyvästä juoksusta, tunnusti Thierry Gueorgiou reilusti Topin tänään paremmakseen.

MM-kisoissa pöydän putsannut ranskalainen kertoi, että lämmin sää sopii hänelle erinomaisesti.

-Tänään minulla ei ollut sitä etua, Thierry jatkoi.

Liian helppo rata Muukkoselle

Pronssimitali meni Petteri Muukkoselle, joka oli kahdeksan sekuntia Kalevan Rastin Antti Nurmosta nopeampi. Föhr putosi sekuntitaistossa kaksi sijaa ollen maalissa viides.

Muukkosen mukaan mitali keskimatkalta on hänelle aina yllätys. Thierryn aikaan keravalainen olisi saattanut ehtiä, mutta Anjalalle Muukkonen ei olisi mahtanut tänään mitään. Muukkosen mukaan päivän rata oli keskimatkaksi liian helppo.

- Rata oli minusta SM-keskimatkan radaksi aivan liian helppo. Oli avointa ja hyvä näkyvyys, eivätkä rastit olleet mitään vaikeita, kritisoi Petteri hiukan radan helppoutta.

Päivän pienoinen yllättäjä oli Kalevan Rastin Antti Nurmonen, joka kiilasi MM-kisoissakin esiintyneiden miesten väliin neljänneksi.

- Hyvä suoritus, eikä isompia virheitä tullut, tosin lopussa hiukan hiivuin. Tänään oli minulle sopiva baana, ja maasto oli myös samanlaista kuin Joensuussa, josta löytyy kaikkia maastotyyppejä, kommentoi sairasteluntäyteisen kevään jälkeen kuntoon päässyt Nurmonen.

Vaajakosken Terän ja Norjan Anders Nordberg juoksi elämänsä ensimmäiset SM-kilpailut. Päivän finaali ei mennyt aivan puikkoihin. Nordbergin suoritukseen mahtui muutamia pikkuvirheitä ja tämä rokotti sijoitusta armottomalla keskimatkalla. Maaliin tultuaan Nordberg ei osannut arvioida lainkaan loppusijaa.

-Suomalaiset ovat niin kovia juoksemaan keskimatkaa, joten päivän sijoitusta on vaikea arvioida.

Lopulta Nordberg oli kuudes vajaa kaksi minuuttia Anjalasta. Nordberg piti kuitenkin kokemastaan Alavudella.

- Odotan innolla huomista viestiä, kertoi sympaattinen Nordberg maaliintulonsa jälkeen.

Alkukaudella Suomen kärkinimiin kuuluneen Olli-Markus Taivaisen syksy on ollut synkkää. Sijoitukset ovat olleet kaukana tavanomaisesta. Nyt alavireisiin suorituksiin on myös löytynyt syy ja se on mikäs muukaan kuin mykoplasmainfektio. Tänään Taivaisen toinen startti oli erittäin väsynyt ja se riitti 19. sijaan.

Vehkalahti pyrkii huomenna kymppisakkiin

Huomenna SM-kisat jatkuvat viestien merkeissä. Mitalisuosikkijoukkue Vehkalahden Veikkojen Petteri Muukkonen ilmoitti pilke silmäkulmassa, että hänen joukkueensa tavoite on plaketeille eli kymppisakkiin.

Vehkalahtelaiset tunnetaan jo aiemmilta vuosilta erikoisista tavoitteenasetteluistaan. Hevoskuurin muistikuvien mukaan VeVen voittaessa Jukolan Viestin vuonna 2006, joukkueen tavoitteena ennen kisaa oli sijoittua sadan sakkiin. Huomenna Alajärvellä nähdään mikä on vehkalahtelaisten ja muiden joukkueiden lopullinen sijoitus.

Miehet starttaavat kello 11 alkaen. Naisten lähtö on kello 11.28. Miesten ja naisten parhaat joukkueet kantavat GPS-laitetta. Linkki seurantaan löytyy SM-viestin järjestäjien sivuilta.

SM-keskimatkan kisasivut, jossa linkki virallisiin tuloksiin

SM-viestin kisasivut

- Juho-Veikko Hytönen & Tero Viljanen


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri